Skip to content

Interviu. Floyd Norman, legendarul animator Disney care a scris povestile cu Mickey Mouse. “Mickey este campionul Disney pentru ca Mickey este chiar Walt. Iar Walt este Mickey”. Documentarul Mickey: The story of a Mouse este lansat pe Disney + la aniversarea de 94 ani a simpaticului soricel.

„Mickey: The story of a mouse”, un documentar in regia lui Jeff Malmberg, poate fi vazut pe Disney + incepand de astazi, cand e aniversarea a 94 de ani de bucurie pentru celebrul soricel.

Documentarul aduce informatii in premiera chiar si pentru cei mai infocati fani ai lui Mickey Mouse si ofera imagini de culise din munca la crearea animatiilor care au fost alaturi de copiii din toata lumea pentru aproape un secol, dar au inspirat si foarte multi artisti ai culturii pop din muzica, pictura, literatura.

Mickey Mouse e geometrie si simplitate absoluta – trei cercuri plasate strategic te duc cu gandul imediat la celebrul soricel -, e bucurie si puterea de a iesi din orice necaz, e un cumul de valori pe care orice parinte le-ar vrea pentru copiii lor. Si a fost atat de iubit in toata lumea inca de la primele desene din anii ‘20 ai secolului trecut incat atunci cand animatorii au vrut sa-l puna in situatii antagonice, au primit mii de scrisori de protest in care se spunea ca Mickey e simpatic, cald si bun.

Prin amabilitatea Disney+ Romania, urban.ro a avut exceptionala onoare de a intalni unul dintre legendarii animatori ai studiourilor Disney, care a lucrat cu Walt Disney si l-a desenat pe Mickey de-a lungul carierei sale.

Floyd Norman are 87 de ani, a lucrat pentru animatii ca Sleeping Beauty, Dumbo, 101 Dalmatieni, Cartea Junglei si este primul animator afro-american care a avut un contract pe termen lung cu studiourile Disney. A ajuns in departamentul de structura povestii (scenaristica animata) dupa ce la inceputul anilor ’60 Walt Disney a vazut cateva schite pe care Norman le facuse ca sa-si distreze colegii.

“Mickey este cel mai bine animat dintre personaje pentru ca e desenat in stilul vechi, manual, cu creionul si hartia. Asta nu inseamna ca Mickey nu poate fi animat in tehnologia CGI. Dar daca as avea de ales, daca l-as anima astazi pe Mickey, as prefera sa folosesc un creion, sa desenez pe hartie pentru a da viața soricelului. Pentru mine, despre asta este vorba in animație.  E ceva legat de intoarcerea la elementele de baza cu un personaj precum Mickey Mouse. El a fost creat pe hartie. El traieste pe hartie.”, ne- a spus Floyd Norman in urma cu doar cateva zile.

Cu experienta sa de povestitor prin desene, Norman analizeaza si in documentar puterea mesajului pe care-l da acest soricel animat si ceea ce e in spatele longevitatii lui exceptionale.

La 94 de ani distanta de la crearea soricelului – la suparare si necaz, pentru ca Walt Disney pierduse drepturile de utilizare ale celui mai celebru personaj al lui la acel moment, Oswald the Lucky Rabbit, si era in pragul falimentului – Mickey e la fel de proaspat, la fel de iubit de copiii care au 4-5 ani si traiesc in epoca digitalizata 100%.

“Mickey este excepțional prin faptul ca este unic in structura povestilor; sigur ca are si cațiva parteneri cu care lucreaza uneori, Donald si Goofy, dar ei nu au nici pe departe impactul soricelului.

Mickey poate duce singur o poveste, este un personaj foarte puternic. Cand am scris povesti, si am scris mai multe povesti despre Mickey Mouse, era foarte fain sa ii am pe Donald si Goofy alaturi de mine ca un fel de actori secundari. Dar si atunci cand am facut povesti doar despre Mickey, el a putut duce singur, linistit, tot mesajul si asta il face un personaj cu adevarat unic.

Ma gandesc la toate personajele pe care le-am scris de-a lungul anilor si la toate scurtmetrajele si lungmetrajele Disney la care am lucrat si pot sa spun ca nu exista nimeni ca Mickey Mouse care sa fi avut un impact atat de mare. Si iau in calcul o serie de personaje excepționale din filmele Disney. Stii, te gandesti la Genie si la Aladdin, la impactul pe care l-a avut acea minunata animație a lui Goldberg si la vocea lui Robin Williams, un personaj atat de puternic si atat de unic, un personaj cu adevarat remarcabil, cu adevarat grozav. Dar totusi e pe locul doi, dupa Mickey.

Mickey Mouse este cel mai important personaj Disney si asta pentru ca Mickey este chiar Walt. Iar Walt este Mickey. Cred ca asta il face pe soricel atat de unic.”, ne-a spus Floyd Norman despre personajul la a carui viata a participat direct.

Ca animator, sunt nepretuite satisfactia si puterea interioara pe care ti-o da gandul ca ai participat la aventurile unui personaj care e atat de lipit de viata multor copii, care a adunat cu el emotiile micutilor din lumea intreaga si a fost scutul de aparare al multor copilarii dificile, dar Floyd e modest, cald si are o simpatica autoironie… cam ca Mickey.

