Skip to content

Un mural al lui Keith Haring descoperit in Amsterdam va fi restaurat la 30 de ani de cand a fost facut

Unul dintre cei mai cunoscuti artisti stradali americani, Keith Haring, care si-a petrecut o buna parte din timp in Europa, continua sa surprinda intreaga lume a artei contemporane. La mai bine de 30 de ani de la vizita sa in Europa, una dintre lucrarile sale a fost redescoperita in Amsterdam in 2018, iar de curand, restauratorii au decis o interventie majora pentru respectivul perete, astfel incat lucrarea sa fie cat mai bine conservata.

Muralul din Amsterdam

Una dintre viziunile lui Keith Haring a fost sa faca arta grafica pentru toata lumea, nu doar pentru cei care vin sa viziteze un muzeu, de aceea lucrarea comisionata de muzeul olandez Stedelijk a fost insotita si de recenta descoperire a lucrarii artistului pe un perete exterior

In 1986, artistul Keith Haring s-a dus la Amsterdam pentru a prezenta prima sa expozitie solo la Stedelijk Museum. “Pentru mine, a fost o experienta coplesitoare sa expun la Stedelijk Museum. Am simtit ca am realizat cu adevarat ceva”, a explicat artistul in deschiderea expozitiei din 1986.   Pentru aceasta ocazie, artistul a creat o panza colorata, cu personajele sale care l-au consacrat, insa a vrut sa ofere si o lucrare outdoor, pentru a putea fi vazuta de orice trecator, nu doar de cei care vin la muzeu. Asa a aparut o creatura mitica, jumatate caine, jumatate peste, calarita de unul dintre personajele sale, pe care l-a semnat XXXKH8, pe un perete exterior al unui depozit al muzeului, in apropierea Central Market Hall. Desenul a putut fi admirat de toata lumea pana in 1989, cand Stedelijk Museum a parasit locatia si depozitul respectiv a fost dat spre folosinta in alt scop, noii proprietari acoperind desenul cu panouri de aluminiu.

Inclusiv locuitorii Amsterdamului au lansat o campanie de salvare a muralului pentru a fi redat publicului larg

Americanul Will Shank, unul dintre restauratorii dedicati lucrarilor lui Haring, a explicat pentru The Art Newspaper cum artistul a desenat peretele exterior fara nicio schita, incepand lucrarea din coltul din dreapta sus si a continuat lucrarea pana a terminat-o in coltul din stanga jos. Imaginea masoara 12m x 15m si este o lucrare neobisnuita pentru stilul consacrat al lui Keith Haring. Will Shank apreciaza ca o refacere completa a muralului va dura intre 4-6 saptamani, bazandu-se si pe restrictiile de turism impuse de autoritati.

Din pacate, gradul de dezintegrare a lucrarii este destul de mare si din cauza faptului ca Haring folosea orice tip de vopsea gasea pe piata, fara sa insiste prea mult pe aspecte de durabilitate. Vopseaua folosita in 1986 nu a fost pentru outdoor, asadar lucrarea va suferi interventii semnificative din acest motiv, mai mult de 20% din lucrare avand nevoie de o retusare completa. De asemenea, caramizile peretelui sunt de doua feluri, ceea ce necesita o atentie sporita pentru alegerea noii vopsele, astfel incat sa fie cat mai durabila. Dupa interventie, lucrarea va avea si un strat protector dintr-o rasina speciala care sa protejeze liniile de ploaie, umezeala si raze. 

Fondurile necesare sunt oferite de Fundatia Keith Haring, municipalitate si actualul proprietar al depozitului, investitorul imobiliar Marktwartier si au fost evaluate la 180.000 euro.

Redescoperirea muralului lui Keith Haring a fost facuta de artistul olandez Aileen Middel, cunoscut in arta grafica ca Mick La Rock, care in 2014, a gasit o fotografie cu peretele si s-a intrebat unde este respectiva lucrare

Muralul lui Keith Haring a fost descoperit de artista olandez Aileen Middel, cunoscut in arta grafica ca Mick La Rock, care a vazut in 2014 o poza cu peretele. Impreuna cu Fundatia Keith Haring, dealerul de arta Olivier Varossieau si Stedelijk Museum, a organizat o campanie ca peretele depozitului sa fie decopertat de placile de aluminiu inca de la momentul cand au descoperit locatia exacta a lucrarii, in 2018.

Artista Mick La Rock a militat pentru descoperirea muralului, dar si pentru reintegrarea lui in comunitate, ca parte din identitatea locului, exact cu si-a dorit Keith Haring pentru arta sa: sa fie accesibila oricui.

In acest moment, o retrospectiva impresionanta a lucrarilor lui Keith Haring se afla la Bruxelles, in BOZAR, iar expozitia solo a artistului este disponibila pana pe 21 iulie 2020.

Citește în continuare