Skip to content

James Earl Jones,  cel care a fost vocea lui Darth Vader timp de 50 de ani, va fi inlocuit de un program de inteligenta artificiala. Actorul care are 91 de ani si-a dat acordul pentru recrearea vocii prin tehnologie

James Earl Jones, cel care a fost vocea lui Darth Vader timp de aproximativ 50 de ani in filmele „Razboiul Stelelor”, in varsta de 91 de ani, a aprobat ca inregistrarile vocale de arhiva sa fie folosite de tinerii regizori pentru a le transforma cu ajutorul tehnologiei si inteligentei artificiale, astfel incat sa se recreeze vocea mai tanara a sa pentru viitoarele proiecte cinematografice.

Compania Lucasfilm, cei care au licenta „Razboiul Stelelor”, a solicitat asistenta Respeecher, un startup ucrainean care foloseste tehnologia AI pentru a crea conversatii noi din vechi inregistrari vocale revitalizate.

Relatia celor de la Respeecher cu Lucasfilm a inceput cu seria Disney+ „The Book of Boba Fett”, pentru care au recreat vocea tanarului Luke Skywalker. Cei doi au facut echipa si pentru interpretarea vocala a lui Darth Vader in serialul „Obi-Wan Kenobi”.

Dupa debutul „Obi-Wan Kenobi”, familia lui Jones au informat producatorii ca sunt multumiti de rezultatul sintezei dintre vocea actorului si munca tehnica a lui Respeecher.

James Earl Jones i-a dat voce pentru prima data faimosului raufacator in filmul original din 1977, in timp ce David Prowse a aparut pe ecran cu celebra masca neagra. Pana in acest moment, Jones a fost vocea personajului pentru toate productiile „Razboiul Stelelor”.

Saptamana trecuta s-au lansat primele 3 episoade din „Star Wars: ANDOR”, un nou serial din universul Star Wars disponibil pe Disney+. Protagonistul Diego Luna: „nu este despre un erou care salveaza pe toata lumea. Este despre comunitate.”

Este un thriller de spionaj produs de Lucasfilm, in care actiunea are loc cu cinci ani inainte de evenimentele din „Rogue One: O poveste Star Wars”.

„Andor” prezinta „Star Wars” dintr-o perspectiva diferita, concentrandu-se asupra oamenilor obisnuiti ale caror vieti sunt afectate de Imperiu. Deciziile pe care le iau au consecinte reale, iar miza pentru ei – si pentru galaxie – nu ar putea fi mai mare.

Serialul ii are in distributie pe Diego Luna care revine in rolul lui Cassian Andor, alaturandu-se distributiei formata din Genevieve O’Reilly, Stellan Skarsgård, Forest Whitaker, Adria Arjona, Denise Gough, Kyle Soller, Fiona Shaw si Faye Marsay.

„Star Wars” este cea mai mare franciza cinematografica cu actiunea desfasurata in spatiu. Mai mult, acestia castiga enorm din business-urile conexe de milioane de dolari.

Star Wars face mult mai multi bani din campaniile de promovare, vanzarea de materiale cu insemnele francizei si activitatile conexe. Iata o mica incursiune in business-ul din spatele numelui Star Wars.

Promovarea top class a inclus la oricare dintre filmele din serie de la „The Phantom Menace” incoace o coperta in Vanity Fair, dar si trucuri emotionale care s-au adaptat la nevoile canalelor media sau ale publicului.

In 2019, odata cu coperta Vanity Fair in trei versiuni, au venit desigur si detalii din culise dar si marturisiri emotionante ale regizorului J J Abrams despre ultima zi de filmare.

Abrams a jucat cum i-a dictat departamentul de productie, pentru ca cel putin doua PR Stunt-uri au devenit virale la nivel global cu participarea lui. Mai intai a fost stirea cu am pierdut un scenariu pe care l-am gasit apoi pe Ebay, stire care a fost lansata chiar de el intr-un interviu, mai apoi a fost gestul emotionant facut unui domn aflat pe patul de moarte care a vazut filmul cu cateva zile in avans, chiar si inaintea distributiei.

In acest al doilea caz, cel care a validat actiunea a fost seful Disney, Bob Iger, care in paralel si-a organizat astfel programul ca sa-si publice si biografia in aceeasi perioada – ca sa se ajute intre ele (productie cinema & carte) la vanzare.

Citește în continuare