Skip to content

Muzeul Antipa din Bucuresti apare pe harta celor mai populare muzee din lume, alaturi de Luvru (Paris) si MET (New York)

O companie privata de turism, Cruise Croatia, a facut un sondaj despre cele mai populare muzee din lume, care au devenit apoi o harta detaliata a obiectivelor turistice de tip muzeu mai putin cunoscute publicului larg.

Metodologia folosita a fost cautarea in online dupa cuvantul cheie „muzeu” in fiecare tara, cu traducerea aferenta a cuvantului. Muzeul cu cel mai mare volum de cautari care se afla in tara respectiva a fost apoi considerat cel mai popular muzeu din acea tara, iar datele privind volumul de cautari utilizate arata de cate ori pe luna, in medie, oamenii cauta cuvantul cheie i toata tara. Colectarea datelor a fost facuta in luna martie 2022.

In America de Nord, Metropolitan Museum of Art din New York (MET) are o medie de cautare lunară de 770.000, ceea ce il face unul dintre cele mai „populare” din lume. Alte institutii de top nord-americane includ Muzeul Soumaya (Mexic), Muzeul Regal Ontario (Canada) si Muzeul Bob Marley (Jamaica).

In Africa, din seria muzeelor mai putin cunoscute, populare in cautari este si muzeul din Maroc dedicat in intregime operei lui Yves Saint Laurent. De asemenea, in Africa de Sud, cautari numeroase sunt si pentru Muzeul Apartheid, care ilustreaza ascensiunea si caderea apartheidului in tara prin filmari, fotografii, panouri de text si artefacte.

In Europa, pe langa muzeele evidente, cum ar fi Tate Modern din Londra (cel mai cautat muzeu din Europa – 260.000 cautari lunare), Prado din Madrid (121.000 cautari lunare) si Luvru din Paris (72.000), muzeul Abba (Suedia), Muzeul Lindt (Elvetia) si Muzeul Revoltei din Varsovia (Polonia) ofera cateva perspective asupra culturii locale.

Pe harta celor mai populare muzee din lume este si Muzeul Antipa din Bucuresti, cu doar 1300 de cautari lunare, dar care atrage turisti din toate colturile lumii.

In expozitia permanenta de la Muzeul Antipa, publicul poate descoperi cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, care fac din Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.

Expozitia permanenta este structurata in principal in jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentarii ecosistemelor prin diorame, permitand astfel o „calatorie” prin diverse habitate naturale din tara si din lume, cu fauna lor caracteristica.

Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.

Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a devenit o institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale.

Sediul actual a fost proiectat si construit datorita lui Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Citește în continuare