Skip to content

O manastire din secolul 17 din Italia a devenit hotel de lux. Si in Romania avem unitati de cazare in interiorul bisericilor fortificate

O fosta manastire din Italia a devenit de curand hotelul Monastero Arx Vivendi, iar arhitectii au pastrat mare parte din patrimoniu prin conservarea si reimprospatarea interioarelor si prin introducerea unei serii de camere spa vitrate in gradinile sale.

Studioul italian Network of Architecture (NOA) a colaborat cu Oficiul Patrimoniului Cultural Trento pentru a transforma jumatate din complexul din secolul al XVII-lea din Arco, de langa Lacul Garda, in hotelul Monastero Arx Vivendi. O biserica si o manastire de langa acest spatiu au fost separate  si raman ocupate de calugarite.

Compus din zone comune si 40 de camere de oaspeti alaturi de o zona de wellness nou construită, modernizarea a pastrat cat mai multe dintre caracteristicile originale, inclusiv un zid de sapte metri inaltime care inconjoara intregul complex.

La parterul manastirii se afla zonele comune, inclusiv o receptie, o sala de mic dejun, un bar si o bucatarie, care se afla sub tavanele originale cu bolta. Aceste zone au fost restaurate si acoperite cu un tencuiala cu efect antic, cu podele noi din beton construite deasupra celei vechi.

Deasupra, cele 40 de camere sunt distribuite pe primul etaj in jurul unui coridor central mare si la mansardă, unde grinzile mari de acoperis din lemn au fost lasate expuse si acoperite de un luminator mare.

Fiecare dormitor ocupa ceea ce ar fi fost doua celule ale manastirii, cu un apartament mai mare care ocupa fosta toaleta. Oaspetii hotelului pot accesa gratuit SPA si gradina cu piscina incalzita in aer liber, iar la SPA se pot bucura de o sauna finlandeza, o sauna bio, hamam si alte zone relaxante. Preturile incep de la 200 euro per camera.

Si in Romania avem unitati de cazare in interiorul bisericilor fortificate. Cincsor Guesthouse este parte dintr-un intreg ansamblu istoric format dintr-o biserica fortificata, o veche scoala, o cladire parohiala evanghelica si alte cateva case traditionale.

Biserica fortificata din Cincsor a fost pentru prima oara mentionata in 1421, iar in prezent este restaurata si poate fi vizitata.

Vechea Scoala Evanghelica a fost construita in 1910 in stilul Art Nouveau, restaurata si transformata in casa de oaspeti, oferind posibilitatea de a va bucura de viata la tara.

Pe langa cele patru dormitorare, aveti la dispozitie o zona de relaxare in salonul din vechea cancelarie, o veranda spatioasa si luminoasa pentru servirea meselor si o biblioteca frumoasa pentru care povestea caselor de oaspeti din Cincsor a devenit faimoasa in ultimii ani.

Toate spatiile, restaurate si mobilate cu piese autentice sasesti, sunt folosite pentru cazarea turistilor. Pe langa vechea Scoala Evanghelica, turistii pot innopta in casa taraneasca, casa Frank – fosta casa cu pravalie a instaritei familii cincsorene Frank si in vechea casa parohiala. 

Bucataria traditionala locala este foarte gustoasa, iar preparatele sunt realizate cu maiestrie si creativitate din ingrediente locale atent selectionate de chef Adrian Boscu, care reinterpreteaza retete vechi intr-un stil modern si sanatos. Pentru rezervari, accesati www.transilvania-cincsor.ro.

Si in interiorul bisericii fortificate din localitatea Axente Sever se poate sta. Studiourile Medieval Apartments Frauendorf se afla chiar in interiorul Cetatii Fortificate din Axente Sever.

Construita la inceputul secolului al XIV-lea, biserica fortificata si zidurile sale de aparare se pastreaza si astazi intr-o conditie foarte buna. Biserica si orga sunt inca functionale, iar in interiorul cetatii, turistii pot vedea ceasul mecanic, instalat in urma cu aproape 200 de ani, care este inca functional. Vizitatorii pot sta chiar in interiorul cetatii, la Medieval Apartments Frauendorf, iar detalii complete despre cazare sunt disponibile aici.

Citește în continuare