Skip to content

Cel mai mare muzeu dedicat ciocolatei deschis in Elvetia. Intrarea este langa o fantana de 10 metri de ciocolata

Cel mai mare muzeu dedicat ciocolatei s-a deschis in Kilchberg, Elvetia, si se numeste Lindt Home of Chocolate. Muzeul are 65,000 de metri patrati despre ciocolata, inclusiv istoria si productia celui mai cunoscut dulce din lume, dar si o cafenea, un magazin cu vanzare, un laborator de cercetare a inovatiilor in ciocolata, un spatiu dedicat masterclass-urilor despre productia de ciocolata si o linie de productie care se poate vizita.

Cel mai spectaculos exponat al muzeului este fantana de ciocolata, inalta de 10 metri, care pompeaza peste 1500 de litri de cacao intr-o trufa Lindor giganta. Debitul este de un kilogram de ciocolata pe secunda.

Istoria boabelor de cacao procesate pentru consum dateaza din anii 1500 i.Hr., cand s-au descoperit resturi in vasele de lut ale poporului Olmec, din sudul Mexicului. Din analizele specialistilor, acestia fermentau, prajeau si macinau boabele pentru a le utiliza in bauturi.

Aztecii consumau si ei o bautura de ciocolata, pe care conquistatorul spaniol Hernan Cortes o descria ca fiind amara, dar si picanta dupa ce a incercat-o la inceputul anilor 1500. Cand Cortes s-a intors in Spania, a adus cu el boabele de cafea si echipamentul cu care le procesa pentru a le transforma in bautura. Astfel, boabele de cacao au devenit populare in Europa.

Prima fabrica de ciocolata mecanizata a fost deschisa in 1819 in Elvetia. Cativa ani mai tarziu, un barbat pe nume Daniel Peter a inventat ciocolata cu lapte adaugand o forma de lapte praf in timpul productiei. Acesta s-a parteneriat cu M. Henri Nestle si au fondat Nestle Company in 1879. La putin timp dupa, Rodolphe Lindt a inventat conche-ul pentru ciocolata, un mecanism prin care ingredientele din ciocolata erau amestecate continuu timp de cateva zile, astfel incat aceasta aerare prin amestec continuu transforma ciocolata intr-un produs mai fin. Astfel, cele doua companii au inceput expansiunea.

Muzeul deschis in Elvetia completeaza itinerariul global al muzeelor dedicate cicolatei. Gurmanzii mai pot vizita Xocolata in Barcelona, Belgian Chocolate Village in Bruxelles sau Hershey Story in Pennsylvania, SUA.

Citește în continuare