Skip to content

Premiul Nobel pentru Literatura a fost oferit astazi scriitorului african de limba engleza Abdulrazak Gurnah. Cel mai cunoscut roman al sau se intituleaza „Paradis”

Academia Suedeza a anuntat astazi ca romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, 73 de ani, este laureatul premiului Nobel pentru Literatura pe 2021, recompensat cu aceasta distinctie pentru „abordarea fara compromisuri si plina de compasiune a efectelor colonialismului si a destinului refugiatilor prinsi intre culturi si continente”, potrivit Academiei.

Gurnah a fost profesor de limba engleza si literatura post-coloniala la Universitatea din Kent, unde a venit ca refugiat la sfarsitul anilor 1960 din Zanzibar.

Acesta a inceput sa scrie la varsta de 21 de ani, in Marea Britanie, si a publicat zece romane si mai multe povestiri, iar tema recurenta a romanelor sale este situatia refugiatilor in lume. Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a aparut in 2020.

„Afterlives”, romanul publicat anul trecut, spune povestea lui Ilyas, care a fost furat de la parintii sai de trupele coloniale germane in copilarie si se intoarce in satul sau dupa ani de lupta intr-un razboi impotriva propriilor sai oameni.

„Este unul dintre cei mai mari scriitori africani in viata si nimeni nu l-a luat niciodata in seama si acest lucru ma omora incet. Am facut un podcast saptamana trecuta si in el am spus ca el a fost unul dintre oamenii care tocmai au fost ignorati. Si acum s-a intamplat acest lucru”, a spus editorul acestuia, Alexandra Pringle de la  Bloomsbury, pentru The Guardian.

Gurnah este primul scriitor tanzanian care a castigat acest premiu. Niciun scriitor african negru nu a mai castigat premiul de la Wole Soyinka in 1986.

Momentan, nu este nicio carte a lui Abdulrazak Gurnah tradusa in limba romana.

Sunt 120 de ani de cand se acorda Premiul Nobel pentru Literatura, primul premiu fiind oferit in anul 1901. Numarul laureatilor de pana acum este de 117.

De-a lungul celor 120 de ani, niciun scriitor nu a primit Premiul Nobel pentru Literatura de doua ori. Cel mai tanar laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distinctia in 1907, la varsta de 41 de ani, iar cel mai in varsta, Doris Lessing, in 2007, la varsta de 88 de ani.

Citește în continuare