“Sa-l desenez pe Mickey este cu siguranța o onoare si o provocare. Imi amintesc ca, in calitate de tanar animator, cand am ajuns la Walt Disney Studio in anii 1950, am incercat sa animez eu insumi soarecele si marturisesc ca a fost jenant de prost. Oameni precum animatorii pe care ii vedem in filmul documentar „Mickey – The Story of a Mouse”, Evan Goldberg, Mark Henn si Randy Haycock, au facut o treaba mult mai buna decat as fi putut sa fac eu vreodata. Mickey-urile lor erau aproape perfecte.

Imi amintesc ca atunci cand faceam prezentarile lui Mickey Mouse pentru Clubul Mickey Mouse, in anii ’50, Walt ii avea pe cei mai buni animatori ai sai; cei noua batrani legendari si Fiecare dintre ei a facut cate un segment din deschiderea lui Mickey Mouse, pentru ca Walt voia ca cei mai buni animatori ai sai sa se ocupe de acest personaj. Ceilalți animatori ar fi putut face o treaba decenta, dar Walt a vrut intotdeauna pentru MIckey cea mai buna treaba, exceptionalul, atat de mult a insemnat Mickey pentru el.

 Este o onoare sa lucrezi la soricel asa cum am facut eu, asa cum am facut umila mea incercare de a-l anima pe Mickey. Dar este si o provocare, de asemenea, pentru ca mergi pe urmele atator mari animatori. Freddy Moore, de exemplu. Ward Kimble. Tipi care au venit inaintea mea si care au facut animatii minunate pentru Mickey Mouse. Nu puteam sa ma ridic la nivelul muncii pe care o facusera ei. Uneori a fost o experiența descurajanta sa iau creionul in mana, sa pun o foaie noua de hartie pe plansa de desen si sa incerc sa misc soarecele pentru a incerca sa ii dau viata. Si nu cred ca as fi putut vreodata sa o fac la fel de bine ca si colegii mei excepționali. Dar ei au facut o treaba al naibii de buna si le apreciez cu adevarat munca si expertiza lor. Mickey Mouse m-a facut sa ma simt cu adevarat umil ca animator.”

„Mickey: Povestea unui soricel” are ca rama in naratiune dezvoltarea filmului „Mickey intr-un minut”, un scurtmetraj condus de legendarul animator Eric Goldberg, care marcheaza un nou desen animat, mult prea rar, cu Mickey. In fapt, e un pretext pentru a creiona un tablou emotionant si convingator despre viata lui Walt Disney, geniul care a stiut sa capteze imaginatia publicului prezentandu-i povesti care sa-l educe, emotioneze si sa-l motiveze in vremuri grele.

Autorul filmului de un minut despre Mickey Mouse, Eric Goldberg este animator, regizor si actor care da voci pentru unele dintre personajele din filmele Disney. Documentarul prezentat pe Disney + ni-l arata in premiera si pe cel care este acum vocea lui Mickey Mouse – actorul Bret Iwan, iar spectatorii il pot vedea la lucru in scurt metrajul lui Eric Goldberg.

Bret Iwan

“Am mai coordonat actori de voce, pentru ca am regizat, de exemplu, Pocahontas. E intotdeauna o bucurie sa vezi cand inteleg care e povestea dincolo de cuvinte, si sa observi ce aduc ei prin interpretare.  Iar unii dintre ei sunt atat de profesionisti incat pot interpreta o replica in trei moduri diferite, cu trei intelesuri diferite si e spectaculos cand vezi ca se intampla asta in fata ta. Bret este unul dintre acei tipi care intelege personajul. Nu trebuie sa-i explici lui Bret cine este Mickey Mouse, respira personajul si e foarte usor si distractiv sa lucrezi cu el. Iar ceea ce cauti mai mult este nuanta pe care o vrei pentru ceea ce trebuie sa spuna Mickey in anumite momente pentru a face credibila si dinamica naratiunea. E vorba mai degraba de nuantele pe care i le poti da vocii lui Mickey”, spune Eric Goldberg.

De la introducerea lui Mickey in „Steamboat Willie” in 1928, odata cu filmul sonor, s-a creat un moment seismic in cultura pop care n-a mai fost niciodata egalat.

lucrare de Andy Warhol

In documentar veti vedea imagini cu mari artisti din cultura pop, David Bowie si Andy Warhol sunt doar doi dintre ei, care au declarat ca au folosit in munca lor imagini cu Mickey Mouse si s-au inspirat din povestile lui.

Documentarul „Mickey- The Story of a Mouse” nu e doar o detaliere a traseului acestui personaj legendar, el are si emotia si geniul lui Walt Disney, precum si o parte din povestea lui de viata. O poveste despre viziune, perfectionism, curajul de a o lua de la capat si a nu te da batut oricat de multe greutati ai intalni, oricat de fixist si „dificil” te-ar considera cei din jurul tau care nu vad atat de departe ca tine.

Mickey- The Story of a Mouse poate fi urmarit pe Disney+.

Citește în continuare