Skip to content

Un muzeu din Barcelona a organizat un tur pentru nudisti in cadrul unei expozitii dedicate nudurilor antice. Vizitatorii, alaturi de ghidul muzeului, au explorat operele de arta complet goi.

Muzeul de Arheologie din Catalonia (MAC) a organizat in premiera un tur ghidat dedicat nudistilor. Vizitatorii au putut descoperi timp de 90 de minute cea mai recenta expozitie a muzeului fara a purta haine. Turul special a fost organizat in colaborare cu Clubul Catalan de Naturism. 

Nudistii au vizitat expozitia „Bronzurile din Riace” cu imagini realizate de fotograful italian Luigi Spina. Imaginile prezinta doua sculpturi grecesti din bronz care infatiseaza nuduri ale unor razboinici din secolul al V-lea i.e.n. Operele au fost descoperite de scafandri in 1972 pe coasta italiana a regiunii Calabria, in apropierea localitatii Riace, de unde si numele lor. 

Muzeul a promovat evenimentul sub cu motto-ul „admira operele de arta in timp ce pozezi in acelasi mod, complet gol si inconjurat de alte corpuri”. La randul sau, ghidul turului a prezentat expozitia in timp ce era nud. 

Vizitatorii au intrat in expozitie numai cu pantofi in picioare, iar ideea din spatele intregului tur a fost de a-i apropia pe participanti de operele de arta si de a „intra” in pielea sculpturilor. 

Ghidul turului, Edgard Mestre, a declarat ca „Am vrut sa facem o vizita mai colorata si nu un tur ghidat conventional. Am vrut ca oamenii care vin sa vada expozitia sa se simta exact la fel ca opera pe care o privesc. A fost o ocazie de a ajunge dincolo de istorie, iar muzeul si-a dorit ca grupul nu doar sa arate ca lucrarile expuse, ci sa aiba si o anumita legatura cu ele. Mesajul ar fi ca ceea ce avem in comun cu toate epocile umanitatii este corpul nostru.”

Grupul de nudisti a profitat de sansa si intr-un mod jucaus a pozat asemenea sculpturilor prezentate. 

Marta, o asistenta medicala in varsta de 59 de ani care a participat la tur, a declarat ca „Simt lucrarile cu aceeasi intensitate ca si atunci cand am haine pe mine, insa diferenta este ca inteleg mai bine ca nuditatea a existat dintotdeauna si ca trupurile goale nu ar trebui sa fie o sursa de rusine pentru nimeni”.

Desi initiativa muzeului este exceptionala si a atras atentie la nivel global, celelalte institutii din Spania nu sunt dispuse sa lanseze astfel de activitati si ii indeamna pe vizitatori sa fie imbracati decent in timpul vizitelor. 

Expozitia de la MAC ramane deschisa pana pe 26 noiembrie si poate fi vizitata in conditii normale. Detalii suplimentare despre expozitie si orele de vizitare pot fi accesate aici

Citește în continuare