Skip to content

Cartea pentru copii scrisa de Lupita Nyong’o va fi adaptata intr-o animatie pe Netflix. Cariera actritei a avut un parcurs spectaculos: 12 Years a Slave, Star Wars, Black Panther.

Netflix a anuntat ca va transforma cartea de copii „Sulwe” scrisa de Lupita Nyong’o intr-un musical animat. Platforma de streaming isi completeaza lista de lansari animate pe care sunt incluse deja „Pinocchio” in regia lui Guillermo del Toro, „My Father’s Dragon” in regia Norei Twomey si „Apollo 10½: A Space Age Adventure” regizat de Richard Linklater.

Cartea spune povestea lui Sulwe, o copila de 5 ani care are culoarea pielii mai inchisa decat oricine altcineva din jurul ei si tot ce isi doreste sa fie mai deschisa la culoare, crezand ca se va simti mai frumoasa.

Cartea incepe cu „Sulwe s-a nascut de culoarea miezului noptii” si continua cu vizita unei stele cazatoare trimisa de Noapte care o implica pe Sulwe intr-o calatorie magica unde invata o poveste despre cele doua surori: Noaptea si Ziua. Subiectul cartii este acceptarea rasiala, construirea stimei de sine in randul copiilor si invatarea ca adevarata frumusete vine din interior.

„Sulwe” a fost lansata in octombrie 2019 si a devenit un bestseller in lista New York Times. In ultimul an, Nyong’o a promovat constant cartea si a lucrat pentru a convinge marile studiouri de la Hollywood sa o ecranizeze. In toamna, a citit un pasaj din carte pentru Netflix, reactiile pozitive au influentat decizia acestora de a gasi o solutie potrivita pentru a lansa povestea creata de actrita pe platforma.

Nyong’o va fi producatorul animatiei de pe Netflix si va lansa o varianta audio a cartii in curand. Personajul mamei din Sulwe este bazat pe interactiunea pe care actrita a avut-o cu mama ei, in copilarie.

Vorbind despre vestea ca „Sulwe” va intra in productie in curand, Nyong’o a declarat: „Cand eram mica, mereu m-am simtit inconfortabil in pielea mea. Si rareori vedeam pe cineva care arata ca mine in carti, reviste sau la TV. Drumul pana la iubirea si acceptarea de sine a fost unul lung. Ma bucur foarte tare ca povestea lui Sulwe va fi transformata intr-un musical animat care sper sa inspire copiii din intreaga lume sa-si celebreze individualitatea si unicitatea.

Avand sustinerea familiei, cariera Lupitei Nyong’o a avut o traiectorie spectaculoasa imediat dupa absolvirea Scolii de Teatru de la Yale prin rolul din „12 Years A Slave” care i-a adus Oscarul. Si-a angajat una dintre cele mai bune echipe din Hollywood pentru a fi luata in considerare in 2 dintre cele mai mari filme din ultimul deceniu.

Nyong’o s-a nascut in 1983 in Mexic si a crescut in Kenya unde tatal ei a fost ministru guvernamental si senator. A studiat in Massachusetts si, in timp ce era inca studenta, a devenit asistenta de productie si stagiara pe platourile unor productii care se filmau in zona. In 2007 si-a luat licenta in film si studii africane iar „In my genes”, proiectul ei de debut regizoral a fost prezentat la Festivalul de Film African din New York.

Primul rol important a venit in 2009 prin miniseria de televiziune Shuga care prezenta cultura tinerilor din Laos. Dupa ce s-a inscris la Scoala de Teatru Yale si a obtinut un master in actorie, Nyong’o a luat casting-ul pentru primul lungmetraj din cariera – „12 Years a Slave”. Rolul lui Patsey, o tanara sclava care este violata in repetate randuri de proprietarul ei si denigrata de sotia acestuia i-a adus numeroase trofee, cel mai important fiind Oscarul din 2014 care a propulsat-o pe prima pagina a tuturor revistelor din lume. Este prima actrita din Mexic si din Kenya care castiga acest rol.

Pe langa filme, Nyong’o a jucat si in teatru in roluri memorabile: Sonya din „Unchiul Vania”, Perdita din „Poveste de iarna” si „Katherine” in „Imblanzirea scorpiei”.

Primul rol important pe care l-a primit dupa Oscar a fost in cea mai mare franciza din toate timpurile: „Star Wars: The Force Awakens” unde a aparut in rolul piratului de o mie de ani, Maz Kanata.

Ulterior, a dublat vocea lupoaicei Rashka din adaptarea live-action din 2016 pentru „Cartea Junglei”.

Celebritatea si puterea lui Nyong’o de a atrage oamenii in cinematografe au ajutat producatorii „Black Panther” sa obtina unda verde pentru a produce un film care a scris istorie: prima productie Disney si Marvel cu supereroi in care majoritatea distributiei este afro-americana.

In prezent, Nyong’o are mai multe proiecte in desfasurare: „355”, descris ca fiind un thriller cu spioni ce va fi lansat la inceputul anului 2022 si „Born a crime”, filmul bazat pe povestea vietii comediantului Trevor Noah. In curand, Lupita va relua si filmarile pentru continuarea „Black Panther” in rolul Nakiei.

Citește în continuare