Skip to content

Maïwenn vine la Timisoara si Bucuresti cu noul ei lungmetraj, „Jeanne du Barry”. Filmul care marcheaza revenirea lui Johnny Depp pe marile ecrane va fi proiectat in avanpremiera la Les Films de Cannes pe 19 si 20 octombrie pentru ca apoi sa intre in cinematografele din toata tara

Maïwenn, actrita si regizoarea care a deschis festivalul de film de la Cannes anul acesta, va deschide si cele doua editii Les Films de Cannes din Romania, la Timisoara si Bucuresti. 

Filmul ei, Jeanne du Barry, este inspirat din povestea reala a unei curtezane, interpretata de aceeasi Maïwenn, ultima favorita a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp). Regizoarea va prezenta filmul pe 19 octombrie la Cinema Timis din Timisoara si pe 20 octombrie la Elvire Popesco, in Bucuresti. 

La Timisoara, filmele din festival se vor putea vedea in cinematografele Victoria si Timis. Cinematograful Timis, cu o sala principala de peste 500 de locuri, s-a redeschis in weekendul trecut dupa o renovare spectaculoasa. 

Les Films de Cannes à Timisoara va fi primul festival gazduit in aceasta sala de traditie, situata in centrul Timisoarei. Cinematograful Victoria a fost redeschis anul trecut. 

Foto: Stephanie Branchu – Why Not Productions

In ceea ce priveste „Jeanne du Barry”, filmul marcheaza revenirea lui Johnny Depp pe marile ecrane intr-un rol important. Lui Depp i-au fost inchise toate usile din Hollywood dupa problemele legale pe care le-a avut cu fosta lui sotie, Amber Heard. Insa cineastii europeni i-au acordat un vot de incredere iar Maïwenn a tinut sa-l aiba in filmul ei in rolul celebrului Ludovic al XV-lea.

Filmul spune povestea lui Jeanne Vaubernier, fiica unei croitorese, hotarata sa urce pe scara sociala, isi foloseste farmecul pentru a scapa de saracie. Actiunea are loc in Franta ultimilor ani dinaintea Revolutiei Franceze.

Iubitul ei, contele de Barry, imbogatit datorita intrigilor amoroase ale lui Jeanne, doreste sa o prezinte regelui si orchestreaza o intalnire cu ajutorul influentului duce de Richelieu. Planul functioneaza, regele se indragosteste, iar Jeanne devine favorita oficiala. Doar ca nimeni de la curte nu doreste ca o fata de pe strada sa aiba influenta la Versailles.

Trailerul poate fi urmarit mai jos.

Maïwenn si-a inceput cariera de actrita de la o varsta foarte frageda, iar publicul din intreaga lume o cunoaste pentru rolul Diva Plavalaguna din filmul cult al lui Luc Besson, The Fifth Element (1997). 

Nascuta in 1976 intr-o suburbie pariziana, Maïwenn Le Besco, pe numele ei de scena Maïwenn, a inceput sa joace de la o varsta foarte frageda, primul ei rol mare fiind la 6 ani, in L’été meurtrier / One Deadly Summer (1983), al lui Jean Becker, cu Isabelle Adjani. Zece ani mai tarziu a avut un rol in Léon (1994), alaturi de Natalie Portman. 

Pentru publicul larg rolul care a consacrat-o a fost aparitia de neuitat Diva Plavalaguna in hitul international al lui Besson, The Fifth Element (1997). Au urmat roluri in filme de public ca High Tension / Haute Tension (2003), dar si in Les Parisiens (2004) si Le Courage d’aimer (2005)  ale lui Claude Lelouch. 

Ca regizoare si scenarista, Maïwenn se inspira mult din viata personala. In 2001, a creat si jucat intr-un one-woman show foarte personal, Le Pois Chiche/The Chickpea. Acesta i-a inspirat filmul de debut ca regizoare, Pardonnez-moi /Forgive Me (2006), in care joaca si rolul principal. 

I-a urmat Le bal des actrices / All About Actresses in 2009, un fals documentar in care Maïwenn se joaca pe sine ca regizoare, dand un casting la care participa Charlotte Rampling, Julie Depardieu, Karin Viard si multe alte nume cunoscute ale cinematografiei franceze. Filmul Polisse din 2011 i-a adus Premiul Juriului la Cannes si un succes imens la box-office. 

In 2015, filmul Mon roi/My King, la care a lucrat timp de 10 ani, a fost in competitie la Cannes. Urmatorul ei film, ADN / DNA (2020), in care Fanny Ardant este mama personajului interpretat de Maïwenn, trebuia sa aiba premiera la Cannes in 2020, ceea ce nu s-a mai intamplat din cauza restrictiilor legate de pandemia Covid 19.

Si-au anuntat participarea la festival in ambele orase si regizoarele Catherine Corsini (Le Retour) si Lubna Playoust (Chambre 999), care vor intalni spectatorii la sesiunile de Q&A de dupa proiectiile respective.  

Le Retour o urmareste pe Khédidja, care lucreaza pentru o familie pariziana bogata care o trimite in Corsica sa aiba grija de copiii lor pe timpul verii. Le ia si pe fiicele ei adolescente, Jessica si Farah, Corsica fiind insula pe care au parasit-o in urma cu 15 ani, in circumstante tragice. Filmul este un coming-of-age, o poveste de familie emotionanta si cu umor, care atinge si chestioneaza felul in care minciunile pot structura o familie. 

Catherine Corsini este o cunoscuta a festivalurilor de film, inca din 1999. Printre filmele ei cele mai cunoscute se numara Leaving/Partir (2009), cu Kristin Scott Thomas, un succes remarcabil in cinematografele din Franta si din intreaga lume, Three Worlds /Trois Mondes (2012), Summertime/La Belle Saison (2016), o poveste de dragoste intre doua femei in Franta anilor 1970 si An Impossible Love / Un Amour Impossible, adaptat dupa romanul omonim al lui Christine Angot. The Divide/La Fracture (2021) este o comedie cu tenta politica pe marginea protestelor violente din Franta, traite la spital de o femeie parasita de iubita ei. Catherine Corsini a revenit in competitie la Cannes in 2023 cu Le Retour. 

Nascuta in Italia, crescuta la Paris, Lubna Playoust este o regizoare si actrita franceza. Room 999 / Chambre 999 este primul ei lungmetraj.

Room 999/Chambre 999 este un remake dupa filmul cult al lui Wim Wenders, Room 666/Chambre 666 (1982), care interoga, unul cate unul, in aceeasi camera de hotel, 16 mari regizori ai vremii despre viitorul cinematografiei sub amenintarea televiziunii. 

40 de ani mai tarziu, regizoarea Lubna Playoust reia intrebarea lui Wenders in contextul platformelor de streaming, catre 30 dintre cei mai interesanti regizori ai zilelor noastre, printre care Wim Wenders, Claire Denis, David Cronenberg, Asghar Farhadi, Alice Rohrwacher, Olivier Assayas si altii. 

Programul complet al festivalului, informatii despre filme si invitati, vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro.

Citește în continuare