Skip to content

Muzeul Georgia O’Keeffe ofera gratuit o selectie de peste 1000 de lucrari ale artistei pe website-ul propriu

In contextul in care institutiile culturale din intreaga lume cauta solutii pentru a putea fi mai aproape de public in aceasta perioada, unele muzee dezvolta tururile virtuale si prezentarile lucrarilor in amanunt.

Muzeul dedicat artistei Georgia O’Keeffe din Santa Fe, New Mexico, SUA, a pus la dispozitie recent peste 1000 de opere de arta ale pictoritei pentru a putea fi vizionate online gratuit. In colectia sa fizica, muzeul detine peste 3000 de exponate lucrate de cunoscuta artista, insa din cauza pandemiei, muzeul este in continuare inchis publicului. Lucrarile sunt disponibile gratuit pe website-ul Muzeul Georgiei O’Keeffe.

Georgia O’Keeffe este una dintre cele mai faimoase femei pictor din istoria artei occidentale, cunoscuta in special pentru compozitie si design ale reprezentarilor realiste din tablourile sale. Prima retrospectiva a MoMA dedicata unei femei artist a explorat cariera Georgiei O’Keeffe.

Organizata cronologic, expozitia din 1946 a cuprins picturi indraznete cu flori, dar si desene in creion si peisajele care definesc regiunea New Mexico, artista fiind implicata activ in realizarea expozitiei. Comunicatul de deschidere citeaza chiar pe Georgia O’Keeffe, care spune ca „Am descoperit ca pot spune lucruri prin culoare si forme pe care nu le puteam spune in niciun alt mod – lucruri pentru care nu aveam cuvinte.”

Colectia digitala pusa la dispozitie de muzeu cuprinde unele dintre cele mai semnificative lucrari ale sale, inclusiv picturile cu flori, picturile abstracte, natura morta si peisajele din sud-vestul Statelor Unite. In plus, vizitatorii site-ului web pot parcurge desene mai putin cunoscute din sketchbook-urile lui O’Keeffe, fotografii ale fermei sale din Taos, New Mexico, precum si sculpturile sale abstracte, mai putin cunoscute publicului larg.

Colectia digitala include, de asemenea, lucrari de arta ale unor contemporani ai lui O’Keeffe, lucrari ale sotului si fotografului Alfred Stieglitz, dar și lucrari care apartin ceramistului Juan Hamilton. Fiecare dintre imagini contine informatii suplimentare, astfel incat publicul sa beneficieze de cat mai mult context referitor la lucrarea pe care a ales s-o descopere online.

Desi a locuit si creat in mai multe locuri din SUA, New York-ul avand un loc special in compozitiile artistei, Georgia OKeeffe s-a retras dupa moartea sotului sau, fotograful Alfred Stieglitz in New Mexico, unde s-a indragostit de peisaje.

Cei doi s-au cunoscut la galeria de arta pe care acesta o detinea si care a introdus-o pe Georgia in lumea artistilor modernisti, ca Picasso si Braque. Desi cu 23 de ani mai mare decat ea si deja insurat, relatia lor s-a concretizat rapid dupa mutarea Georgiei in New York.

Georgia a ales sa locuiasca intr-o regiune muntoasa, Abiquiu, greu accesibila, de unde cobora rar ca sa picteze desertul si intreaga natura moarta pe care o adapostea, dar pe care a indragit-o enorm. Ghost Ranch i-a fost acasa, iar acum ferma este disponibila pentru inchiriere in regim hotelier. Atractia pentru zona a fost intensificata cu precadere de peisajul spre muntele Cerro Pedernal, pe care artista il numea adesea “muntele meu personal”.

Spre sfarsitul vietii, artista si-a pierdut aproape in totalitate vederea, asadar picta peisajele din memorie si a continuat sa lucreze pana la sfarsitul vietii.

Citește în continuare