Skip to content

Israel Galván, Sasha Waltz si Kibbutz Contemporary Dance Company vin la Festivalul International de la Sibiu 2020. Sibiul va fi in iunie locul care reuneste unii dintre cei mai mari dansatori si coregrafi ai momentului.

Editia 2020 a Festivalului international de la Sibiu sta sub deviza “Puterea de a crede” si se desfasoara intre 12 si 21 iunie.

Cum organizatorii au anuntat deja o parte dintre invitati, stim ca editia din acest an va fi spectaculoasa in sectiunea dans, cu participarea exceptionala a Sashei Waltz, a lui Akram Khan si a lui Israel Galvan, trei dintre cele mai importante nume in dansul contemporan la nivel mondial, dar si a companiei Kibbutz Contemporary Dance, una dintre cele mai apreciate companii de dans pentru tehnica sa dusa la perfectiune.

Kibbutz Contemporary Dance Company vine la Sibiu cu unul dintre spectacole lor vedeta, Asylum – Nevoia de Mangaiere, in coregrafia directorului artistic al companiei, Rami Be’er

Rami Be’er este un fost balerin care in anii 70 a luptat in Razboiul din Liban. Este recunoscut pentru viziunea sa care face ca dansul sa fie foarte accesibil pentru copii si tineri si are cateva spectacole dedicate copiilor faimoase in toata lumea (“The Carnival of the Animals” este cel mai cunoscut).

Spectacolul pe care Kibbutz Contemporary Dance Company il aduce la Sibiu a fost creat in 2014 si este o poveste despre imigrare, nevoia de a avea o identitate nationala si un loc pe care sa-l numesti, la nivel de energie si emotie, acasa.

Sasha Waltz se reintoarce la Sibiu cu o creatie care pare ca vine din viitor, despre energia care se formeaza in timpul actului creatiei, energie care te poate distruge sau te poate inalta  

Una dintre cele mai apreciate coregrafe de origine germana, directorul artistic al Berlin State Ballet, vine la Sibiu cu spectacolul “Puterea Creatiei”, o lucrare despre spiritual creator care ii uneste si in dezbina pe artisti.

Sasha Waltz este recunoscuta pentru abordarile sale neconventionale, care destructureaza idei si trenduri, precum si pentru colaborarile sale cu mari nume din alte domenii artistice. Pentru spectacolul pe care-l vom vedea la Sibiu, costumele au fost realizate de Iris van Herpen, designerul olandez care uimeste lumea modei cu creatii fluide realizate cu imprimante 3D.

In 2013, compania Sasha Waltz & Guests a mai fost prezenta in Festivalul International de Teatru de la Sibiu, atunci cu spectacolul “Continu”.

In “Spectro”, Israel Galvan, Sylvie Courvoisier& Cory Smythe reinterpreteaza “Ritualul primaverii”, muzica lui Igor Stravinsky, intr-o lucrare care implica dansul lui Galvan si pian la patru maini, Courvoisier & Smythe, si care si-a propus sa mearga la originea creatiei muzicii lui Stravinsky

Compozitorul de origine rusa Igor Stravinsky este considerat unul dintre cei mai influenti muzicieni ai secolului 20, cu o creatie artistica bazata pe diversitatea sunetului, un stil unic de compozitie, remarcat la nivel international prin lucrari scrise special pentru balet.

Lucrarea pe care o destructureaza Galvan alaturi de Courvoisier si Smythe, “Ritualul primavarii”, a fost obiectul unei dispute intre Stravinsky si Walt Disney la inceputul secolului trecut. Compozitorul si-a dat acordul pentru ca aceasta lucrare sa fie folosita in animatia “Fantasia”, dar dupa ce a vazut produsul final a cerut sa-i fie scoasa muzica din film.

 De-a lungul anilor “Ritualul Primaverii” s-a aflat in repertoriul celor mai mari companii de balet din lume, iar ceea ce-si propune Israel Galvan cu spectacolul prezentat in Sibiu este o analiza a muzicii prin miscare, o continuare a ideii de la care a plecat Stravinsky pentru a-si scrie muzica.

Israel Galván vine din zona dansului flamenco traditional, dar e recunoscut pentru performantele sale in dans si crezul de a sparge tiparele prin abordari neconventionale care modifica miscarile din flamenco pentru muzica clasica. Unul dintre cele mai celebre spectacole ale sale care vorbeste despre versatilitatea acestui stil de dans este Torobaka, un spectacol unde l-a avut partener pe Akram Khan, intr-un duet despre masculinitatea exprimata in culturi diferite.  

De altfel, in programul anuntat de organizatori, la FITS le va fi acordata cate o distinctie speciala – o stea pe Aleea Celebritatilor atat lui Israel Galvan, cat si lui Akram Khan. Nu sunt inca disponibile informatii daca celebrul coregraf englez are un spectacol in festival.

Datele de desfasurare ale spectacolelor nu au fost anuntate inca, biletele se vor pune in vanzare incepand din luna aprilie.

Aici informatii despre cea mai noua dintre productiile lui Akram Khan pentru English Ballet care se joaca in aprilie la Londra

Citește în continuare