Skip to content

De Martisor, intrarea la Muzeul Antipa este gratuita pentru doamne si domnisoare

Muzeul Antipa a anuntat ca de 1 martie, intrarea este gratuita pentru doamne si domnisoare, sub forma de Martisor cultural, in intervalul 10.00-18.00 (ultima intrare se face la ora 17.00).

In expozitia permanenta de la Muzeul Antipa, publicul poate descoperi circa 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, care fac din Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.

Poate cel mai spectaculos exemplar al muzeului este dinozaurul Deinotherium gigantissimum, care a fost gasit pe teritoriul tarii noastre, la Vaslui, de catre cercetatorul Gregoriu Stefanescu. 

In prezent, exponatul a fost primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur, „μ-Solator”, care a fost instalata in premiera in Romania si in Europa la Muzeul Antipa, in 2019. Scheletul dinozaurului a avut de suferit in urma cutremurului din martie 1977 din Bucuresti, ceea ce face ca acest sistem sa ofere extra protectie exponatului.

Expozitia permanenta este structurata in principal in jurul ideii de prezentare a ecosistemelor prin diorame, permitand astfel o „calatorie” prin diverse habitate naturale din tara si din lume, cu fauna lor caracteristica.

Sediul actual a fost proiectat si construit datorita lui Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

In expozitia temporara, publicul poate descoperi „Creaturi ascunse”, o colectie dedicata unei incursiuni in lumea unor vietati misterioase, care provin din locuri exotice si greu accesibile. Colectia prezinta vietuitoare care par firave, dar sunt inzestrate cu o serie de arme si mijloace de aparare si atac.

Muzeul Antipa a aparut pe harta celor mai populare muzee din lume, alaturi de Luvru (Paris) si MET (New York).

Sondajul a fost facut de o companie privata de turism, Cruise Croatia, care au devenit apoi o harta detaliata a obiectivelor turistice de tip muzeu mai putin cunoscute publicului larg.

Metodologia folosita a fost cautarea in online dupa cuvantul cheie „muzeu” in fiecare tara, cu traducerea aferenta a cuvantului. Muzeul cu cel mai mare volum de cautari care se afla in tara respectiva a fost apoi considerat cel mai popular muzeu din acea tara, iar datele privind volumul de cautari utilizate arata de cate ori pe luna, in medie, oamenii cauta cuvantul cheie i toata tara. Colectarea datelor a fost facuta in luna martie 2022.

Pe harta celor mai populare muzee din lume este si Muzeul Antipa din Bucuresti, cu doar 1300 de cautari lunare, dar care atrage turisti din toate colturile lumii.

Citește în continuare