Skip to content

Islanda permite accesul turistilor vaccinati. Cei care nu au fost vaccinati pot vizita tara, dar trebuie sa respecte anumite reguli.

Turistii din orice stat al globului pot vizita Islanda daca pot demonstra ca au fost vaccinati impotriva Covid-19.

Islanda devine astfel prima tara din Uniunea Europeana care permite accesul turistilor din orice stat, cu conditia sa prezinte dovada vaccinului.

Masura vine in sprijinul lucratorilor din turism din Islanda. Numarul turistilor a scazut cu 75% anul trecut, iar acest lucru s-a vazut in cifre – economia Islandei a scazut cu 6,6 procente.

“Intregul glob a trecut prin multe in ultimele 12 luni, iar acum cu totii speram la o revenire la normal, cu respectarea normelor de siguranta”, a declarat prim-ministrul Katrin Jakobsdottir.

Pana acum, Islanda permitea accesul turistilor vaccinati care veneau din state membre ale Uniunii Europene. Incepand cu 18 martie, este permis si accesul turistilor vaccinti din afara zonei Schengen, inclusiv din Marea Britanie si Statele Unite.

Turistii trebuie sa prezinte o dovada a vaccinarii, cu un vaccin aprobat de una dintre agentiile medicale europene. Pe lista vaccinurilor acceptate sunt si cele dezvoltate de China si Rusia, potrivit Reuters.

Cei care nu fac dovada vaccinului, trebuie in continuare sa treaca prin mai multe etape.

Astfel, inaintea calatoriei in Islanda, fiecare persoana trebuie sa completeze un formular electronic de inregistrare prealabila, care include datele de contact, confirmarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR, adresa la care va efectua masura carantinei în Islanda si o declaratie de sanatate. Formularul este disponibil aici

Apoi, turistii care sosesc in Islanda si care nu sunt vaccinati trebuie sa prezinte la momentul imbarcarii si la sosire un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore anterior imbarcarii, iar in cazul in care zborul este cu escala, perioada de valabilitate se calculeaza de la momentul imbarcarii pentru primul zbor.

In plus, toti turistii care sosesc in Islanda si care nu au fost vaccinati trebuie sa efectueze doua teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 dupa sosirea în acest stat, fiind necesar sa ramana in carantina pana la momentul receptionarii ultimului rezultat negativ. Primul test se efectueaza la intrare, la unul din punctele de trecere a frontierei, iar cel de-al doilea 5 zile mai tarziu.

Islanda este o tara a contrastelor, cu ghetari, dar si vulcani activi.

rauri inghetate

Gheizerele sunt specifice Islandei. Acestea sunt izvoare cu apa fierbinte ce tasneste la numite intervale de timp.

In estul capitalei Reykjavik, turistii pot vizita gheizerul Strokkur. Acesta arunca apa fierbinte la fiecare 5 minute, iar jetul poate ajunge pana la 35 de metri inaltime.

Tot in Islanda puteti vizita Parcul National Vatnajökull, ce acopera 14% din suprafata tarii si este cel mai mare parc national din Europa. Peisajele variate care combina ghetari, cu rauri si vulcani cu activitati geotermale il fac un parc unic, ne neuitat. Acolo se afla cel mai mare ghetar al Europei, Vatnajökull, ce are aproape 1000 de metri grosime. In partea nordica a ghetarului, exista rauri glaciare. Casacada Detifoss intalnita acolo este una dintre cele mai frumoase cascade ale Islandei.

Laguna Albastra atarge turistii prin proprietatile benefice pielii ale apei bogate in minerale, alge si silice.

Indiferent de anotimp, temperatura apei se mentine in jurul valorii de 40 de grade Celsius. Iar o baie in apele Lagunei Albastre in timpul iernii este o experienta de neratat.

Indiferent de anotimp, o baie in apele calde ale lagunei pe timpul iernii fiind o experienta unica.

Citește în continuare