Skip to content

5 concerte si spectacole de opera din Marea Britanie, disponibile online, in luna ianuarie 2021

Pasionatii de muzica clasica se pot bucura in aceasta luna de o selectie de concerte si spectacole transmise online, cu compozitii ale artistilor britanici de la Britten la Antoine de Saint-Exupéry, cat si de o premiera mondiala a compozitoarei londoneze Hannah Kendall, care locuieste in prezent in New York.

English Touring Opera a lansat o serie de emisiuni la Marquee TV care prezinta productii de muzica de Britten, Tippett si Shostaovich. Productiile au fost inregistrate la Hackney Empire in luna noiembrie 2020.

Din 1979, English Touring Opera a realizat turnee remarcabile de productii live si proiecte de educatie de impact in mai multe orase din Marea Britanie. Noua serie din patru parti este lansata saptamanal pe tot parcursul lunii ianuarie, iar printre lucrarile interpretate se numara operele „Holy Sonnets of John Donne” si „The Poet’s Echo” compuse de Benjamin Britten, „Boyhood’s End” de Michael Tippett si simfonia „Poems of Marina Tsvetaeva” a compozitorului rus Dmitri Shostakovich.

Fiecare episod muzical este disponibil la cerere timp de sapte zile de la lansare si poate fi accesat aici.

„Wind, Sand & Stars” face parte din seria de concerte digitale „Night Owl” si este o imbinare de muzica si lecturi de Antoine de Saint-Exupéry, autorul cartii „Micul print”.

Concertul exploreaza lumea dinainte de razboi a pilotului pionier, cand a fi pilot era un lucru uimitor. Programul francez include muzica de Ravel, Debussy, Montmartre Chanson, Saint-Saëns si Satie, si este completat cu o serie de lucrari de Astor Piazzolla, celebrul compozitor argentinian de tango. Acestea fac legatura cu explorarile pilotului-scriitor in Patagonia, intre 1929 si 1931.

„Wind, Sand & Stars” poate fi urmarit contra cost (10 lire), in perioada 11 ianuarie – 9 februarie, aici.

Spectacolul „12 Days” prezinta muzica live de la trei dintre cele mai stralucite coruri din Marea Britanie: Echo Vocal Ensemble, The Gesualdo Six si The Swan Consort.

Filmat in spiritul sarbatorilor in Castelul Howard din North Yorkshire, „12 Days” ofera 12 programe muzicale de la colinde la clasici, o gama larga de muzica de la Renasterea europeana pana in prezent, inclusiv piese mai putin cunoscute realizate de compozitori contemporani.

Spectacolul este disponibil la cerere pana pe 31 ianuarie 2021 aici.

Jonathan Bloxham preia bagheta pentru al treilea program din sezonul de iarna al operei din Manchester, infiintata in 1858 de catre Sir Charles Hallé.

In cadrul programului, poetul laureat Simon Armitage va citi poemul „the event horizon” gravat pe o placa de otel la intrarea in auditoriu. Ulterior, va putea fi ascultata orchestra interpretand compozitia „Quiet City” a lui Copland, prezentata de Thomas Davey si Gareth Small, iar dupa premiera mondiala a noii lucrari a compozitoarei Hannah Kendall – „Where is the chariot of fire?” – bazata pe „Godsell”, a lui Lemn Sissay, saxofonistul Jess Gillam va interpreta „Concertul de saxofon romantic” al lui Glazunov. Evenimentul se incheie cu suita magistrala de basm a lui Ravel, „Mother Goose”.

Transmisiile online de la Hallé Saint Peter din Manchester incep pe 14 ianuarie 2021 si vor fi disponibile la cerere pana la 14 aprilie aici.

Orchestra simfonica scotiana BBC lanseaza seria de concerte de studio cu un portret al compozitorului-clarinetist Mark Simpson.

Simpson este solistul in propriul sau concert pentru clarinet, in timp ce piesa sa de ansamblu Geysir este dirijata de Ryan Wigglesworth. In cadrul celui de-al doilea concert, dirijat de Ben Gernon, Steven Osborne este pianistul care va interpreta „Concertul nr 12 pentru pian in A major” de Mozart, alaturi de „Crizanteme” de Giacomo Puccini si „Simfonia nr. 28 in C major” de Mozart.

Concertele vor fi transmise in direct la Radio 3 de la City Halls, Glasgow, pe 21 ianuarie si 28 ianuarie, acestea fiind disponibile pe BBC Sounds timp de 30 de zile de la difuzare.

Citește în continuare