Skip to content

John Malkovich il va interpreta pe dirijorul Sergiu Celibidache intr-un film care se va filma si in Romania, “The Yellow Tie”. “Arta e ce faci dumneata din senzatiile care te misca. Arta ramane in om”, spunea Celibidache

Publicatia Variety a anuntat ca celebrul actor american John Malkovich va interpreta rolul dirijorului roman Sergiu Celibidache, intr-o noua productie despre viata muzicianului, “The Yellow Tie”.

 Filmarile vor avea loc vara viitoare in Romania, iar proiectul se bazeaza pe un scenariu scris de fiul dirijorului, Serge Ioan Celibidachi si de scenarisul filmului “Octav, James Olivier.

Despre acest nou rol, John Malkovich a spus ca “Sunt incantat si onorat sa am oportunitatea de a interpreta rolul dirijorului Sergiu Celibidache. Un talent unic, este considerat a fi unul dintre marii vizionari ai muzicii clasice, in ultimul secol. Sa joc povestea anilor sai de maturitate va fi o mare provocare si o calatorie fascinanta”, citat de Variety.

Matematician, filosof si muzician de mare calibru, Sergiu Celibidache este una dintre figurile proeminente ale muzicii clasice la nivel international, fiind recunoscut pe intreg mapamondul ca unul dintre cei mai buni dirijori.

Avea o intelegere profunda a muzicii transmisa prin sunet si, multi ani, a refuzat sa inregistreze concertele sale spunand ca se pierde a treia dimensiune, verticala, a sunetului.

“Simt grozav sa eternizez ceea ce creez, dar nu se poate. Este ceva in muzica care atinge omul unde nu poate atinge cel mai profund gand. As dori sa poata sa faca si dansii (publicul) excursia asta pe care o facem noi din cand in cand.

Arta e ce faci dumneata din senzatiile care te misca. Arta ramane in om. Orice om poate sa treaca de la valorile pe care le ating unele senzatii, de orice natura ar fie ele, la transcenderea senzatiilor.

Aceste senzatii nu se pot transmite. Eu pot sa trezesc in dumneata nevoia de a face muzica. Cand te misca ceva, cand corelezi astea, poti sa–ti doresti sa faci muzica, asa cum am facut si eu.

Muzica nu corespunde unei forme de a fi, muzica e o devenire, e ceva naste creste, ajunge la un punct de maxima expansiune si moare, ca o planta, ca un sentiment, ca orisicare alta intalnire omeneasca. Dumneata vrei sa fixezi ceea ce te-a impresionat candva, lupti sa pastrezi in dumneata posibilitatea de a te impresiona, de a avea la dispozitie elementele cu care intretii stadiul ala de euforie. Asta e arta”, spunea dirijorul in cartea „Celibidache și Furtwängler” de Klaus Lang.

Povestea lui Sergiu Celibidache incepe cu auditia la radio a unui cvartet de coarde de Heinz Tiessen, dupa care se hotaraste sa compuna propriul cvartet de coarde, pe care i-l trimite lui Tiessen, profesor la Facultatea de Muzica din Berlin, care remarca potentialul si il invita la Berlin.

Cu o memorie extraordinara – acesta memora pe de rost partiturile, Celibidache se muta in Germania, invata rapid limba germana si se inscrie la Facultatea de Muzica a Universitatii Friedrich-Wilhelm, unde a studiat printre altii cu Tiessen (compozitie), Hugo Distler (contrapunct), Kurt Thomas si Fritz Stein (teorie), Georg Schunemann (muzicologie) si Walter Gmeindl (dirijat).

La Berlin, se dedica compozitiei lucrarilor proprii, dar incepe si sa dirijeze corurile lucratorilor feroviari si ale controlorilor de tramvai. In scurt timp, primeste primul angajament ca dirijor permanent, la ansamblul de amatori „Orchester Berliner Musikfreunde” („Orchestra prietenilor berlinezi ai muzicii”), cu care a sustinut concerte publice.

La 11 august 1945, la doar 33 de ani, Celibidache castiga concursul de dirijat si apare la pupitrul Orchestrei de Camera din Berlin, apoi la Orchestra Radio din Berlin (Rundfunk Sinfonieorchester Berlin). Cateva zile mai tarziu, este invitat sa dirijeze Orchestra Filarmonicii din Berlin, in program figurand Uvertura operei Barbierul din Sevillia de Rossini, Concertul de Fagot de Weber op.76 si Simfonia a 9-a de Dvorak. Dupa doar doua luni, Celibidache devine noul director muzical al celebrului ansamblu, colaborarea materializandu-se in peste 400 de concerte la Berlin si in numeroase turnee de succes pe marile scene din lume.

Celibidache a dirijat Orchestra Filarmonicii din Berlin din 1945 pana in 1952. A devenit dirijorul Filarmonicii din Berlin dupa ce directorul Wilhelm Furtwangler fusese suspendat din functie pentru ca a colaborat cu nazistii. In 1952  Furtwangler e reabilitat, iar Celibidache continua sa dirijeze timp de doi ani Filarmonica din Berlin, renunta insa sa mai colaboreze cu aceasta orchestra in 1954 cand Herbert von Karajan e ales dirijor pe viata pentru filarmonica.

Concertul Anton Bruckner – Symphony No. 7 in E major a marcat reintoarcerea sa dupa 40 de ani la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Berlin, special la rugamintea presedintelui Germaniei din anii 90, Richard von Weizsacker. Reintoarcerea lui Celibidache la Filarmonica din Berlin a fost considerata un eveniment istoric si s-a facut chiar un documentar despre tot contextul. Il puteti vedea aici.

Ulterior, maestrul a avut colaborari peste tot in lume, fiind dirijor-invitat al unor orchestre de prestigiu din intreaga lume – din Austria, Franta, America Centrala si de Sud, ins cu precadere in Italia, unde dirijeaza Orchestra Scala din Milano, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma si Orchestra Radio a RAI. Mai tarziu, colaboreaza cu Orchestra Radio din Stuttgart, Capela Regala Copenhaga, Orchestra Simfonica a Radioului din Stockholm.

Cu o cariera impresionanta, Sergiu Celibidache a revenit foarte rar in Romania in calitate de dirijor. Prima intoarcere dupa plecarea acestuia in Germania in 1936 a fost abia in iunie 1970, cand a sustinut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte la Sala Radio, in program figurand si celebrele Tablouri dintr-o expozitie de Modest Mussorgski, dupa cum mentioneaza Radio Romania Cultural.

Un al doilea moment emotionant si important deopotriva este concertul din 13 februarie 1990, cand Radiodifuziunea romana a transmis in direct concertul eveniment sustinut pe scena Ateneului Roman de Orchestra Filarmonicii din München, cu Sergiu Celibidache la pupitru.

„M-am nascut roman, am imbatranit roman si o sa mor roman”, spunea cu acea ocazie Sergiu Celibidache, citat de Radio Romania Cultural.

Citește în continuare