Skip to content

La Bulandra, Antigona de Sofocle in regia Stathis Livathinos. Andreea Bibiri, Alexandra Fasola, Constantin Dogioiu si Radu Amzulescu sunt dintre actorii care repeta.

La Teatrul Bulandra au inceput repetitiile la spectacolul Antigona de Sofocle, a carui premiera este programata pentru 15 aprilie.

Spectacolul este pus in scena de Stathis Livathinos, fostul director artstic al Teatrului National Al Greciei.

Livathinos, al carui faimos spectacol „Iliada” dupa Homer a facut inconjurul lumii, monteaza pentru prima data in Romania

Unul dintre cei inovatori regizori din teatrul european in acest moment, Stathis Livathinos a influentat si schimbat teatrul grecesc in perioada in care a fost Director Artistic al Teatrului National,  mai intai pentru o sectiune experimentala unde a creat primul laborator creativ de regie asociat teatrului, dar si pentru Teatrul National unde a infiintat un departament specializat in Regie, axat pe educarea si informarea regizorilor.

Fost profesor la Harvard,  Stathis Livathinos este interesat in reinterpretarea vechilor texte antice pe care le considera, asemeni scrierilor lui Shakespeare, pline de secrete care se dezvaluie la fiecare noua lectura.

„Lumea crede că Atigona este o eroină, iar Creon un tiran. Nu cred că aceasta a fost intenția lui Sofocle, pentru că el, asemeni lui Shakespeare sau Homer, cunoștea multiplele fațete ale ființei umane. Cred că piesele clasice precum Antigona sunt asemeni unui secret sacru, sunt aurul care trebuie descoperit” .

Stathis Livathinos

Antigona se va juca la Bulandra exclusiv cu actori din teatru, intr-un proiect care uneste generatiile de actori din trupa teatrului; unii dintre ei nu s-au mai intalnit pana acum pe aceeasi scena

Distributia spectacolului Antigona a fost stabilita dupa un masterclass sustinut de Stathis Livathinos in cadrul Teatrului Bulandra si ii include pe actorii: Andreea Bibiri, Alexandra Fasola, Anca Androne, Silvana Negruțiu, Cornel Scripcaru, Constantin Dogioiu, Alin State, Radu Amzulescu, Ana Ioana Macaria, Adrian Ciobanu, Lucian Ifrim, Maria Veronica Vârlan.

Scenografia va fi semnata de Maria Miu si Nina Brumusila.

Premiera are loc pe 15 aprilie.

Citește în continuare