Skip to content

(update) Instalatia de lumina “Mi-e Dor de Tine” a ajuns de la Chicago inapoi in Bucuresti cu „Te Astept”. Instalatia a pornit de la un dialog Cluj-Londra intre romanii care au plecat la munca in strainatate

Instalatia de lumina “Mi-e Dor de Tine”, creata de Asociatia Daisler, a ajuns la Chicago in urma cu cateva saptamani, in fata cladirii Reid-Murdoch (Britannica). La receptia oficiala au participat Andrei Muraru, ambasador al Romaniei in SUA, Tiberiu Trifan, consul general al Romaniei la Chicago, si Dorian Branea, director al ICR New York.

De astazi, 10 decembrie, o replica a instalatiei cu mesajul „TE ASTEPT” a ajuns in Bucuresti. 


Instalatia de lumina este amplasata in fata Palatului CEC, o adevarata bijuterie arhitecturala cu o istorie de mai bine de 120 de ani. In fata cladirii construite in stil eclectic, lucrarea ne va indemna la speranta reintalnirii, recunostinta si o apreciere mai profundă pentru cei dragi.

In urma cu cateva saptamani in inima Chicago-ului, in cladirea Reid-Murdoch gazduieste timp de doua luni instalatia dedicata romanilor care sunt cuprinsi de acest sentiment apasator: dorul. Peste 30.000 de romani traiesc oficial in Chicago, iar neoficial, peste 100.000 in Chicago Metro Area.

Acest mesaj este mai mult decat un afisaj luminos, el conecteaza comunitati, arata sprijinul romanilor de aici catre cei de acasa si, mai mult de atat, o comunitate care vibreaza. Personal am ajuns in SUA de cateva luni, dar deja mi-e dor de prieteni si de familie. Si, in acelasi timp, ca ambasador pot sa spun fara niciun fel de rezerva ca mi-e dor de fiecare comunitate de romani din Statele Unite. Mi se pare o initiativa grozava si nu pot sa fiu decat mandru”, a declarat Andrei Muraru, ambasador al Romaniei in SUA.

“Mi-e Dor de Tine” reprezinta conexiunea puternica dintre noi toti si genereaza emotii care rezoneaza cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care conteaza cu adevarat.

Mesajul e cumva un activator de sentimente. Pentru cei aflati atat de departe de casa, proiectul are o rezonanta aparte, are o emotie aparte. E foarte greu sa realizezi din Cluj sau Bucuresti sau Focsani sau Resita sau Tulcea sau Iasi ce simt oamenii care vad Mi-e Dor De Tine in mijlocul comunitatii lor la peste 8.000 de kilometri distanta, dar va asigur ca mai tuturor le da o lacrima, spune Andi Daiszler, initiatorul Lights On Romania.

“Mi-e Dor de Tine” este doar inceputul unei convorbiri menite sa exprime sentimente puternice. Instalatia expusa in Chicago se va conecta cu instalatii similare din tara “Si Mie” si “Te Astept” intr-un dialog unic, imaginat si creat de Asociatia Daisler ca parte a festivalului de light art Lights On Romania. Instalatia va fi disponibila pentru vizitare pana pe 7 ianuarie 2022.

Instalatia a trecut pentru a doua oara granitele tarii noastre. Acum exact doi ani, in noiembrie 2019, au daruit acest mesaj celor care traiesc in Londra. Imaginile din Canary Wharf Londra au facut ocolul internetului, au starnit emotii puternice si le-au adus aminte privitorilor ca nu au fost, pentru niciun moment, uitati.

Lights on este festivalul care a generat una dintre cele mai emotionante instalatii artistice din ultimii ani „Mi-e dor de tine”, instalatie care a ajuns pana la Londra, a avut o alta replica la Cluj „Si mie” si o reactie de la Bucuresti. „Te astept”. In 2020, instalatia a avut o noua continuare, „I miss you”, care a fost amplasata in Leeds, parte dintr-un proiect european.

Proiectul Lights ON a fost initiat de Andi Daiszler, absolvent de jurnalism, care a fost pasionat de mic de formele de exprimare prin lumina.

„Mi-a placut sa ma joc cu lumina, dar nu am studii in domeniu si am ramas mereu la nivelul de amator in domeniul acesta. In 2015 am propus primariei din Cluj Napoca un experiment: un concurs public prin care sa se ocupe de iluminatul festiv de pe strazile noastre un juriu special in cadrul unui concurs la care sa aplice designeri, arhitecti. Veneam dupa o experienta nefasta in 2014 cand orasul fusese decorat albastru tipator de iti ingheta sangele cand te uitai la decoratiunile de iarna.

Primaria a fost de acord, s-a intamplat ca a iesit foarte bine in 2015 prima editie a concursului Lights On si am decorat atunci foarte frumos piata Mihai Viteazu din Cluj. Peste 3 ani, in continuarea concursului, cu foarte multe propuneri primite din partea arhitectilor din oras, ne-am dat seama ca instalatiile pe care oamenii le propuneau sunt inca foarte departe de ceea ce vedeam noi afara in cadrul unor festivaluri mari de lumina.

In 2018 ne-am asumat mai mult si am propus primariei sa organizam un festival de lumina, noi i-am zis un circuit de lumina.  Practic, sa incercam sa aducem niste instalatii mari de afara si sa lucram cu artistii nostri locali, cu cei care de regula se inscriau la concurs, pentru a impinge putin know how-ul din vest catre oamenii de aici”, povesteste Andi Daiszler intr-un interviu pentru urban.ro.

Citește în continuare