Skip to content

Luc Besson lucreaza la „Dracula”, o noua ecranizare a romanului lui Bram Stoker. Rolul principal este jucat de Christoph Waltz. In trecut, Dracula a fost interpretat de Gary Oldman si Anthony Hopkins.

Cu o experienta in filme de actiune, suspans si SF, cineastul francez Luc Besson se pregateste sa creeze o noua versiune a povestii fantastice a lui Dracula. Potrivit presei americane, Besson se va aventura intr-o noua ecranizare a romanului lui Bram Stoker cu unul dintre cele mai faimoase personaje de pe marele ecran.

Rolul principal — al lui Dracula — va fi jucat de Christoph Waltz, castigator a doua premii Oscar pentru “Django Unchained” si “Inglourious Basterds”. Pe langa cariera spectaculoasa de actor, Waltz, in varsta de 67 de ani, a debutat in pandemie ca regizor cu „Georgetown”, o drama politista cu Annette Bening si Vanessa Redgrave in rolurile principale.

In povestea lui Bram Stoker, printul Vladimir traieste in secolul al XV-lea si este transformat in vampir in urma mortii sotiei sale iubite. Mai tarziu, in Londra secolului al XIX-lea, el descopera dublura sotiei sale si o urmareste.

Pe langa distributia lui Christoph Waltz, publicatia Variety anunta ca in film va juca si Caleb Landry-Jones, protagonistul “Dogman”, cel mai recent proiect de succes al lui Besson.

“Dogman” a fost lansat anul trecut in cadrul Festivalului de Film de la Venetia, fiind promovat ca “marea revenire a lui Besson” dupa o pauza de patru ani. In ciuda faptului ca prima proiectie a fost primita cu ovatii de catre publicul aflat la Venetia, presa de specialitate l-a criticat intens pe Besson, numind pelicula drept “ridicola” si un „thriller iremediabil de prostanac” (Variety).

Presa americana este puternic anti-Besson dupa ce acesta a fost acuzat de mai multe femei de viol si agresiune sexuala. In plus, in ultimii ani a fost pusa sub lupa relatia delicata pe care cineastul a avut-o cu fosta lui sotie, Maiwenn, cand aceasta avea numai 15 ani. 

Besson a fost achitat definitiv in Franta de toate acuzatiile in cazul de viol in care a fost implicat de actrita belgiana Sand Van Roy. Mai multe despre acest subiect puteti citi aici.

Desi in iunie anul trecut a fost achitat in urma unei hotarari a Curtii de Casatie, cea mai inalta instanta judiciara din Franta, asupra regizorului planeaza in continuare numeroase alte acuzatii de agresiune sexuala care i-au fost aduse de foste angajate ale EuropaCorp si ale studioului Cité du Cinéma.

In urma cu 25 de ani, Luc Besson a fost compania de productie EuropaCorp prin intermediul careia a realizat zeci de filme, atat de scenarist si regizor dar si ca producator. Dupa acuzatiile de viol care i-au fost aduse de Sand Van Roy, cineastul s-a retras din functie de CEO EuropaCorp si a preluat strict un job creativ — director artistic — pe o perioada limitata de cinci ani. 

De asemenea, compania a fost preluata in 2020 de creditori dupa ce a fost pusa sub interdictie de plata a datoriilor de catre un tribunal comercial francez.

Alaturi de „Dracula”, EuropaCorp are mai multe proiecte in pregatire, printre care „Weekend Escape Project”, un thriller de actiune care se petrece in Taiwan, cu actorul britanic Luke Evans („Murder Mystery”, „Nine Perfect Strangers”) si actrita taiwaneza Gwei Lun-mei („Black Coal”).

Asociat cu miscarea cinematografica Cinéma du look, filmele lui Luc Besson au marcat cultura anilor ’90 si inceputul anilor 2000 cu productii precum Subway (1985), The Big Blue (1988), La Femme Nikita (1990), Léon (1994) si filmul in limba engleza The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999).  In Franta a castigat numeroase premii pentru The Fifth Element (1997), fiind apreciat si pentru filme de actiune SF precum Lucy (2014) si Valerian and the City of a Thousand Planets (2017).

Povestea lui Dracula fascineaza in continuare lumea artei.

Anul trecut a fost lansat „Renfield”, o noua ecranizare cu Nicolas Cage si Nicholas Hoult.

Si tot anul trecut a fost anuntat si un spectacol scotian in care Dracula este adaptat la contextul social actual si transformat intr-un personaj non-binar (nici barbat, nici femeie).

Prima ecranizare a romanului lui Bram Stoker a fost facuta in Germania în 1922, filmul numindu-se „Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens” (Nosferatu – Simfonia groazei) si avandu-l in distributie pe actorul Max Schreck.

Dracula a ramas cel mai popular personaj horror si cel mai jucat din istoria filmului, fiind prezent in cel putin 200 de productii. Filmul din 1931 cu Béla Lugosi si cel al lui Terence Fisher din 1958 cu Christopher Lee, dar si versiunea din 1992 regizata de Francis Ford Coppola, in care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins si Gary Oldman, au ramas de referinta.

Recent s-a descoperit ca descrierile si obiceiurile vampirului prezentat de Bram Stoker au un omolog in India, unde o creatura la fel de veche ca Dracula si cu caracteristici similare exista in literatura hindusa: este vorba despre un ventala.

Citește în continuare