Skip to content

Louis Vuitton si costumiera lui Stanley Kubrick au creat un decor spectaculos cu 200 de personaje istorice pentru prezentarea colectiei de Toamna-Iarna 2020.

Prezentarea colectiei „Ready to wear” Louis Vuitton pentru Toamna-Iarna 2020 a avut una dintre cele mai spectaculoase defilari din Saptamana Modei de la Paris. 

Casa de moda frantuzeasca a lucrat cu Milena Canonero, designerul de costume preferat al legendarului regizor Stanley Kubrick, pentru a recrea cele mai cunoscute si influente costume de epoca din ultimii 500 de ani. 

De la gulerele elizabetane din 1500 la perucile extravante cu perle, la crinoline sau tinute de charleston din anii ’30, decorul defilarii Louis Vuitton a fost o adevarata lectie de istorie a costumului din secolul al XV-lea pana in anii 1950. 

A fost un regal al celor mai frumoase momente din moda, un exemplu al secolelor de arta, mestesug si maiestrie care au contribuit la hainele pe care le purtam astazi.  Tema generala a prezentarii a fost „timpul”, fiind sincronizata cu tema Galei MET 2020: „About Time: Fashion and Duration”.

12 dintre cele 200 modele care au facut parte din decorul defilarii Louis Vuitton erau cantareti de opera din Ansamblul Sequenza 9.3, condusi de dirijoarea Catherine Simonpietri.

Spectacolul creat de cele 200 de modele imbracate in costume de epoca a fost completat de coloana sonora compusa de Woodkid si Bryce Dessner si de interpretarea maiestuoasa a Ansamblului italian Sequenza 9.3.

Woodkid, unul dintre cei mai apreciati artisti de muzica pop orchestrala din ultimul deceniu, a creat piesa „Three Hunded and Twenty” – „Trei sute douazeci” special pentru spectacolul pus in scena de Louis Vuitton. Melodia a fost inspirata de „Recit de tierce en taille” a lui Nicolas de Grigny, cel mai cunoscut compozitor de orga francez din perioada Baroca.

Mai jos puteti urmari defilarea colectiei semnata de Nicolas Ghesquiere pentru Vuitton care a avut loc aseara in Muzeul Luvru. Include piese de strada cu detalii inspirate din costumele de epoca: volane cu tulle auriu, jachete brodate cu pietre semi-pretioase si gulere supradimensionate.

Mai jos gasiti si galeria foto cu noua colectie Louis Vuitton pentru Toamna-Iarna 2020-2021.

Creierul din spatele executiei impecabile a decorului a fost Milena Canonero, designerul de costume italian care a castigat patru premii Oscar.

Milena Canonero s-a nascut in 1946 in Turin, Italia, a studiat arta si istoria designului si a inceput sa lucreze ca designer de costume pentru reclame in Londra, in anii ’70. 

Unul dintre primele joburi in industria cinematografica a fost ca asistenta de costume pentru „2001: A Space Odyssey” in regia lui Stanley Kubrick, filmat in 1968. A devenit preferata faimosului regizor american care i-a propus sa coordoneze costumele pentru „A Clockwork Orange”(1971), „Barry Lyndon” (1975) pentru care Canonero a castigat si primul Oscar din cariera si „The Shining” (1980).

Dincolo de colaborarea cu Canonero, prezentarea Louis Vuitton se intersecteaza cu opera lui Kubrick prin calatoria prin istorie pe care o realizeaza atat prin decor dar si prin noua colectie. Filmele lui Kubrick au explorat perioade incepand cu secolul al XVIII-lea in „Barry Lyndon” pana intr-un viitor distopian in „A Space Odyssey”.

Treptat, Canonero a devenit preferata celor mai apreciati regizori din lume si a lucrat cu Sydney Pollack, Francis Ford Copolla, Warren Beatty, Roman Polanski si Steven Sodenbergh.

Publicul mai tanar si criticii de moda i-au apreciat costumele iar designerii s-au inspirat din colaborarile lui Canonero cu Sofia Coppola pentru „Marie Antoinette” (2006) sau cu Wes Anderson pentru „The Grand Budapest Hotel” (2014), „The Darjeeling Unlimited” (2007) si „The Life Aquatic with Steve Zissou” (2004). 

In total, Milena Canonero a primit 9 nominalizari la Premiile Oscar si a castigat 4 trofee, cel mai recent fiind pentru „The Grand Budapest Hotel”. La acestea se adauga trei trofee BAFTA si un premiu pentru intreaga cariera de la Costume Designers Guild in SUA.

In curand, va fi lansat „The French Dispatch”, noul film al lui Wes Anderson pentru care Milena Canonero a creat costumele. Din distributie fac parte Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Frances McDormand, Timothee Chalamet si Bill Murray.

Citește în continuare