Skip to content

Lungmetrajul “Zavera” de Andrei Gruzsniczki cu Dorian Boguta, Serban Pavlu si Ioana Flora va avea premiera mondiala in Festivalul International de Film de la Cairo

Festivalul International de Film de la Cairo se va desfasura in perioada 20 – 29 noiembrie 2019. Acesta se numara printre evenimentele de gen de clasa A, fiind recunoscut de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF) ca festival international, alaturi de Cannes, Venetia, Berlin, Locarno, San Sebastián, Karlovy Vary, Tokyo, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Varsovia, Goa si Tallinn.

“Zavera” se afla in competitie cu productii din Columbia, Brazilia, Iordania si China

In cadrul festivalului se vor acorda premii pentru: cel mai bun film – Golden Pyramid Award, cel mai bun regizor – Silver Pyramid Award si cel mai bun film de debut sau al doilea – Bronze Pyrmaid Award, De asemenea, vor fi premiate cel mai bun actor, cea mai buna actrita si cea mai buna contributia artistica, iar Federatia Internationala a Criticilor de Film, FIPRESCI, va premia un film din comptetitia internationala.

Filmul este o poveste contemporana despre autoritate, respect, control, bani, familie si idealuri pierdute. Pune in pagina realitatile din Romania post-comunista, ca o incursiune prin “Infernul” lui Dante.

“Zavera” il are in centru pe Stefan Caragioiu (Dorian Boguta), inginer constructor in varsta de 50 de ani. Existenta lui intra intr-un blocaj odata cu moartea celui mai bun prieten al sau, arhitectul Nic Papahontu (Serban Pavlu), de care e legat prin tot ce a facut pana acum. Nic reprezinta tot ceea ce si-ar fi dorit Stefan de la viata: carisma, talent, dezinvoltura, o mare cultura si o stiinta a oamenilor. El moare accidental, iar Stefan este obligat sa deschida ochii asupra vietii din jurul lui si sa ia decizii. Descopera ca toate adevarurile in care a crezut pana acum se clatina serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.

Andrei Gruzsniczki este cunoscut pentru filmele “Cealalta Irina” (2009) si “Q.E.D.”(2013) iar Serban Pavlu, Dorian Boguta si Ioana Flora sunt apreciati pentru numeroasele roluri din teatru si film.

Ambele productii ale regizorului au fost selectate si apreciate intr-o serie de festivaluri, printre care: Rome Film Festival, Vilnius International Film Festival, Karlovy Vary – Variety Critics’Choice, Gotteborg IFF sau Cambridge Film Festival. Inainte de debutul in lungmetraj, Gruzsniczki a fost regizor secund la doua din filmele lui Lucian Pintilie si a semnat regia si scenariul unor scurtmetraje si productii de televiziune.

Serban Pavlu, Dorian Boguta si Ioana Flora sunt unii dintre cei mai cunoscuti actori din teatru si film, cu numeroase premii nationale si internationale si colaborari cu regizori importanti: Radu Jude, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Andrei Cretulescu, Paul Negoescu sau Bogdan George Apetri.

“Zavera” se poate vedea in cinematografele din Romania din 29 noiembrie 2019.

Citește în continuare