Skip to content

Muntii Apuseni, recomandati de CNN pe locul al treilea in topul celor mai frumoase locuri din Europa care merita vizitate anul acesta.

Postul american de televiziune CNN a creat un clasament al celor mai impresionante locuri de vizitat din Europa, inspirand ideea unui ”Grand Tour” modern.

Termenul „Grand Tour” reprezenta o calatorie prin cele mai frumoase orase si regiuni din Europa pe care persoanele instarite si cu un anumit statut social o realizau la finalul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea. Turul se facea de catre tineri dupa terminarea colegiului si avea ca scop formarea unei culturi generale necesare in cercurile elitiste.

Printre destinatiile recomandate de CNN se afla Picos de Europa din Spania, Insulele Lofoten din Norvegia, orasul Avignon din Franta, Lisabona din Portugalia, Peninsula Dingle din Irlanda, orasul antic Pompeii din Italia, Atena din Grecia, orasul Salzburg din Austria, regiunea Henne Strand din Danemarca, orasul Bruges din Belgia, orasul Düsseldorf din Germania, orasul Wrocław din Polonia, parcul national The Cairngorms din Scotia si orasul Groningen din Netherlands. 

Muntii Apuseni se afla pe al treilea loc in lista postului de televiziune american si au fost descrisi drept o destinatie ideala, cu temperaturi nu foarte ridicate, paduri seculare si stanci de calcar care pot fi descoperite prin drumetii pe trasee neaglomerate. 

In aceasta regiune, vizitatorii se pot bucura de trasee si de drumetii prin zone linistite din natura. ”Ursii bruni si lupii cutreiera dealurile in cautare de hrana, dar este nevoie de rabdare si de un ochi ager pentru a-i observa”, mai mentioneaza CNN. 

Pasionatii de alpinism pot incerca diferite trasee special amenajate care pornesc de pe malul Crișului Repede de la sud de comuna Vadu Crisului. In apropiere se afla rezervatia naturala Defileul Crisului Repede, Turnul de la „Portus Crisy”, un monument istoric de secol al XIII-lea si Pestera Deventului.

Dintre destinatiile recomandate de CNN, in apropierea Romaniei se afla doua locuri impresionante prin istoria si cultura lor: orasul Plovdiv din Bulgaria si orasul antic Efes din Turcia. 

Plovdiv este al doilea cel mai mare oras din Bulgaria si reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte din Europa. In oras poate fi admirat un amfiteatru roman de secol al II-lea, unul dintre cele mai bine conservate monumente antice din Europa. Pe strazile pietruite ale centrului vechi pot fi descoperite casute traditionale bulgaresti, viu colorate.

Orasul antic Efes se afla in provincia İzmir din Turcia si dateaza din secolul al XI-lea i.e.n. Este unul dintre orasele antice descoperite prin excavatii si restaurari multiple si reflecta cultura antica greco-romana. Printre monumentele din Efes se afla constructii bogat decorate precum Biblioteca lui Celsus care a fost construita in secolul II.

La vest se afla marele amfiteatru roman iar in apropiere se afla artera principala care strabate orasul, Calea Curetilor, flancata de ruinele unor palate si locuinte domestice. Portrivit textelor bilbice, se presupune ca in orasul Efes a predicat Sfantul Pavel si ca aici a fost inmormantat Sfantul Luca Evanghelistul. 

Mai jos veti descoperi alte recomandari de locuri care pot fi vizitate in Romania si in Europa in acest an.

Citește în continuare