Skip to content

La multi ani Ben Stiller, Terrence Malick, Ridley Scott si Gael Garcia Bernal!

La multi ani Ben Stiller, Terrence Malick, Ridley Scott si Gael Garcia Bernal!

Ziua de 30 noiembrie a fost o zi buna pentru istoria cinematografiei, pentru ca este ziua in care s-au nascut 4 cineasti importanti: doi regizori cu prestanta si doi actori talentati.
Sa ii luam pe rand in ordinea varstei:

Ridley Scott este un nume care numai are nevoie de nicio prezentare. Regizorul implineste astazi 74 de ani si chiar daca filmografia lui nu cuprinde decat 20 de filme, sunt doar filme de top din care reamintesc Alien, Black Hawk Down,  Thelma & Louise, Legend sau Gladiator. Ridley Scott are 3 nominalizari la Oscar si doua nominalizari Golden Globe.
Daca ar fi sa aleg un singur film, nu mi-ar fi deloc greu.
Am ales fara ezitare Blade runner, ecranizarea dupa romanul lui Philip K. Dick, un film cyberpunk a carui actiune se petrece undeva in anul 2019 si care urmareste  povestea unui vanator de recompense care trebuie sa vaneze replicanti. Este un film cult, care se pare ca va avea parte de un sequel in viitorul apropiat. D-abia astept!

Terrence Malick este un regizor despre care s-a vorbit mult anul acesta. Si asta pentru ca dupa o pauza de 5 ani si-a facut revenirea in forta, cu un film care a cucerit criticii si publicul de festival. Este vorba de The tree of life, filmul premiat la Cannes.
Regizorul implineste astazi 68 de ani si are la activ doar 5 filme!
Daca ar fi sa aleg un film din cele 5, v-as recomanda fara ezitare Badlands.
Filmul este inspirat din povestea reala a unui asasin care a ucis 11 oameni in 8 zile. Badlands urmareste un cuplu format dintr-un gunoier de 25 de ani (Martin Sheen)  si o minora de 15 ani (Sissy Spacek) care fug impreuna si comit o multime de infractiuni.

Ben Stiller implineste astazi 46 de ani.
Daca la ceilalti sarbatoriti de azi primeaza calitatea si nu cantitatea, la el e exact invers. Actorul are la activ 104 filme, dar recunosc ca pana acum ceva timp ma lasa destul de rece. Filmul care m-a facut sa-mi schimb total parerea despre el a fost Greenberg, unde m-a luat prin surprindere cu interpretarea lui.
Greenberg este dovada ca sub indrumarea unui regizor talentat, in cazul de fata Noah Baumbach, un actor poate da tot ce are mai bun.

Gael Garcia Bernal, actorul de origine mexicana implineste astazi 33 de ani. La el mi-a fost mai greu sa ma hotarasc despre ce film sa va povestesc pentru ca sunt cateva care mi se par foarte bune (Babel, Y tu mama tambien, The science of sleep)  am ales totusi filmul in care l-am descoperit ptr prima data, Amores perros, un film mexican tulburator.

Filmul, in regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu face parte dintr-o trilogie a “mortii” (urmat de celebrele 21 grame si Babel) si urmareste mai multe povesti  aparent fara legatura care ajung pana la urma sa depinda unele de celalte.
 

Si pentru ca tot vorbim de filme mexicane, ati vazut topul celor mai bune filme latino-americane?

Citește în continuare