Skip to content

Margaret Atwood e coordonatorul unei carti cu autori colectivi despre carantina intr-o cladire din Manhattan. Proiectul face parte dintr-o initiativa prin care se sprjina financiar scriitorii tineri afectati de pandemie

Cartea va purta numele “Fourteen Days: An Unauthorised Gathering” (Paisprezece zile: O intalnire neautorizata) si va spune povestea unor vecini in aceste vremuri ale pandemiei. Cartea va contine texte ale mai multor autori, printre care Tess Gerritsen, Emma Donoghue, Celeste Ng, Dave Eggers si Angie Cruz.

Ideea cartii apartine lui Douglas Preston, care vrea sa sprijine activitatea scriitorilor in aceasta perioada dificila. El s-a inspirat din Decameron, colectia de nuvele ale lui Giovanni Boccaccio. La inceputul „Decameronului”, Boccaccio a descris reactiile la epidemia de ciuma din Florenta sa natala.

Cartea “Fourteen Days: An Unauthorised Gathering” va fi editata de Margaret Atwood si va prezenta felul in care reactioneaza in carantina impusa in contextul pandemiei de coronavirus cativa chiriasi ai unei cladiri din Manhattan.

Este imaginat un oras din care cei bogati au fugit, iar cei care au ramas in urma, captivi in carantina se aduna pe acoperis pentru a imparti intre ei povesti.

“Ideea cartii o am inca de cand eram adolescent si am citit Decameronul. Imi place sa adun povesti, iar initial m-am gandit sa adun mai multe povesti si sa urmez un fir narativ asemanator Decameronului. Mi-am imaginat atunci cum un grup de oameni se retrage pe o proprietate, in timpul unei pandemii. Cand am incercat sa scriu cartea, nu a rezultat ceva coerent, asa ca am abanadonat ideea. Apoi, am fost loviti de o pandemie reala”, spune scriitorul Douglas Preston.

“M-am gandit ca ideea Decameronului poate fi adusa si in zilele noastre si sa avem in fata povestea unor new yorkezi blocati intr-un bloc, in chirie, in perioada Covidului. Acestia se aduna in fiecare seara pe acoperis si incep sa spuna tot felul de povesti, ca sa treaca timpul mai usor – povesti amuzante, tragice, infricosatoare sau scandaloase”, adauga Preston.

Margaret Atwood a acceptat sa preia sarcina de editor al cartii si va coordona activitatea unui grup de scriitori extrem de diferiti: de la scriitori de romane de dragoste, la poeti, la scriitori de science fiction, pana la autori de carti de copii.

Numele autorilor va ramane un mister pana la finalul cartii. Abia la sfarsit, cititorul poate afla cine a scris nuvelele din carte.

Cartea va fi publicata in primavara anului 2022.

Gratie unei donatii realizate de autoarea Hunger Games, Suzanne Collins, toti autorii vor primi un onorariu. Apoi, incasarile obtinute in urma vanzarii cartii vor merge catre The Authors Guild Foundation, ce sustine autorii americani. Un studiu recent arata ca venituri autorilor s-au injumatatit, de la izbucnirea pandemiei.

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane, a carei popularitate a crescut o data cu serialul bazat pe cartea scrisa de aceasta, The Handmaid’s Tale / Povestea slujitoarei.

Pe HBO GO puteti vedea documentarul Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power, cares pune povestea acesteia si felul unic in care pare sa stie mereu ce ne rezerva viitorul.

Citește în continuare