Skip to content

Interviu Dr Emily Knight si Katharine Martin, curatoarele Victoria & Albert Museum ale expozitiei John Constable de la Art Safari: „Romania este o tara atat de fascinanta, cu o istorie atat de bogata. Am invatat atat de multe in timpul petrecut in Bucuresti.”

Editia Art Safari din aceasta toamna aduce, pentru prima data in istoria Romaniei, o expozitie itineranta de la prestigiosul Muzeu Victoria & Albert din Londra. Include unii dintre cei mai importanti artisti care au creat vreodata, Vechii Maestri care au stabilit standardele pentru ceea ce inseamna sublimul in arta.

Expozitia „Seeking Truth: The Art of John Constable” numara aproximativ 100 de picturi in ulei si gravuri si este construita in jurul colectiei lui John Constable (1776-1837) este unul dintre cei mai mari pictori peisagisti din toate timpurile. Lucrarile lui se afla, alaturi de Rembrandt si Turner, in clasamentul celor mai bine vandute picturi ale Vechilor Maestri (cei mai cunoscuti pictori din Europa inainte de 1800).

Pe langa Constable, sunt incluse lucrari care l-au inspirat pe peisagistul englez, de la Dürer la Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Prin amabilitatea Art Safari, Urban.ro a luat interviu celor doua curatoare ale expozitiei, Dr. Emily Knight si Katharine Martin, pe care va invitam sa le descoperiti mai jos.

O astfel de expozitie implica numeroase riscuri si provocari care nu au mai fost intampinate de nicio alta echipa romaneasca in ultimii 20 de ani: transportul si asigurarea unor astfel de lucrari – care au o valoare inestimabila pentru patrimoniul britanic si al artei la nivel global – este extrem de costisitor, presupune costuri uriase si antamarea unor specialisti in ambalarea, manevrarea, transportul, depozitarea, instalarea si expunerea lor in conditii de maxima siguranta. Echipa Art Safari a mentionat in cateva interviuri destul de vag despre faptul ca s-a lucrat cativa ani pentru a aduce aceasta expozitia in Romania insa munca din spate este intotdeauna mult mai sofisticata decat s-ar crede.

In stilul specific unor academicieni britanici educati la Oxford dar si ai angajatilor unei institutii prestigioase precum Muzeul Victoria & Albert, Dr. Emily Knight si Katharine Martin au raspuns intr-un stil diplomat, fara a oferi detalii despre provocarile pe care le-au intampinat in organizarea expozitiei.

Un element important in expunerea de la Art Safari – pe care va invitam sa o vizitati pana in luna decembrie in Palatul Dacia Romana de pe strada Lipscani din Centrul Vechi al Bucurestiului – este o harta a uneia dintre cele mai mari picturi create de John Constable – „Leaping Horse” (Cal sarind) in care sunt explicate pe scurt, intr-un limbaj accesibil, elemente importante ale lucrarii si detalii despre stilul si personalitatea artistului.

Dr Emily Knight este „Asistent Curator” in departamentul de Pictura si Desen la Victoria & Albert Museum si este specializata in arta britanica din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. A lucrat la expozitii si expozitii la V&A, Historic Royal Palaces si Biblioteca Bodleian, Universitatea din Oxford. Publicatiile ei includ articole, eseuri de catalog si capitole de carte pe subiecte precum portretul postum din secolul al XVIII-lea, utilizarea culorii in arta si design, manuale de realizare a artei si colectii British Country House.

Katharine Martin este „Asistent Curator” in departamentul de Pictura si Desen la Muzeul Victoria & Albert si doctoranda in proiectul colaborativ dintre Universitatea Sussex si Muzeul V&A, lucrand la o teza despre colaborarea dintre John Constable si tipograful David Lucas. Este experta in arta plastica si decorativa din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea si a fost curator si sef al departamentului educativ al Muzeului Wellington, Apsley House, fosta filiala a Muzeului Victoria & Albert.

