Skip to content

Aproape 30 de ani fara cea mai mare legenda a jazzului mondial, Miles Davis. “The Birth of the Cool” documentarul Netflix despre Miles Davis

Miles Davis este considerat cea mai mare legenda a jazzului mondial, care inca isi pastreaza suprematia in topurile de profil, chiar daca artistul si-a pierdut viata in urma cu 29 de ani, suferind de pneumonie.

Jazz-ul isi are originea in amestecul diverselor traditii muzicale, derivate in stiluri de interpretare care lasa cantaretului un spatiu larg de executie si libertate de improvizare, pe un fond ritmic complex.

De-a lungul anilor, Miles Davis, supranumit „The King of Cool”, a interpretat stiluri variate, de la bebop cool-jazz, jazz-rock, hard-bob la modal jazz si fusion. A aparut in concerte alaturi de cele mai importante personalitati ale vremii, criticii de muzica explicand ca sunetul clar, dinamic si echilibrat l-au facut sa devina cea mai importanta voce din jazz la nivel mondial.

Prima trompeta a primit-o la implinirea varstei de 13 ani, pentru ca la foarte scurt timp sa cante intr-o formatie a scolii, iar la 17 ani a inceput sa cante in trupa lui Eddie Randle, The Blue Devils. Provenind dintr-o familie foarte instarita de culoare, Davis a studiat mai intai la Julliard Schoold din New York muzica clasica pentru a-si multumi parintii, iar seara canta in cluburi de jazz. In 1944, adolescentul de doar 18 ani Miles Davis a auzit primele acorduri de jazz modern – cele ale lui Charlie Parker si Dizzy Gillspie in trupa lui Billy Eckstine. Intr-o seara, trompetistul bandului s-a imbolnavit, asadar Miles s-a urcat pe scena. Aici a inceput sa cante alaturi de Charlie Parker in doua cluburi din Harlem, Minton’s Playhouse si Monroe’s.  A renuntat la cursurile de la Juilliard si si-a inceput cariera de instrumentist profesionist alaturi de Coleman Hawkins si Eddie Lockjaw.

Discul “Kind of Blue” a lui Miles Davis este cel mai bine vandut cd din istoria jazzului

La 60 de ani de la lansarea din 1959, “Kind of Blue” continua sa fie cel mai bine vandut album din istoria jazzului. Albumul a schimbat percepetia intregii lumi despre muzica jazz, devenind mult mai accesibila publicului. Parte din strategia de promovare a acestui nou album a fost introducerea melodiilor in jukeboxes din barurile din intreaga America, ceea ce a marit semnificativ popularitatea acestui gen muzical.

Personalitate de marca a genului timp de aproape 50 de ani, Miles Davis a fost un permanent inovator si a colaborat cu alte legende ale jazz-ului, ca Dizzy Gillespie, John McLaughlin, Chick Corea, Marcus Miller, John Coltrane, Herbie Hancock sau Quincy Jones. Determinanta a fost intalnirea cu exceptionalului saxofonist Charlie Parker, care a ramas pana la sfarsit un idol pentru el.

Cu John Coltrane, a format un cvintet, din care a facut parte si Red Garland (pian), Paul Chambers (bas) si Philly Joe Jones (tobe). In 1957 trupa s-a despartit si Davis a calatorit in Franta unde a inregistrat coloana sonora pentru filmul “Ascenseur pour l’echafaud”. Un an mai tarziu trupa s-a reunit si a lansat albumul „Milestones”, impreuna cu saxofonistul Julian Adderley.

Ce-l de-al doilea cvintet al lui Miles Davis l-a avut in componenta pe Herbie Hancock la pian, introducand impreuna elemente de free jazz, care pot fi ascultate pe albumele E.S.P., Miles Smiles, Sorcerer, Nefertiti, Miles in the Sky, si Filles de Kilimanjaro.

Pe Chick Corea, pe numele lui real Armando Anthony ”Chick”, pianistul si compozitorul de jazz si fusion, Miles Davis l-a avut in bandul sau. In anii `60, impreuna cu Miles Davis, acesta a contribuit decisiv la nasterea fenomenului muzical electric jazz fusion. Corea a fost descris ca fiind una dintre marile voci ale jazz-ului mondial care a iesit la iveala dupa era John Coltrane, fiind recunoscut ca un vizionar al muzicii, fiind al patrulea cel mai premiat artist in viata din istoria premiilor Grammy.

Alaturi de Marcus Miller a inregistrat albumul “Tutu” in 1986, o revenire spectaculoasa in top pentru Miles Davis. Colaboararea a adus publicului o muzicalitate noua, care a devenit rapid unul dintre albumele cu cele mai mari vanzari. 

Un moment important din istoria jazzului mondial este participarea lui Miles Davis la Festivalul de Jazz de la Montreaux cu piese din anii 50’ interpretate cu Big Band-ul condus de Quincy Jones

Miles Davis s-a stins din viata dupa succesul obtinut la Festivalul de Jazz din Montreux, a fost inmormantat in New York si inclus post mortem in Rock and Roll Hall of Fame. In prezent, exista peste 100 de ore de inregistrari care atesta evolutia lui Miles Davis si totodata influenta sa asupra muzicii de astazi.

John Legend si DJ Premier sunt dintre artistii influentati de sound-ul muzical al lui Miles Davis

In numeroase interviuri, John Legend subliniaza ca pentru generatia lui de artisti, Miles Davis reprezenta ideea de cool, de la felul in care se prezenta in fata publicului, tinuta si postura, la unicitatea pe care o dezvoltase cand oferea interviuri sau facea pictoriale foto. De asemenea, John Legend povesteste cum “Kind of Blue” este albumul la care se raporteaza de fiecare data cand creaza muzica.

DJ Premier, unul dintre pilonii principali ai miscarii hip-hop americane, explica cum acest gen muzical a inceput sa fie mai accesibil datorita lui Miles Davis, prin colaborarea cu Easy Mo Bee, prin care jazzul si hip-hop-ul au fost alaturate pentru un beat nou. Aceasta apropiere dintre cele doua genuri muzicale sunt ultimele melodii lucrate de Miles Davis, un album fiind programat pentru 1992, insa Miles murise deja. Socul mortii lui a apropiat insa lumea muzicala, inclusiv clanurile de cantareti rap si hip-hop, o initiativa apoi continuata de Quincy Jones si 2Pac.

Netflix a publicat in 2019 un documentar dedicat vietii lui Miles Davis, “The Birth of the Cool”, o trecere in revista a cincizeci de ani de jazz alaturi de cele mai mari legende muzicale

Cu o coloana sonora incredibila, dar si cu fotografii si reportaje in cei cincizeci de ani de activitate muzicala, documentarul “The Birth of the Cool” este mai mult decat o poveste muzicala. Influent nu doar in jazz, ci si in muzica pop si rock, Miles Davis a fost un adevarat fenomen. Dar pe langa muzica lui, sunt foarte multe detalii despre personalitatea lui Miles Davis, stilul lui de dandy afro-american si viata personala.

Citește în continuare