Skip to content

Ingrediente de evitat in cazul in care sunteti predispusi la acnee

Daca sunteti predispusi la acnee, indiferent de varsta, stiti foarte bine ca lupta de a gasi produsele de machiaj potrivite este dificila. Numele brandului nu va ajuta mai ales in cazul in care produsul nu este potrivit pentru pielea voastra, din contra. Pielea sensibila necesita intotdeauna o atentie mult mai mare la calitatea produsului, dar si la ingredientele pe care acesta il contine.

Cand sunteti predispusi la acnee, cheia este evitarea ingredientelor care sunt potential comedogene.

Termenul comedogenic se refera la unul sau mai multe ingrediente care pot cauza acnee. Acneea indusa de astfel de produse se numeste „acnee cosmetica” si este frecvent intalnita la femeile care folosesc produse de machiaj nerecomandate tipului lor de ten. In plus, o serie de produse cosmetice contin si ingrediente iritante care produc eritem (roseata) si sensibilizarea pielii.

Asadar daca aveti tipul predispus la astfel de eruptii care pot evolua in pustule sau cruste, toate produsele ar trebui sa fie „non-comedogene”. Alaturi de termeni precum „hipoalergenic” si „fara parabeni” intalnim din ce in ce mai frecvent pe etichetele produselor dermato-cosmetice termenul „non-comedogenic” sau „oil-free”. Un astfel de produs contine substante special concepute, care nu blocheaza porii.

Produsele non-comedogene nu trateaza acneea, dar, prin formulele speciale pe care le contin, previn aparitia leziunilor de acnee sau agravarea celor deja existente.

Indiferent de ce produs de ingrijire alegeti – este esential sa consultati intotdeauna lista de ingrediente.

Evitati produsele care au in continut uleiuri

Indiferent ca este vorba de ulei de migdale, avocado si da – chiar si renumitul ulei de nuca de cocos, care se afla intr-o multime de produse naturale de pe piata, trebuie evitat. Doar pentru ca sunt naturale nu inseamna ca nu pot provoca rau. Aceste uleiuri sunt extrem de comedogene si ar trebui evitate daca aveti pielea predispusa la acnee. Uleiul de nuca de cocos indeosebi este cunoscut pentru ca infunda porii si nu permite tenului sa respire.

Siliconul, un alt ingredient de care ar trebui sa stati departe daca sunteti predispusi la acnee

Siliconul este un alt ingredient care trebuie sa ramana departe de produsele pe care le utilizati. Atentie foarte mare in special la primerele de machiaj care contin deseori acest ingredient, pentru a oferi produselor o textura neteda, rezistenta la apa. Siliconul poate fi deshidratant si blocheaza porii. Un ingredient care poate lua locul primer-ului si care poate hidrata este acidul hyaluronic.

Parfumurile sunt foarte iritante si pot provoca alergii si acnee

Acest lucru este valabil pentru toate aromele artificiale adaugate machiajului, dar ingredientul cu cel mai mare risc este benzaldehida. Benzaldehida este un parfum artificial folosit de unii producatori de machiaj, ca si in cazul altor parfumuri, va poate bloca porii. Toate aromele ar trebui evitate daca aveti pielea sensibila sau predispusa la eruptii. Parfumurile sunt foarte iritante si pot provoca alergii si acnee.

Lanonina poate fi un declansator al dermatitei de contact

Lanonina este un ingredient de care trebuie sa va distantati daca aveti pielea sensibila. Mare, mare atentie la denumirile acesteia atunci cand verificati etichetele produselor. La fel cum pielea umana produce sebum pentru a se mentine hidratata, oile produc la nivelul pielii lanolina, o substanta grasa menita sa respinga apa de pe lana, astfel incat animalele sa nu se ude. In cosmetica este folosita pentru ca blocheaza apa in piele dupa aplicare. Se utilizeaza pe scara larga in balsamuri de buze, rujuri, creme de maini etc. Lanolina este extrasa din lana, dupa ce animalele sunt tunse. Nu este benefica insa daca tenul vostru este sensibil si predispus la iritatii, roseate sau acnee.

Alte denumiri pentru lanolina regasite pe etichetele produselor sunt: alcoolul acetilat lanolinic, lanolina etoxilata, lanolina PEG 16 si solulan 16. Lanolina poate fi, de asemenea, un declansator al dermatitei de contact.

Produsele petrochimice un real daunator

Potrivit cercetatorilor, acestea nu vor fi de fapt denumite „produse petrochimice” pe etichetele produselor, dar vor fi daunatoare pentru sanatatea pielii voastre. Produsele petrochimice pot aparea pe o eticheta cosmetica sub denumirea de ceara de parafina, ulei mineral sau petrolatum.

Atentie la fondurile de ten care contin clorura de sodiu

Clorura de sodiu este uneori adaugata la produsele cosmetice ca agent de ingrosare in special in anumite fonduri de ten. Similar cu efectul excesului de sare pentru sanatate, existenta acestui ingredient in fondul de ten infunda porii si pot provoca dermatita in special pe barbie si in jurul gurii.

Citește în continuare