Skip to content

Iolanda Covaci si Marius Calugarita sunt fata in fata in spectacolul regizat de Catalina Buzoianu la Teatrul unteatru

“Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt” de Matei Visniec si regizat de Catalina Buzoianu, a avut premiera in vara lui 2011, la unteatru, si se poate vedea si in aceasta stagiune pe scena aceluaisi teatru.

Piesa se inscrie in sfera absurdului, este un joc intre vis si realitate si totul se intampla undeva, in timp si spatiu, in care nu sunt specificate coordonatele

Spectacolul spune povestea de dragoste, absurda si plina, de umor a doi tineri care se trezesc intr-o dimineata in acelasi pat si nu isi amintesc cum au ajuns acolo. Momentul acela reprezinta inceputul relatiei lor si al conventiei de a petrece impreuna noua nopti, iar apoi ea sa dispara pentru totdeauna.

Sunt noua nopti care se scurg incet si dureaza cat o viata, in care cei doi refac ritualul vechi si nou al iubirii dintre un barbat si o femeie. Se descopera unul pe altul, incep sa se adulmece, se ofera unul altuia, incep sa faca lucruri impreuna si sa schimbe experiente, apoi se cearta, se insingureaza si devin mai atenti la ceilalti decat la ei insisi.

Catalina Buzoianu a mizat in spectacol pe cele doua persoanje si pe spatiul neconventional

El a cucerit-o dupa o noapte de betie, cu muzica de saxofon si poezii de Bacovia. Marius Calugarita si Iolanda Covaci isi construiesc rolurile perfect si cu multa atentie la detalii, se joaca in permanenta cu starile contradictorii si realizeaza adevarate demonstratii de actorie.

Spectacolul nu este doar o insiruire de monoloage, pentru ca protagonistii ajung sa se asculte, iar limbajul isi recapata rolul, acela de instrument al cunoasterii interumane. Sunetele, luminile si tacerea capata valente neasteptate.

Timpul se comprima, iar personajele se contopesc in iubire

In spatiul neconventional, in care decorul este aproape inexistent: o saltea folosta drept pat si sicriu, un scaun si niste ceasafuri, cele doua personaje isi traiesc povestea de iubire pe parcursul celor noua nopti care se scurg incet si dureaza cat o viata.

Regia mizeaza pe scenografia sumara, pe care o suplineste prin pantomime. Actorii desfac sticle de vin imaginare, mananca feluri de mancare imaginare, vorbesc la un telefon imaginar sau deschid usa cu o cheie imaginara.

Finalul ii permite regizoarei sa se joace cu spatiul si sa creeze un moment de magie

Recunoscuta pentru felul in care aducea putina magie pe scena in spectacolele sale, in montarea de la unteatru Catalina Buzioanu invita spectatorii la nunta care se desfasoara in podul casei vechi si ii scoate din spatiul initial de joc, iar acestia raman cu senztia placuta ca sunt parte din spectacol.

Calatoria ursilor panda reprezinta vietile lor traite pana la punctul terminus. Viata este privita ca “vis al mortii” sau ca o trecere a sufletului prin anumite etape. Piesa trimite cu gandul la calatoria lui Dionis sau la cea a lui Gavrilescu din “La Tiganci”. Totodata ea reprezinta proiectia unui nou inceput, punctul initial al unei noi vieti. Si astfel nimic nu se pierde, totul se transforma, pentru ca totul este un ciclu neintrerupt de momente repetabile. Este o metafora a iubirii dintre un barbat si o femeie.

Spectacolul se poate vedea online, in data de 22 martie de la ora 18.00

“Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt” de Matei Visniec

Regia: Catalina Buzoianu

Distributia: Iolanda Covaci si Marius Calugarita

Durata: 1h 15min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare