Skip to content

La Civil, un film de Teodora Ana Mihai, in Selectia Oficiala la Cannes

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales in  selectia oficiala a  Festivalului de la Cannes, 2021, in sectiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, “Politist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau sa fluier, fluier”).

Filmul este o coproductie Belgia (Menuetto Film) România si Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineasti consacrati precum fratii Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) si Michel Franco (Teorema, Mexic).

La Civil spune povestea lui Cielo, o mama din Mexic care isi cauta fiica rapita de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritatile nu reusesc sa o ajute, Cielo ia lucrurile in propriile mâini si se transforma treptat din gospodina in activista razbunatoare. Filmul a fost filmat in noiembrie-decembrie 2020 in Durango, Mexic, in timpul pandemiei COVID-19. La Civil se bazeaza pe evenimente reale si este rezultatul mai multor ani de cercetari ample intreprinse de regizoare in colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

La Civil a fost inspirat de povestile terifiante ale victimelor cartelurilor de droguri si ale familiilor acestora, printre care viata fascinanta si tragica a lui Miriam Rodríguez, despre care s-a scris recent in New York Times. Atmosfera din La Civil aminteste de serialul politist Narcos, narata insa din punctul de vedere al victimei. Scriitorul mexican Habacuc Antonio De Rosario a scris scenariul impreuna cu Teodora Mihai.

Teodora MIhai

„Sunt cu adevarat fericita de aceasta selectie la Cannes. Sunt incredibil de recunoscatoare ca a fost posibil sa spun aceasta poveste sfâsietoare a unor familii care si-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persista si in prezent)”, spune Teodora Mihai. La Civil este un film despre o mama puternica, care refuza sa fie o victima si se apara. Este motivata de o forta primordiala pentru a-si gasi fiica cu orice pret. Este o poveste universala care va atinge pe toata lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

Teodora Ana Mihai s-a nascut la Bucuresti in 1981 iar in 1989 s-a mutat cu parintii in Belgia. Si-a descoperit pasiunea pentru cinematografie in liceu la San Francisco, California, si a urmat cursurile Facultatii de Film din New York. A inceput sa lucreze in Belgia ca scenarista si apoi ca asistenta de regie, in special pentru Frank Van Passel. Documentarul sau Waiting for August, despre o familie de fete din Bacau care cresc singure in asteptarea parintilor plecati la munca in strainatate a câstigat premii in peste zece tari si a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

Citește în continuare