Stim despre conceptul expozitiei „Seeking Truth: The Art of John Constable” ca a fost gandit in scop itinerant, Romania fiind prima oprire din turneul sau. Ne puteti explica inspiratia din spatele acestui concept si cum ati ajuns sa legati aceasta poveste in jurul carierei lui Constable?

Scopul nostru pentru expozitie a fost de a explora amploarea carierei lui Constable ca pictor peisagist si de a privi influentele, interesele si motivatiile care au condus la inovarea si experimentarea lui constanta. Ne concentram asupra reverentei sale pentru peisajul casei sale din copilarie din Suffolk, fascinatia lui pentru lucrarile altor artisti, atentia fata de lumea naturala din jurul lui si, in cele din urma, creativitatea sa nesfarsita, in special in colaborare cu tipograful lui, David Lucas.

John Constable este un pion principal cand vine vorba de pictura peisagista britanica iar lcurarile sale sunt puse in expozitia Art Safari in dialog cu o multime de artisti mareti care nu au fost mai expusi in Romania – ne vin in minte Turner si Gainsborough. Ce v-a inspirat sa il alegeti pe Constable ca punct de pornire?

Muzeul Victoria & Albert detine colectia nationala a lui John Constable, in valoare de aproape 400 de lucrari, inclusiv picturi in ulei, desene, acuarele si caiete de schite. Colectia este de neegalat in amploarea sa si acest lucru ne permite sa exploram toate aspectele productiei sale artistice. Avea sens pentru noi sa ne concentram pe Constable datorita amplorii si gamei colectiei.

Care sunt conexiunile dintre lucrarile lui Constable si ale altor artisti pe care i-ati inclus in selectia acestei expozitii?

Am inclus lucrarile acestor artisti in sectiunea „Inspiratie” a expozitiei. Acestea includ printuri ale unor Vechi Maestri precum Rubens, Rembrandt si Claude Lorraine si picturi in ulei, desene si acuarele ale unora dintre contemporanii britanici si predecesorii recenti ai lui Constable. 

Constable a colectionat de-a lungul vietii tiparituri ale Vechilor Maestri si s-a inspirat din munca unor anumiti artisti. A fost un mare admirator al pictorului francez din secolul al XVII-lea Claude Lorraine, de exemplu, si si-a folosit tehnicile de compozitie in propria sa lucrare. 

De asemenea, a admirat opera artistului britanic din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum Thomas Gainsborough, care a venit si din Suffolk. Constable a spus despre casa lui: „Este cea mai incantatoare tara pentru un pictor peisagist. imi pare ca vad Gainsborough in fiecare gard viu si copac scobit”.

La ce ar trebui sa se astepte publicul cand viziteaza expozitia?

Am inclus unele dintre cele mai celebre lucrari ale lui Constable, inclusiv pictura sa in ulei Boat-Building Near Flatford Mill si o schita la scara mare pentru una dintre picturile sale expozitionale de 6 picioare (n.r. 1,82 metri) numita Leaping Horse. O atentie deosebita este acordata metodelor sale de lucru si importantei pe care a acordat-o studiului atent si pregatirii temeinice. Speram ca vizitatorii sa vina cu un sentiment despre ceea ce il face pe Constable sa iasa in evidenta ca pictor si sa descopere mai multe despre motivatiile si preocuparile sale artistice.

Au existat anumite ajustari pe care a trebuit sa le aplicati expozitiei pentru a fi relevanta pentru publicul romanesc?

Constable este foarte cunoscut in Marea Britanie, dar mai putin in Romania. Am tinut cont de acest lucru cand ne-am gandit la structura expozitiei si la ce am vrut sa sarbatorim cel mai mult la acest pictor incredibil.

Ce stiati despre Romania inainte sa aduceti aceasta expozitie la Bucuresti? Aveti legaturi sau amintiri legate de tara noastra?

Katharine: Am vizitat Romania in 1993 si am fost la Oradea, un oras foarte frumos. Sper foarte mult sa fac o vizita mai lunga si sa ma implic mult mai mult cu oamenii, istoria si cultura sa.

