Skip to content

La Bucuresti se deschide vineri primul muzeu al artei imersive din Romania. Va gazdui spectacole cu proiectii in 360 de grade cu lucrarile lui Gustav Klimt, asemenea celebrei experiente Picasso din Franta. Va exista si un muzeu pentru copii cu showuri educative.

Cel mai mare centru de new media art din Sud-Estul Europei va fi inaugurat zilele viitoare la Bucuresti. Se numeste „Museum of Immersive New Art” — pe scurt MINA — si este gazduit in fosta cladire a primei fabrici de calculatoare romanesti.

MINA va putea fi vizitat incepand de vineri, 25 august, si va gazdui spectacole imersive cu proiectii 360, instalatii de arta si tehnologie, expozitii si evenimente dedicate noilor media. Ulterior va avea si un spatiu special creat pentru copii, cu instalatii interactive si educative – MINA Kids. In total, muzeul se intinde pe 2500mp.

Muzeul a fost fondat de Sorina Topceanu si Madalina Ivascu, cunoscute deja celor pasionati de experiente aflate la intersectia dintre arta si tehnologie pentru seria de evenimente de succes One Night Gallery si festivalul RADAR.

Desi muzeul nu defineste „new media art”, merita mentionat ca acest concept incapsuleaza arta realizata prin intermediul noilor tehnologii, de la aparatul de fotografiat, computere, tablete grafice, sisteme digitale si toate noile media artistice.

MINA se deschide cu doua spectacole imersive: „Gustav Klimt. The Immersive Show”, cu proiectii a peste 60 de lucrari ale celebrului artist austriac, si „Lumea Subacvativa – O calatorie imersiva a apei”, un show care isi propune sa recreeze lumea de sub apa, din Delta Dunarii pana la Ocean.

Muzeul pentru copii — MINA Kids — va fi inaugurat saptamana urmatoare, pe 10 septembrie, intr-un  spatiu de aproape 1000 de mp cu peste 16 instalatii interactive si educative pentru cei mici. Mai jos puteti urmari primele imagini din cadrul muzeului.

Sarutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer” sau „Doamna cu evantai” sunt doar cateva dintre lucrarile pictorului Gustav Klimt pe care le veti gasi sub forma de proiectii in cadrul experientei Klimt.

Este atat o expozitie de arta, cat si o calatorie imersiva prin capodoperele lui Klimt, cu fiecare piesa meticulos animata si expusa 360, intr-un spatiu de 7 metri inaltime.

Spectacolul imersiv audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye si producatorul muzical Alexei Turcan. 

Ideea unei experiente Klimt nu este noua, fiind creata imediat dupa succesul showului creat de Atelier des Lumieres la Paris. Mai jos puteti citi despre experienta Klimt creata la nivel international.

Desi Sorina Topceanu si Madalina Ivascu au creat o efervescenta pe piata artistica locala prin evenimentele One Night Gallery, pana acum nu a existat o astfel de experienta la Bucuresti. In plus, MINA este un prim muzeu dedicat artelor noilor media si artei digitale in tara noastra. 

Experienta din cadrul muzeului va fi data de proportiile spatiului si de proiectiile video care sunt create special pentru spatiul respectiv pentru a permite vizitatorilor sa interactioneze si sa influenteze in unele locuri desfasurare spectacolelor de lumini si culori.

Muzeul este gazduit in vechea fabrica de calculatoare ICE FELIX iar experienta „Lumea Subacvatica – O calatorie imersiva a apei” este realizata de studioul Collider Visuals & Pixels Reality si producatorul muzical Costav Ivanov.

Showul dedicat apei este unul educational si isi propune sa ii invete pe cei mici despre biodiversitatea apei si constientizarea modului in care putem contribui la o lume mai curata si la protejarea speciilor.

Biletele pot fi achizitionate aici si la fata locului (in limita locurilor disponibile, adresa MINA este pe strada George Constantinescu la numerele 2-4 (zona Pipera).

Pentru ca a fost invitat in studentie sa faca o rezidenta in Romania, Gustav Klimt are cateva lucrari si in Castelul Peles.

Daca vreti sa vedeti creatia din tinerete a lui Gustav Klimt, data viitoare cand ajuteti la Sinaia vizitati Castelul Peles si intrebati direct ghidul despre lucrarile lui Klimt. De multe ori nu sunt incluse in traseul vizitatorilor si sala de teatru – unde tapiteria este pictata de Klimt, sau biblioteca unde o fresca este realizata tot de Klimt.

Pictorul a fost invitat in studentie in Romania de catre Regina Maria ca parte din proiectul sau personal de a le oferi un sprijin tinerilor artisti. Klimt a facut parte dintr-un program de “schimb de studenti”, a locuit o vara la Peles si, in semn de multumire, a pictat tapiteriile din sala de teatru, plus o fresca.

Zilele trecute, a fost anuntat faptul ca lucrarile respective vor intra intr-un proces de restaurare, mai jos puteti citi mai multe.

Citește în continuare