Skip to content

Laureata cu Nobelul pentru Pace in 2018, Nadia Murad conferentiaza la Universitatea de Vest din Timisoara. Va puteti inscrie gratuit pentru a rezerva locuri in sala.

Comunitatea academica a Universitatii de Vest din Timisoara organizeaza joi, 23 noiembrie 2023, ora 18, la conferinta din seria „Nobel la UVT”, care va fi sustinuta de laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad. 

Conferinta, desfasurata sub titlul „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”, va avea loc in Aula Magna „Ioan Curea” a UVT (V.Parvan nr. 4). La eveniment va participa rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, oficialitatile invitate, cadre universitare si studenti, cercetatori si alti invitati.

Evenimentul face parte din seria „La UVT, Cultura este Capitala!”, inclusa in Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”. 

Este un alt mod de a avea impact asupra culturii si a societatii, realizarile Nadiei Murad si modul ei de gandire au modelat lumea in care traim si va invitam sa mergeti sa o ascultati.

Nadia Murad este prima femeie care a avut puterea de caracter sa demaste atrocitatile Statului Islamic (ISIS). 

In septembrie 2016 a fost numita primul Ambasador ONU al Bunavointei pentru Demnitatea Supravietuitorilor Traficului de Fiinte Umane. In 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, dupa ce in 2016 fusese nominalizata pentru acordarea aceleiasi distinctii. 

In prezent este activista pentru drepturile omului, avocat al supravietuitorilor genocidului si al violentei sexuale.

Organizatia Nadiei Murad, Nadia’s Initiative, lucreaza activ pentru a convinge guvernele si alte organizatii sa investeasca in reamenajarea durabila a patriei Yazidi, domnia sa fiind membra a grupului etno-religios al yaziditilor.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea a declarat ca „Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos. Viata linistita a tinerei Nadia a fost intrerupta brutal in anul 2014, cand Statul Islamic si-a atacat patria cu intentia de a curata etnic Irakul de yaziditi. Asemeni altor grupuri minoritare, yaziditii au purtat greutatea persecutiei istorice de-a lungul anilor, in deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost si continua sa fie victime ale violentei sexuale. Cu prilejul prezentei sale la Universitatea de Vest din Timisoara ne dorim ca studentii si comunitatea academica sa aprofundeze insemnatatea cuvantului umanitate. La Universitatea de Vest din Timisoara credem cu adevarat in egalitatea de sanse, oferind oportunitati egale femeilor, barbatilor, studentilor din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilitati si persoanelor cu orientari diferite, si ne opunem discriminarii, hartuirii sau oprimarii acestor categorii.”

In cursul aceleiasi zile, incepand de la ora 10, invitata speciala a UVT va participa la evenimentul de inaugurare a spatiului Institutului de cercetari avansate de mediu (ICAM) al UVT, situat pe strada Popa sapca, nr. 4C, eveniment in cadrul caruia i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa.

Pentru rezervarea locurilor, puteti utiliza acest formular.

Intre timp, programul cultural de la Timisoara se apropie de final, va invitam sa descoperiti mai jos seria de concerte anuntata recent care va marca incheierea unui an extrem de bogat in evenimente care au implicat comunitatea locala, nationala dar si oaspeti internationali.

Citește în continuare