Emily: Nu fusesem niciodata in Romania inainte de lansarea „Seeking Truth”! Romania este o tara atat de fascinanta, cu o istorie atat de bogata si, din fericire, echipa Art Safari, in special Ioana Ciocan, a fost ghizii perfecti pentru Bucuresti. Am invatat atat de multe in timpul petrecut in Bucuresti pentru deschidere si abia astept sa descopar mai multe din tara data viitoare cand voi vizita.

Unii oameni descriu peisajele lui Constable drept un „Eden pierdut”. in acelasi timp, romanii isi descriu de obicei partea de tara drept „Gradina lui Dumnezeu” si exista o multime de locuri care ar putea avea legatura cu lucrarile lui Constable. Care era relatia lui Constable cu adevarul si cu mimesis?

Constable s-a uitat cu siguranta la munca altor pictori peisagisti, atat contemporanii sai britanici, cat si pictori vechi, inclusiv artisti olandezi si flamanzi din Epoca de Aur. Acestea au fost surse de inspiratie pentru el – pentru idei compozitionale, motive, tehnica si o anumita abordare directa a subiectului natural. Dupa ce au absorbit ceea ce aveau de oferit, acesti artisti au actionat ca un punct de plecare pentru Constable, care apoi s-a uitat la propriul peisaj din Suffolk si l-a examinat din nou, studiind fiecare aspect al acestuia in detaliu criminalistic. Aceasta abordare extrem de intransigenta a naturii si devotamentul fata de propria sa viziune artistica, peste si mai presus de respectul pentru maestrii din trecut, a fost ceea ce il deosebeste pe Constable.

Care au fost cele mai mari provocari cu care s-a confruntat Muzeul Victoria & Albert in ultimii doi ani de pandemie?

Ca orice muzeu si galerie, V&A s-a confruntat cu perioade dificile in ultimii doi ani, inclusiv inchiderea prelungita pentru public si restructurarea personalului. Cu toate acestea, de la redeschidere, am fost incurajati sa vedem cat de repede s-au imbunatatit numarul de vizitatori si ca activitatea noastra adresata publicului a revenit aproape la nivelurile de dinainte de pandemie. „Seeking Truth: The Art of John Constable” este un aspect al programarii noastre publice si internationale pe care suntem incantati sa il realizam in ciuda provocarilor recente.

Care credeti ca este scopul artei in lumea de astazi?

Este un corn al abundentei de lucruri minunate: sa inspiram, sa provocam, sa inovam, sa cream conexiuni, sa ne confruntam cu cele mai bune – si cele mai rele – aspecte posibile ale noastre.

Expozitia analizeaza conexiunea sa personala cu locul in care s-a nascut si a crescut – o zona rustica din Suffolk, in sud-estul Angliei – dar si cautarea inspiratiei si tehnicile sale inovatoare. In plus, Constable nu a fost doar unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar si un mare colectionar al lucrarilor create de Marii Maestri.

Constable a manifestat o dragoste ce a durat toata viata fata de zona rurala locala, transformand-o in subiectul principal al creatiilor sale artistice. Chiar si dupa ce s-a mutat din Suffolk si a pictat noi peisaje, locul acesta a ramas pentru el un bogat si nesfarsit izvor de inspiratie. 

Ca pictor, misiunea lui Constable era sa redea adevarul si frumusetea lumii naturale. A realizat nenumarate schite in plain-air pentru a intelege mai bine natura si a o picta mai fidel. A combinat aceasta ilustrare atenta cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagisti din trecut. 

Constable a folosit culoarea intr-o maniera libera si extrem de expresiva, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor sai.

Art Safari 2022, editia de toamna, poate fi vizitata in zilele de joi, vineri, sambata si duminica, pana pe 11 decembrie 2022, intre orele 12:00 si 21:00. In week-end sunt organizate tururi de noapte, vineri si sambata de la orele 22:00 la 01:00. Mai multe detalii despre expozitii veti gasi mai jos.

Citește în continuare