Skip to content

In aceste zile se intampla la Timisoara si apoi la Bucuresti un spectacol de dans experiment care recupereaza o parte a miscarii dansului din anii 80- 90. Protagoniste sunt coregrafele Vera Mantero (Portugalia) si Madalina Dan (Romania)

LUCKY DUST este o coproductie romano-portugheza realizata de Institutul Prezentului (Bucuresti) si compania de dans O Rumo do Fumo (Lisabona), creata de coregrafele Vera Mantero (Portugalia) si Madalina Dan (Romania), pornind de la un concept si o cercetare de Stefania Ferchedau, director artistic la Institutul Prezentului.

LUCKY DUST porneste de la o serie de scrieri si spectacole ale coregrafei portugheze Vera Mantero, care dateaza din a doua parte a anilor 1980 si din anii 1990, precum si de la texte scrise in timpul procesului de lucru la spectacol in 2022 si 2023. Astfel au luat nastere doua solouri incrucisate interpretate de Madalina Dan si Vera Mantero.

La intersectia dintre trecut si prezent, spectacolul LUCKY DUST are in centru cuvantul scris sau vorbit si modul in care acesta poate genera sensuri si conexiuni noi prin corporalitate si dans. Performance-ul exploreaza cum devine istoria miscare, cum devine o tema sau o curiozitate miscare, ce se poate spune prin miscare si ce metode pot fi folosite pentru a exprima o istorie personala prin miscare.

Stefania Ferchedau spune: „Putem observa doar trecutul, iar corpul, ca un organ de gandire activ in dans, este locuit de multe straturi de timp. Istoriile si scrierile artistilor, cronologiile incrucisate intre generatii artistice si conexiunile neasteptate se materializeaza in LUCKY DUST.”

Performance-ul LUCKY DUST este prezentat in premiera publicului din Romania pe 28 si 29 iunie 2023 la Timisoara, la Centrul Cultural FABER (de la ora 20:00, Splaiul Penes Curcanul 4-5, Timisoara) si la Bucuresti – pe 2 si 3 iulie, la /SAC @ MALMAISON (de la ora 19:30 – Atelierele Malmaison

Madalina Dan, coregrafa si interpreta noteaza: „A scrie este intimidant. Ce inseamna sa documentezi sau ca munca ta artistica sa fie bine arhivata? Ce inseamna sa fii uitat? Micro-patrimoniu invizibil – Macrostructuri- institutii, muzee, teatre. Abia recent am invatat ca trecutul conteaza, iar urmarirea si punerea sa in context necesita efort colectiv. Corpul meu este o arhiva care stocheaza o istorie vie a dansurilor mele.”  

Spectacolele din Timisoara si Bucuresti includ proiectia documentarului „Let’s talk about it now”, 1999, de Margarida Ferreira de Almeida, realizat in timpul retrospectivei dedicate de Culturgest, Lisabona, creatie a artistei Vera Mantero din perioada 1989–1999.

Performance-ul LUCKY DUST este prezentat la Timisoara in zilele de 28 si 29 iunie 2023 (Centrul Cultural FABER, Sala multifunctionala) in conexiune cu intalnirea retelei European Dancehouse Network, organizata de AREAL/ spatiu pentru dezvoltare coregrafica, si face parte din Programul cultural national „Timisoara — Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”.

Citește în continuare