Skip to content

O expozitie online dedicata artistului rus Kandinsky include si experimentul prin care putem auzi sunetele culorilor si formelor. Artistul suferea de sinestezie la fel ca Billie Eillish si Pharrell Williams.

Centrul Pompidou si Google Arts & Culture aduc un omagiu artistului de origine rusa Wassily Kandinsky, considerat initiatorul miscarii abstracte in arta, prin expozitia virtuala “Sounds like Kandinsky”.

Expozitia online oferita de Google Arts&Culture reuneste operele de arta emblematice ale lui Kadinsky, dar si acces la arhive personale rare. De asemenea, omagiul adus cuprinde si experimentul “Play a Kandinsky”, realizat cu tehnologie „Machine Learning”, care ofera tuturor sansa sa auda sunetele culorilor si formelor, precum Kadinsky. 

Pe langa opera inestimabila lasata de Vassily Kandinsky, acesta a creat o asociere intre culori si sunete pentru o parte din lucrarile sale. Cu ajutorul sinesteziei, o abilitate de perceptie multi-senzoriala cauzata de o afectiune neurologica, Kadinsky era capabil sa exploreze relatia dintre sunet, culori si forme, si astfel sa transpuna muzica in picturi. 

O parte din mostenirea lasata de Kandinsky are legatura cu afectiunea neurologica de care suferea artistul: sinestezia. Aceasta afectiune neurologica – care este diagnosticata si la alti artisti precum Rimbaud, Billie Eilish si Pharrell Williams – i-a permis sa asocieze culorile cu anumite sunete si stari de spirit. Cand Kandinsky picta, auzul si vederea au transformat culorile si formele si le-au tradus in sunete, armonii si vibratii, ceea ce au dus la  linii si modele. Kandinsky si-a descoperit aceasta abilitate de a vedea muzica in timp ce asculta un opera Lohengrin a lui Wagner, unul dintre compozitorii extrem de complicati in compozitie.

Din echipa de creatie a proiectului interactiv fac parte Antoine Bertin si NSDOS, care prin ajutorul machine learning au creat un instrument care simuleaza ce auzea Kandinsky atunci cand picta.

Desenul ales pentru muzica lui este “Yellow Red Blue”, o lucrare care dateaza din 1925. Utilizatorii pot descoperi sunetele explorand efectiv lucrarea prin clickuri si zoom-uri. Programul implementat de echipa de specialisti permite inclusiv sa iti creezi propriul tau mix de sune si culori, inspirat de Kandinsky.

Cand lucrurile au inceput sa devina complicate la Moscova la inceputul anilor 1900, artistul a decis sa plece din tara, destinatia aleasa fiind Munchen, orasul cu una dintre cele mai cunoscute academii de arte frumoase a momentului. Aici a inceput sa studieze arta, insa a abandonat pe parcurs.

Printre altele, Kandinski infiinteaza impreuna cu prietenii sai Neue Kunstlervereinigung (Noua Societate Artistica), o miscare animata de nonconformismul fata de arta oficiala. Picasso, Braque, Derain sunt printre artistii carora aceasta miscare le organizeaza expozitii, ceea ce scandalizeaza atat publicul, cat si criticii de arta. Mai mult, manifestarea se transforma si intr-o revista, Almanach. Der Blaue Reiter, care reitereaza manifestul acestora. Teza sa de sustinere a acestei noi arte s-a intitulat “On the Spiritual in Art”, lumea internationala anglofona fiind foarte interesata de aceasta perspectiva.

Primul Razboi Mondial il aduce inapoi la Moscova, unde ajuta la crearea unui program artistic complex si infiintarea mai multor institutii de arta, insa regimul il face sa paraseasca din nou Rusia, unde nu se va mai intoarce niciodata. Artistul se muta pentru o perioada scurta la Berlin, unde ia parte la Scoala Bauhaus de arta si arhitectura, iar dupa ce aceasta este inchisa de nazisti, se stabileste definitiv la Paris.

Arhiva digitalizata disponibila cuprinde peste 3700 de lucrari, fotografii personale si documente, printre care fotografii din vacantele cu Paul Klee si imagini cu studioul acestuia din Neuilly, oferind astfel o perspectiva completa a creatiei artistului.

Citește în continuare