Skip to content

In acest weekend, Opera Nationala Romana din Timisoara sustine concerte de gala la Royal Concertgebouw din Amsterdam. Evenimentul este parte din Timisoara 2023 si deja sold-out

Artistii Operei Nationale Romane Timisoara (ONRT) vor sustine, pe 25 si 26 februarie 2023, doua concerte sub titlul „Opera Gala 2023” la Royal Concertgebouw din Amsterdam (Olanda), una dintre faimoasele sali de concerte din lume, apreciata deopotriva pentru anvergura ofertei sale culturale si pentru acustica deosebita, eveniment desfasurat in cadrul programului Timisoara 2023.

Din partea ONRT, pe scena vor urca soprana Paula Iancic, tenorul Remus Alazaroae si baritonul George Proca, alaturi de corul si orchestra Operei, cu maestrul de cor Laura Mare si concertmaestrii Ovidiu Rusu si Corina Murgu, sub conducerea muzicala a maestrului Raymond Janssen din Olanda.

Programul cuprinde momente celebre din opere precum „Nabucco” (G. Verdi), „Il Trovatore” (G. Verdi), „Carmen” (G. Bizet), „La Traviata” (G. Verdi), „Tosca” (G. Puccini), „Aida” (G. Verdi), „Cavalleria rusticana” (P. Mascagni) si „Pagliacci” (R. Leoncavallo).

In acest moment, conform informatiilor de pe website-ul oficial al Royal Concertgebouw din Amsterdam, evenimentul este sold-out.

Dirijorul si pianistul olandez Raymond Janssen este initiatorul si fondatorul „Cadenza European Art Productions”, un program prin care se urmareste sa se stabileasca o cooperare intre muzicienii est-europeni si salile de spectacol din tarile vest-europene.

Radio Timisoara noteaza ca Raymond Janssen a creat, in anul 2009, „New Romanian Chamber Orchestra and Choir”, avand in componenta tineri muzicieni talentati, iar in perioada 2007-2013, a concertat alaturi de muzicieni ai Filarmonicii de Stat „Banatul” din Timisoara, in marile sali de concerte din Europa, ca „Concertgebouw” din Amsterdam, „Doelen” din Rotterdam, „Mecc” din Maastricht, „Koningin Elisabethzaal” din Anvers si sala de concerte din Luxemburg.

Opera Nationala Romana din Timisoara este una dintre cele mai prestigioase institutii culturale din tara noastra, care a fost infiintata prin Decret Regal in 1946.

Datorita pozitionarii foarte aproape de vest, in istoricul operei este mentionat ca incepand cu ultimul sfert al sec. XVIII-lea, in Timisoara au avut loc in mod frecvent stagiuni de opera cu un repertoriu variat, cu nimic inferioare celor din marile orase europene, multe fiind prezentate aici la putin timp (4 ani) dupa premierele lor absolute.

In acest moment, ONRT isi desfasoara activitatea in cladirea Palatului Culturii, alaturi de alte patru institutii de arta – caz unic in Europa: Opera Nationala Romana, Teatrul National „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.

Un articol sustinut de Vodafone.

Citește în continuare