Skip to content

Jeff Koons semneaza prima opera de arta amplasata in mod autorizat pe Luna. Estimata la zeci de milioane de euro, sculptura onoreaza personalitati din istoria omenirii precum David Bowie, Leonardo da Vinci sau Aristotel.

Jeff Koons este cunoscut drept cel mai bine vandut artist in viata, sculpturile lui in stil kitsch fiind adjudecate in mod obisnuit cu peste 30 de milioane de euro per creatie. Recent, Koons a scris din nou istorie, una dintre lucrarile sale este prima opera de arta amplasata in mod autorizat pe Luna.

Sculptura se numeste “Moon Phases” (Faze lunare) si cuprinde 125 mici sfere metalice dedicate unor figuri istorice importante. Desi nu are o marime la fel de impresionanta precum celebrele sculpturi cu suprafete reflectorizante ale lui Koons, opera va intra in cartile de istorie ca un nou superlativ in cariera artistului.

Lucrarea a fost lansata in spatiu pe 15 februarie, in cadrul misiunii fara echipaj a NASA si Lunar Machines. Este prima misiune lunara a NASA din ultimii 50 de ani si prima nava comerciala care a aterizat pe suprafata lunara.

Nava spatiala Odysseus a aterizat joi pe Luna, transformand satelitul natural al Pamantului intr-o galerie de arta. Lucrarea lui Koons a fost atasata unei rachete SpaceX Falcon 9, intregul proiect fiind supervizat de compania Intuitive Machines din Houston. Aceasta urmeaza unei incercari esuate a navei spatiale Peregrine de luna trecuta, care a ars in atmosfera dupa ce o scurgere de propulsoare a impiedicat-o sa isi incheie misiunea.

Artistul in varsta de 69 de ani a creat o cutie compacta cu 125 de sfere mici asemanatoare unei luni, fiecare dintre ele onorand o persoana celebra.

Pe fiecare sculptura este inscriptionat numele unei personalitati marcante din istoria omenirii, printre care Aristotel, David Bowie, Leonardo da Vinci, Gandhi, Billie Holiday, Gabriel García Márquez, Andy Warhol si Virginia Woolf. Lista completa poate fi consultata pe site-ul web al proiectului — aici — majoritatea sunt artisti vizuali care au modelat istoria artei, din Renastere pana aproape de prezent.

Intr-o postare publicata pe contul de Instagram la scurt timp dupa aterizarea Odysseus, Koons a descris aselenizarea ca fiind o „realizare uimitoare” si a declarat ca este „atat de onorat” sa fie implicat in misiune. Intr-o postare anterioara, el descrisese lansarea ca fiind „un eveniment spectaculos”, adaugand ca „in persoana, scara, fortele, experienta de patrundere in spatiu a fost incredibila!”.

Fiecare dintre cele 125 de sfere sunt de fapt sculpturi miniaturale ale Lunii, reprezentand 62 de faze ale corpului astronomic vazute de pe Pamant, 62 de faze vizibile din alte puncte de vedere din spatiu si o eclipsa de luna.

Potrivit unor declaratii ale galeristilor de la PACE — care il reprezinta pe Jeff Koons — artistul s-a inspirat din imaginea si datele Lunii ca un simbol al “curiozitatii si al determinarii. Plin de speranta si transcendent, noul sau proiect ofera spectatorilor un sentiment de perspectiva cu privire la locul lor in vastul univers, incurajand reflectia si contemplarea profunda.”

Asa cum este cazul cu orice proiect al lui Koons, existaa si o componenta comerciala in “Faze lunare”. Pace Verso, divizia dedicata NFT-urilor a galeriei Pace, vinde tokenuri digitale dedicate fiecarei sfere in parte, in timp ce Koons a produs sculpturi fizice mai mari care vor fi scoase la licitatie, cel mai probabil.

Spre deosebire de lucrarea trimisa pe Luna, versiunea disponibila pe Pamant va include sfere realizate din otel inoxidabil reflectorizant, precum celebra sculptura “Iepurele” (Rabbit) care a stabilit recordul de 91,1 milioane de dolari pentru cea mai scumpa opera de arta a unui artist in viata. Fiecare sfera va fi decorata fie cu un diamant, cu un safir sau cu un rubin pentru a marca locul de aterizare a navei spatiale.

“Faze lunare” nu este singura opera de arta care a aterizat pe suprafata Lunii, de aceea este utilizata expresia „prima opera de arta amplasata in mod autorizat”.

In 1971, membrii echipajului Apollo 15 au lasat pe Luna o figurina din aluminiu realizata de artistul belgian Paul Van Hoeydonck, precum si o placa comemorativa pentru cei 14 astronauti si cosmonauti care au murit in timpul serviciului.

De asemenea, se banuieste ca Andy Warhol, Robert Rauschenberg, John Chamberlain, Claes Oldenburg, Forrest Myers si David Novros ar fi trimis pe ascuns o lucrare comuna la bordul Apollo 12, in 1969. S-ar numi “Muzeul Lunii” si ar fi de fapt o mica placuta ceramica, scrijelita cu mici desene ale fiecarui artist. Lucrarea ar fi ramas atasata pana in prezent de o parte a piciorului modulului lunar.

Jeff Koons s-a nascut in York, Pennsylvania in 1955 unde locuieste si lucreaza in continuare, alternand cu New York-ul.

A avut prima expozitie solo din 1980 si de atunci este unul dintre cei mai controversati artisti din lume. Criticii de arta il considera deopotriva genial si kitsch iar aceasta dezbatere a valorii operei lui i-a adus expozitii in cele mai mari muzee de arta moderna din lume si preturi record pentru fiecare dintre lucrarile sale. A fost premiat de numeroase ori, inclusiv de fostul Presedinte francez Jacques Chirac si de Hillary Clinton cu medalii prin care ii este atestata valoarea istorica.

Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Koons se numara „Iepurele” din otel pe care o reinterpreteaza constant din 1986, „Michael Jackson si Bubbles”, o reprezentare a Regelui Pop cu maimuta care i-a fost animal de companie.

Pe langa lucrarile sale, Koons a avut colaborari cu numeroase branduri mari. A creat o designul exterior al unei masini pentru BMW, a realizat o sculptura pentru coperta albumului ARTPOP al lui Lady Gaga, a semnat etichete pentru Dom Perignon si vinurile Rotschild si a lansat o colectie de genti si accesorii alaturi de Louis Vuitton cu tablouri celebre create de Da Vinci, Titian sau Rubens.

Una dintre cele 3 sculpturi din portelan cu Michael Jackson si Bubbles s-a vandut cu 5,6 milioane de dolari. 

„Hanging Heart in nuante de magenta si auriu” s-a vandut cu 23,6 milioane de dolari.

„Diamond Blue” a strans 11,8 milioane de dolari intr-o licitatie Christie’s.

Alte lucrari extrem de bine vandute au fost: „Ballon Flower Magenta” – 25,7 milioane de dolari, „Hanging heart” – 11 milioane de dolari, „Jim Beam J.B. Turner Train” – 15 milioane de dolari, „Lalele” – 33,6 milioane de dolari.

Citește în continuare