Skip to content

Vineri e Noaptea Filmului Romanesc, 10 filme romanesti de vazut intr-o singura noapte. Olimpia Melinte, Ioana Flora, Dragos Bucur, Mihai Calin – in filmele prezentate

Pe 18 septembrie, in mai multe locuri din Bucuresti puteti vedea cele mai recente filme romanesti care, din cauza pandemiei, nu au ajuns in cinematografel.

Noaptea Alba a Filmului Românesc vine cu productii recente, unele in avanpremiera, invitati speciali si discutii despre culisele filmelor, pâna spre dimineata.

In Bucuresti, filmele vor rula in mai multe locuri: la Cinema sub clar de luna – pe Calea Victoriei, la Cinema Elvire Popesco (interior si open-air), Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Taranului – Open Air, J’ai Bistrot,  Galateca.

Maratonul de filme românesti va cuprinde titluri in avanpremiera precum Acasa, documentarul multi-premiat al lui Radu Ciorniciuc despre o familie cu 9 copii care incearca sa se adapteze la viata in oras, dupa ce a trait 20 de ani in salbaticia din Delta Vacaresti. Filmul a fost premiat la Sundance, a fost in selectie la festivalul de flm de la Sarajevo si a primit Premiul sectiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF.

In program mai este filmul Profu’, documentarul lui Alex Brendea despre un profesor de matematica din Bistrita care iese din sistemul de invatamânt si isi deschide o clasa in propriul apartament, iar cei care nu au vazut inca Colectiv, filmul-investigatie despre uriasa frauda din sistemul medical românesc, semnat de Alexander Nanau, il pot vedea vineri noaptea.

Tudor Cristian Jurgiu revine pe marele ecran, dupa Câinele japonez, cu filmul Si poate mai traiesc si azi, un basm modern, o explorare fantezista a ideii de relatie perfecta, cu Nicoleta Hâncu si Bogdan Nechifor.

In avanpremiera va rula si filmul Inceput, al lui Razvan Savescu, drama unui cuplu care se izoleaza la munte, dupa ce ea primeste un diagnostic dur, cu Ioana Flora si Constantin Lupescu.

Si atunci… ce e libertatea?, filmul lui Andrei Zinca distins cu Premiul Publicului in Zilele Filmului Românesc la TIFF, este o poveste despre dragoste si cautarea libertatii in contextul deportarii a 40,000 de oameni de catre regimul comunist, in 1951, in Baragan. In distributie, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tünde Skovrán, Nicodim Ungureanu. Cardinalul, in regia lui Nicolae Margineanu, se bazeaza si el pe date istorice – imprejurarile in care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit in fata românilor strânsi la Alba Iulia proclamatia Unirii de la 1 decembrie 1918.

Cu o poveste plina de suspans despre bizare relatii de familie vine Urma, in regia lui Dorian Boguta, cel mai bun debut românesc la TIFF 2020. Un policier despre disparitia neasteptata a unui pianist, filmul ii are in rolurile principale pe Teodor Corban, Marin Grigore, Irina Radulescu, Dragos Bucur, Madalina Ghenea. 

5 Minute – filmul lui Dan Chisu inspirat si el de fapte reale (proiectia unui film de la MTR care a suparat fudamentalstii anti LGBT) si care ii are in rolurile principale pe Mihai Calin si Diana Cavaliotti este si el prezentat in aceasta noapte. Ca si Urma, filmul a avut premiera a inceputul anului, in martie, cu doar cateva zile inainte de a fi inchise cinematografele si nu a putut fi vazut de spectatori.

In program se afla si filmul documentar produs de Stefan Mandachi, domnul cu metrul de autostrada la Iasi. “30/15” – 30 de ani si 15 minute de rabdare e un film care documenteaza initiativa de anul trecut a lui Mandachi, dupa proiectul #sieu. Filmul a fost prezentat la TIFF, sa Astra Film Festival si va ajunge la inceputul lui octombrie la Iasi la Zilele Filmului Romanesc. 

Citește în continuare