Skip to content

In memoria lui Marcel Duchamp s-a deschis un portal online de cercetare. Zeci de mii de documente sunt disponibile publicului larg, inclusiv corespondenta si filme cu Constantin Brancusi

Marcel Duchamp a fost un artist complet, care a cochetat cu mai multe arte, inclusiv filmul si muzica. Artistul avangardist reprezentativ pentru secolul al-XX-lea a lasat o multitudine de informatii, obiecte si lucrari de arta pentru cei interesati de munca lui. Astfel, s-a deschis un portal online de cercetare cu peste 18.000 de documente si 50.000 de imagini puse la dispozitie, aceasta fiind o arhiva nou deschisa dedicata vietii si operei artistului conceptual revolutionar.

Portalul de Cercetare Duchamp (Duchamp Research Portal) este o colaborare de sapte ani intre Muzeul de Arta din Philadelphia, Asociatia Marcel Duchamp si Centrul Pompidou.

Portalul de cercetare Duchamp este o platforma online care reuneste o selectie de fonduri de arhiva digitalizate si colectii muzeale la trei institutii partenere pentru a face o parte semnificativa a materialelor sursa primara legate de Marcel Duchamp accesibila si descoperita printr-o singura interfata.

Practic, acest portal compenseaza distantele geografice dintre institutiile participante, dar totodata le face accesibile, descoperite si utilizabile pentru comunitatea de cercetare Duchamp, savanti si publicul larg, intr-un mod care nu a fost niciodata posibil inainte.

Portalul este impartit in doua sectiuni: Documente si Colectii Muzeale. Documentele prezintă articole intretinute de departamentele de biblioteca si arhive, precum si de Asociația Marcel Duchamp, in timp ce Colectiile Muzeale includ obiecte din colectiile permanente de opere de arta ale partenerilor.

Portalul consta in prezent din aproape 50.000 de imagini cu documente de arhiva digitalizate si metadate aferente. Materialele includ corespondenta, desene, planuri tehnice, fotografii, expozitii efemere, articole din ziare, articole academice si multe altele. Aceste resurse de arhiva ofera utilizatorilor din intreaga lume o perspectiva unica in viata si productia artistica a lui Duchamp.

In aceasta colectie digitala se afla si o serie de fotografii, filme si chiar corespondenta cu sculptorul Constantin Brancusi.

Despre prietenia celor doi, editura Vremea a publicat o carte in limba romana, „Brancusi si Duchamp sau povestea unei prietenii. Corespondenta”. Discretia lui Brancusi, care nu se afisa la seratele mondene, preferand sa-si primeasca prietenii in atelier, precum si aceea a lui Duchamp, care nu evoca niciodata in public legaturile sale cu el, a facut ca prietenia care-i lega sa fie uitata.

Se stia ca Duchamp ii deschisese sculptorului roman usile pietei de arta americane si ca el avea aici un interes financiar, dar nu se banuia adanca intelegere care putea sa existe intre cei doi artisti, ale caror demersuri erau atat de diferite.

Corespondenta este pastrata integral la Biblioteca Kandinsky de la Centrului Pompidou din Paris, iar acum este disponibila si online. Toate scrisorile (cablograme, telegrame, carti postale etc.) expediate de Marcel Duchamp, ca si ciornele pe care Constantin Brancusi avea obiceiul sa le scrie, au fost pastrate de sculptor in atelierul lui. Cat despre Marcel Duchamp, acesta nu si-a pastrat corespondenta. Cartea Brancusi & Duchamp e si o carte despre manhood, barbatie, si prietenia intre doi barbati cu valori si preocupari similare, detalii aici.

Citește în continuare