Skip to content

Martin Scorsese face echipa cu Apple pentru “Killers of the Flower Moon”, cu Robert De Niro si Leonardo DiCaprio in rolurile principale

Filmul este o adaptare a romanului de suspans scris de David Grann, cunoscut si pentru “The Old Man and the Gun” care a fost ecranizat in 2018 si i-a avut in rolurile principale pe Robert Redford si Sissy Spacek, si este bazat pe o ancheta a FBI a uciderii nativilor americani din Oklahoma in anii 1920.

“Killers of the Flower Moon” va fi o productie Apple Original Film si va fi distribuit de Paramount Pictures

Acesta este cea de-a doua mare productie pe care Apple a obtinut-o dupa “Greyhound” de anul trecut, cu Tom Hanks in rol principal. Apple a castigat lupta cu rivalul sau, Netflix, care era de-asemenea intersat sa il produca.

Scenariul apartine americanului Eric Roth, cunoscut pentru “Forrest Gump” (1994), cu care a castigat si un premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat, si nominalizat la alte 4 pentru “The Insider” (1999), “Munich” (2005), “The Curious Case of Benjamin Button” (2008) si “A Star Is Born” (2018).

Ultimul film produs de Scorsese a fost “The Irishman” care a fost lansat pe Netflix anul trecut si care a ajutat compania sa-si creasca numarul de platitori in ultimul trimestru

Noul film vine dupa ce Netflix a cheltuit aproape 200 de milioane de dolari pentru proiectul DeNiro – Scorsese, “The Irishman”, din 2019, cu 10 nominalizari la Oscar”. Costurile pentru “Killers of the Flower Moon” vor fi aproximativ aceleasi, dupa cum anunta FoxBusiness.

Regizorul afirma ca nu ar fi realizat “The Irishman” daca Netflix nu s-ar fi implicat, pentru ca niciun alt studio nu dorea acest lucru si ca fara contributia lui, filmul nu ar fi ajuns pe marile ecrane.

Scorsese povesteste intr-un interviu ca a primit un telefon de la producatorul Rick Yorn, care l-a intrebat ce parere are de Netflix. Pentru ca libertatea de creatie este foarte importanta pentru el, a acceptat. Singurul compromis era ca filmul urma sa fie difuzat in regim de streaming.

“The Irishman” a fost proiectat intr-un numar limitat de cinematografe, in prima jumatat a lunii noiembrie, conditie esentiala de a fi eligibil pentru o nominalizare la Oscar, iar in a doua parte a lunii a fost difuzat pe platforma de straming

Netflix a planuit o proiectie neobisnuita pentru filmul lui Scorsese, in conditiile in care cele mai mari lanturi de cinematografe au refuzat sa il difuzeze. Compania l-a prezentat pe marele ecran pana in 27 noiembrie 2019, la Belasco Theater pe Broadway, inainte sa ajunga pe platforma de streaming.

Modelul de business al lui Netflix necesita proiectii exclusiviste mai scurte decat cele obisnuite, atunci cand lanturile de cinema precum “Regal”, “Cinemark” si “AMC” (cea mai mare retea de cinematografe din lume) refuza sa-l prezinte. Filmul ruleaza numai 26 de zile, in locuri precum iPic Theater si Alamo Drafthouse Cinema (Austin, Texas), inainte de a debuta pe Netflix, in schimb ce majoritatea 90 de zile, inainte de a fi urcate pe platforme. Scurta prezenta in cinematografe, i-a permis acestuia sa se califice la premiile Academiei.

Acest lucru a creat o tensiuni intre Netflix si lanturile de cinematografe pentru ca regimul de streaming reprezinta o amenintare reala pentru business-ul lor.

Martin Scorsese este unul dintre cei mai importanti cineasti americani, castigatorul unui premiu Oscar in 2007 pentru Cea mai buna regie a filmului “The Departed”, cu 165 de alte premii obtinute de-a lungul timpului si 278 nominalizari

La inceputul carierei a realizat mai multe scurtmetraje recompensate cu premii. Unul dintre cei care l-au incurajat sa aiba un stil mai personal in realizarea filmelor a fost John Cassavetes. Astfel, Scorsese a inceput sa lucreze la “Mean Streets” (1974), primul sau film laudat de critica de specialitate, prilej cu care s-a intalnit si cu actorul care avea sa devina un alter-ego al lui, Robert De Niro.

Este unul dintre cei mai apreciati regizori ai Hollywood-ului, cu productii nemuritoare precum „Taxi Driver” (1976), „Raging Bull” (1980), “After Hours” (1985), „Goodfellas” (1990), “Casino” (1995), dar si „The Aviator” (2005) , „The Departed” (2006), „Shutter Island” (2010) sau “The Wolf of Wall Street” (2013).

In momentul de fata se afla in post-productie cu “An Afternoon with SCTV” (proiect special tv), filmeaza “Killers of the Flower Moon” si are anuntate inca doua filme, “The Devil in the White City” (serial tv) si “Roosevelt”.

Citește în continuare