Skip to content

Mobil vs. Consola vs. PC – cine castiga batalia jocurilor pe dispozitiv?

Dispozitivele smartphone au fost intotdeauna platforme populare pentru jocurile video, insa pana in 2018 ele nu au putut concura niciodata de la egal la egal cu consolele sau computerele moderne.

Gratie tehnologiei avansate si componentelor hardware, jocurile potrivite pana acum numai consolelor sau PC-urilor au inceput sa fie lansate si pe mobil! Smartphone-ul capata, asadar, din ce in ce mai multa popularitate, iar statisticile arata ca industria jocurilor pe mobil a detinut 58% din vanzari in 2018, preconizandu-se un procent de 89% pana in 2021.
O crestere spectaculoasa daca ne gandim la tendintele ultimilor ani care nu anuntau o astfel de schimbare de directie. “Factorii declansatori” ar fi fost introducerea telefoanelor smart in Asia de Sud-Est si propunerea platformelor de jocuri casino online cu sute de variatii. Sunt mai multe site-uri unde puteti gasi mai multe informatii despre variatii diferite de jocuri online. Cele doua etape bifate au adus intr-un timp foarte scurt peste 900 de milioane de utilizatori.

Nici nu e de mirare, daca ne gandim la sutele de variatii de jocuri de mobil, dar si la toate avantajele mobilitatii. Bineinteles, este posibil ca toate aceste puncte sa vina la pachet cu scaderea in popularitate a jocurilor pe consola si PC.

Jocurile pe mobil sunt astazi mai atragatoare pentru multi utilizatori, un sondaj recent al unei agentii britanice demonstrand ca 48% dintre jucatori prefera mobilul, in vreme ce consolelele si PC-uri isi impart aproape egal celelalte procente.

Pe langa avantajele mediului mobil, jucatorii sunt atrasi in principal de o selectie larga a jocurilor si de preturile de achizitionare, mult mai mici decat cele ale consolelor sau jocurilor pe PC.

Sondajele si statisticile arata in mod clar o crestere a popularitatii si a utilizarii jocurilor pe mobil, insa adevarata intrebare este daca sunt ele suficient de puternice pentru a castiga intr-adevar batalia?

E timpul, asadar, sa amintim si de cateva dezavantaje ale jocurilor pe mobil. Cel mai important ar fi acela ca software-ul smarphone-urilor, oricat de avansat, nu poate reda imaginile 4K si nici intensitatea grafica garantate de console sau PC.

De cealalta parte, consolele vin cu avantajul tehnic, dar prezinta dezavantajul faptului ca nu pot fi compatibile cu jocurile noi. Pretul, din nou, este un punct in minus.

In ceea ce priveste jocurile pe mobil vs. jocurile pe PC, experienta de joc este oarecum la acelasi nivel. Jocurile pe mobil sunt mai accesibile ca pret, vin si cu variatii gratuite, iar hardware-ul poate fi actualizat. E adevarat, si PC-ul poate fi personalizat cu piese suplimentare, insa un dezavantaj aici ar fi ca pretul componentelor este foarte ridicat, asta in principal datorita extinderii crypto-monedelor.


Mineritul de Bitcoin vine cu un software puternic, iar faptul ca in ultimii ani au fost inregistrate vanzari foarte mari de GPU-uri, a dus la o crestere excesiva a preturilor pentru componente PC.

Jocurile pe mobil, consola si PC prezinta asemanari, dar si diferente in ceea ce priveste functionalitatea, disponibilitatea si designul prezentat. Cel mai important factor, insa, este ratingul.

La acest moment, jocurile pe smartphone sunt preferate pentru ca au avantajul mobilitatii, in vreme ce jocurile pe PC si consola au avantajul complexitatii si calitatii grafice. Si, chiar daca multi avanseaza teoria costurilor ridicate, datele arata ca jocurile video pe consola si calculator au venituri de miliarde, in vreme ce jocurile mobile sunt inca la stadiul milioanelor. Ramane de vazut daca mobilul va reusi sa vina puternic din urma si sa le depaseasca pe cele doua, insa pana atunci in mod sigur jocurile pe calculator si consola vor ramane in top pentru inca mult timp.

Material realizat cu sprijinul oomphwebservice.com

Citește în continuare

Feli provoaca la senzualitate 18+

Feli provoaca la senzualitate odata cu lansarea compozitiei “Hainele si carnea”, o pereche de piese cu recomandarea 18+ numai bune pentru primele minute dintr-o noapte de dragoste descatusata si fara…

Citeste mai mult