Skip to content

Noaptea Ideilor, o dezbatere inspirationala despre reinventarea societatii in contextul provocarilor actuale. Din 27 ianuarie la Institutul Francez idei despre cum se pot adapta Industriile Creative

Institutul Francez propune din 27 ianuarie 2022 o serie de conversatii peste tot in lume care se regasesc sub umbrela Noaptea Ideilor, un proiect ajuns la a saptea editie. Anul acesta, Noaptea Ideilor se desfasoara in jurul temei „Sa (re)construim impreuna”, care deschide dezbaterea asupra reinventarii societatii in contextul provocarilor cu care se confrunta. In acest an, Noaptea Ideilor va fi marcata de debutul presedintiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, motiv pentru care discutiile ce vor avea loc vor fi inspirate din cele europene.

In Romania, Noaptea Ideilor va avea loc pe 27 ianuarie, in format hibrid, la Bucuresti, de la ora 17.30, in Atriumul Institutului Francez, unde  managerul cultural Corina Suteu dezbate in jurul a doua axe: mobilitatea artistilor in Europa si economia Industriilor Culturale si Creative.

Programul serii va continua cu un «Grand dialogue», unul dintre cele 13 Mari Dialoguri ale acestei Nopti la nivel international, transmis în direct, de la Riga (19.00), intre Vaira Vike-Freiberga (fost presedinte al Letoniei) si Titus Corlatean (presedinte al Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei), moderata de filosoful Xavier Landes, profesor la Stockholm School of Economics din Riga si va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din Romania.

De asemenea, tot in online, vor fi difuzate capsule video produse special de catre Institutul Francez de la Timisoara, cu ocazia Noptii Ideilor. Dragomir Dragan (Bienala de arhitectură BETA), Pepe Peralta Guerrero (FOR si FABER), Ana Maria Ursu, (Asociatia Solidart si Teatrul Basca), Sergiu Lazin (Asociatia Cetatean de Traian), Mihaela Vetan (Asociatia CRIES), Andreea Argeseanu (Organizatia Studentilor – Universitatea de Vest Timisoara) sau Flavius Ilioni (Asociatia LOGS) sunt reprezentanti activi ai scenei culturale timisorene care vor raspunde la intrebarea legata de tema acestei editii: „Cum reconstruim impreuna?”

Seara se va termina cu proiectia filmului documentar „Indes galantes” de Philippe Béziat la cinema Elvire Popesco, la ora 20.00, un film despre un pariu curajos: reinventarea în cadru modern a operei lui Jean-Philippe Rameau.

Documentarul reprezinta o experienta inedita pentru 30 dansatori de hip-hop, krump, break si vogue si o premiera pentru directorul Clément Cogitore, coregraful Bintou Dembélé si Opera Bastille din Paris.

Citește în continuare