Skip to content

Misterul mortii lui Mihai Eminescu dezbatut in serialul documentar „Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” in aceasta duminica la History Channel. Il puteti vedea de la ora 21.00

Episodul 3 din seria Enigmele Romaniei este dedicat misterului si controverselor din jurul mortii poetului  Mihai Eminescu.

Documentarul prezinta informatii care nu sunt prezente in manualele scolare si, dincolo de experienta spectatorilor History Channel, poate fi un foarte bun material auxiliar pentru lectiile de limba romana. De altfel, la precedentele documentare istorice referitoare la Romania difuzate de History Channel au fost organizate caravane in orasele mici ale tarii pentru a le expune publicului larg si elevilor.

Moartea lui Mihai Eminescu a fost, pentru cei initiati, intotdeauna un mare mister – a fost ucis, a fost victima unui complot politic, victima malpraxisului sau a murit cu adevarat din cauza sifilisului si a bolilor psihice grave, sunt intrebari care au circulat de multi ani, inclusiv in vremea comunismului, in cercurile de literati. Ele au ajuns insa foarte rar la publicul larg si, aproape deloc, la elevi.

 Mihai Eminescu (1850-1889) este cel mai cunoscut si influent poet si jurnalist roman, iar istoria il consemneaza ca un geniu. La varsta de 33 de ani a fost internat intr-un azil de boli mintale. Coincidenta sau nu,  in aceeasi zi, Romania isi schimba aliatii, lucru criticat vehement de influentul jurnalist Eminescu.

Moare 6 ani mai tarziu. In tot acest timp a fost spitalizat de multe ori de prietenii sai. Majoritatea acestora sprijinea noua orientare a politicii externe a tarii.

Episodul din Enigmele Romaniei de pe History Channel aseaza totul in contextul politic al momentului si abordeaza pe rand toate teoriile conspiratiei care pornesc de la tratamentul cu mercur care i-a fost administrat in ultimii ani de viata.

Exista cel putin 3 teorii, cu privire la modul in care a murit Mihai Eminescu. Prima: scriitorul ar fi fost otravit cu mercur, la comanda adversarilor sai.

O a doua teorie duce la concluzia ca Mihai Eminescu a fost diagnosticat gresit cu sifilis si alienare mintala, in consecinta, primind un tratament nepotrivit. Ca atare, Poetul ar fi fost victima malpraxisului. A treia teorie vorbeste despre o crima. Lovit cu o caramida in cap de un bolnav psihic internat in acelasi sanatoriu. Motivul este in sine o poveste desprinsa din filme.

Aceste teorii sunt analizate treptat de istorici, medici si persoane publice care au studiat viata lui Mihai Eminescu, in acest episod fiind prezenti Cristian Tudor Popescu (care vorbeste despre Eminescu jurnalist si impactul lui in presa vremii), Cosmin Ciotlos, lector la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, critic literar, Irinel Popescu, unul dintre cei mai renumiti chirurgi romani (el vorbeste despre bolile lui Eminescu si explica efectele tratamentelor aplicate la vremea respectiva), Florin Chirculescu, chirurg si scriitor – a scris un bestseller despre Eminescu, intitulat „Solomonarul”.

Seria documentara „Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” marcheaza 15 ani de la lansarea feed-ului localizat pentru Romania al History Channel.

Producatorul executiv al emisiunii este John M. Florescu, serialul fiind produs de Chainsaw Film Productions care a realizat si documentarele despre Regele Mihai si Regina Maria.

„Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” este cea de-a doua serie locala a televiziunii in Romania, formata din sase episoade de 30 de minute, in care consacratul actor Marcel Iures va cerceta serie de enigme fara raspuns, care se axeaza pe istorie, geologie, castele, crime, lumini ceresti, tulburari mentale si ritualuri religioase ascunse.

Citește în continuare