Skip to content

Maria Alexievici, actrita: “Am incercat sa fac ceea ce fac mereu: sa iau orice farâma de lumina care apare si sa fac soare din ea.”

Maria Alexievici este un artist al carui nume e legat de multe musicaluri din Romania, fie in ipostaza ei de actrita, fie in ipostaza de muzician ca preparator pentru vocile actorilor din spectacol.

 Colaboreaza cu Opera Comica pentru Copii din ianuarie 2018, unde a jucat in „Peter Pan”, „Gulliver”, „Sunetul Muzicii” si unde a organizat ateliere speciale pentru copii.

Ati mai putut sa o vedeti in musicalul “We will rock you”, dar si in “Familia Addams” la tetarul Excelsior, rol pe care il reia in aceste zile dupa o pauza foarte lunga.

In ultimele luni a lucrat pentru pregatirea muzicala a actorilor Ana Bianca Popescu, Gheorghe Visu si Lucian Ionescu care sunt protagonistii noului musical realizat de Razvan Mazilu, “Maria de Buenos Aires” la Teatreli.

Urban.ro are o serie de mini interviuri cu actorii care se intorc la teatre si la munca, dupa foarte multe luni de pauza. E o usa intredeschisa in lumea din spatele scenei, cu detalii printre randuri despre dificultatile prin care trec actorii independenti sau angajati ai teatrelor de stat in aceasta perioada.

Ai emotii legate de intoarcerea inapoi pe scena, in fata publicului?

Bineinteles! Sunt incantata si inspaimantata in acelasi timp. Am emotii de toate culorile si nuantele, dar sper ca si publicului sa-i fi fost dor de noi, asa cum noua ne-a fost atat de dor de el! 

Ti-a fost dor de scena? Si daca da, cum s-a simtit dorul si ce parte ti-a lipsit cel mai mult?

Astept reintoarcerea la teatru exact asa cum astept intalnirea cu un prieten bun, pe care nu l-am vazut de prea mult timp… 

Totul, mi-a lipsit absolut totul- pana si presiunea si stresul de dinaintea unei premiere. (rade)

Ce ai facut in aceasta perioada ca sa-ti “tii mintile acasa”?

In aceasta perioada cel mai mare sprijin mi-a fost muzica. Am reusit sa resuscitez acest timp ,,mort” ascultand, compunand, cantand… In cele din urma se pare ca muzica chiar are menirea sa ne salveze. 

Ce probleme au aparut pentru tine si cum te-ai descurcat?

Nu are rost si nu am de ce sa ma plang. Probleme au fost si inainte de pandemie, sunt si acum, si vor mai fi. Asa ca, am incercat sa fac ceea ce fac mereu: sa iau orice farâma de lumina care apare si sa fac soare din ea. De exemplu, avand mai mult timp la dispozitie, am decis sa predau ore de pian. In trecut am evitat sa fac asta, iar acum am realizat ca am o noua pasiune. 

 Cum te vei proteja in timpul repetitiilor si spectacolului in contextul pandemiei?

Pentru a ne proteja cred ca foarte important este ca fiecare dintre noi sa fie responsabil. Eu voi incarca sa evit intalnirile cu multe persoane si sa pastrez un cerc de activitati cat mai restrans, protejandu-mi, astfel, colegii. Evident, e necesar sa purtam mascutele si sa ne spalam manutele. 

Dupa o pauza atat de lunga, va fi nevoie de multe repetitii inainte de revenire?

Revenirea in forma este cea mai mare provocare pentru mine acum. Desi in toata aceasta perioada m-am ocupat constant de antrenamentul meu fizic, revenirea la rutina de repetitii si spectacole va fi, cu siguranta, o piatra de incercare, pe care abia o astept.

Crezi ca te vei bucura mai mult, va fi o alta stare pentru fiecare moment petrecut in fata publicului, dupa aproape un an de pauza?

Cu siguranta ma voi bucura mult mai mult. Daca am invatat ceva din aceasta pandemie, acel ceva este sa pretuiesc fiecare moment!

Dintre spectacolele in care esti distribuita, care este cel in care iti doresti sa il joci din nou si de ce?

Imi e dor de fiecare personaj in parte. Daca ar fi sa aleg, as alege ,,bucuria jocului’’ – o bucurie inexplicabila pe care o traiesc alaturi de colegii mei, cei care o inteleg atat de bine!

Citește în continuare