Skip to content

Netflix prezinta o docu-serie despre o lume distopica religioasa reala, cea a mormonilor. Keep Sweet: Roagă-te și ține-ți gura e o poveste in care femeile reusesc sa condamne liderul pentru violuri si casatorii cu fete minore

Dupa succesul inregistrat de Netflix cu „The Tinder Swindler”, documentarul despre escrocul care a adunat aproximativ 10 milioane de dolari inseland femeile pe care le-a atras prin populara aplicatie de dating, Tinder si „Inventing Anna”, povestea reala a unei jurnaliste care investigheaza cazul Annei Delvey, o mostenitoare din Germania celebra pe Instagram, care a furat atat inimile, cat si banii celor din lumea mondena din New York, platforma de streaming aduce in atentia publicului din intreaga lume un alt escroc, de aceasta data un lider religios, Warren Jeffs.

Docu-seria „Keep Sweet: Pray and Obey” este povestea unei lumi distopice religioase reale, a unei comunitati de mormoni, unde liderul autoproclamat Warren Jeffs a creat si torturat intr-o lume secreta femeile, iar pe barbatii comunitatii i-a convins sa ofere banii si afacerile in intregime bisericii.

Subiectul este centrat pe FLDS – Biserica Fundamentalista a lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele pe de Urma – o secta extrema a credintei mormone.

Invatatura principala a acestui grup religios este ca, cu cat un barbat are mai multe sotii, cu atat va fi mai aproape de Dumnezeu, si este mai probabil sa fie lasati sa intre in ceruri, desi poligamia este ilegala in SUA.

Formarea religioasa are origini inca din anii 30’, iar acestia par ca traiesc o viata linistita, chiar fericita cu regulile FLDS. Docu-seria povesteste si despre primul lider a acestei biserici, Rulon T Jeffs, care a condus miscarea pana la moartea sa, in 2002, la varsta de 93 de ani, care a avut 65 de sotii si 65 de copii. Succesorul sau este unul dintre fii, Warren, care a decis ca el este Profetul si el va conduce biserica.

Dupa moartea tatalui sau, acesta se insoara cu o parte dintre sotiile acestuia, ceea ce agita in prima faza spiritele comunitatii, dar gaseste variante prin care sa ii tina sub control, cel mai adesea umilindu-i public la intalnirile commune religioase.

Totodata, Warren a inceput sa intensifice restrictiile asupra adeptilor sai, iar regulile afectau in special femeile – lenjeria lunga trebuia purtata obligatoriu, trebuiau sa-si poarte parul in anumite moduri si nimeni, sub nicio forma, nu putea purta haine de culoare rosie.

Pe masura ce restrictiile au devenit mai dure, sotiile lui Warren au devenit din ce in ce mai tinere, iar femeile au inceput sa devina moneda de schimb in comunitatea FLDS.

Documentarul prezinta cum fetele tinere au fost luate de la parinti fara avertisment, si uneori chiar fara stirea lor, pentru a se casatori cu barbati mult mai in varsta, sperand astfel sa intre in voia lui Warren – si, prin urmare, a lui Dumnezeu.

Docu-seria prezinta confesiunile unora dintre aceste femei, care stiau si simteau ca ceva este in neregula privind aceste casatorii, insa nu aveau de ales – chiar daca plangeau si isi implorau parintii sa nu le marite sau in unele cazuri, chiar pe Warren.

Filmul prezinta marturia unei fete casatorite cu un barbat la doar 14 ani, iar Warren insusi s-a insurat cu un copil de 12 ani, dupa cum au descoperit autoritatile mai tarziu. De altfel, investigatiile arata ca Warren avea 78 de sotii.

Cand subiectul a ajuns in presa si la autoritatile locale, acestia au decis in prima faza sa ia toti copiii din comunitatea FLDS, insa presiunea mediatica a fost mult prea mare pentru a putea merge mai departe cu investigatiile. Mamele din cadrul FLDS, loiale lui Warren, care era deja cautat pentru consimtamant la viol, au pornit o campanie televizata de PR, sustinand ca statul le-a luat copiii fara niciun motiv si au vandut presei ideea ca serviciile de protectie a copilului ii tintesc pentru ca nu sunt de acord cu credintele lor religioase.

Povestile nu ar fi iesit la suprafata daca una dintre femeile cultului, Elissa Wall, nu ar fi fugit din comunitate si nu ar fi povestit prin ceea ce a trecut, acestia fiind rupti complet de realitate.

Ulterior, Jeffs a fost prins si judecat, iar autoritatile au gasit intr-o camera secreta a bisericii lui mult mai multe detalii incriminatorii pentru acesta decat cele doua acuzatii de complicitate la viol: documente care atestau fiecare casatorie din comunitate – cu date exacte despre varstele femeilor, inregistrarea violului sau asupra unui copil de 12 ani, care i-a devenit si sotie, munca fortata depusa de minori pe santierele pe care le avea in desfasurare, printre multe altele.

Din pacate, desi Warren Jeffs este acum inchis pe viata, acesta predica din inchisoare si are adepti, FLDS fiind in continuare o comunitate a mormonilor care crede ca el este Profetul. Femeile care apar in docu-serie mentioneaza ca au inca rude care nu au renuntat la aceasta credinta si care au rupt orice legatura cu ele, considerand ca acestea au gresit cand au parasit gruparea.

Citește în continuare