Skip to content

De Sfantul Valentin, Opera San José din Statele Unite ofera posibilitatea unui cadouri telegrame muzicale personalizate. Unul dintre interpretii de opera este de origine romana. Scurta istorie a posibilei origini a Zilei Indragostitilor

Cand artele se reinventeaza, publicul beneficiaza de experiente la care nu –sar fi putut gandi cu cateva luni in urma.

Anul aceesta de Valentine’s Day, in schimbul unei donatii de 85 de dolari, persoana iubita poate primi o piesa de dragoste interpretata de unul dintre artistii operei americane.

Donatorii pot alege din mai multe piese: piesa lui Edith Piaf “La vie en rose” interpretata de mezzo-soprana Ashley Dixon, piesa “Be My Love” – intrepretata de tenorul Carlos Enrique Santelli, piesa “As Time Goes By”, interpretata de baritonul Eugene Brancoveanu si piesa Can’t Help Falling in Love, interpretata de Nathan Stark.

Fondul muzical este asigurat la pian de Veronika Agranov-Dafoe.

Cei care vor sa faca un cadou iesit din tipare, cu ocazia zilei in care este celebrata dragostea, pe 14 februarie, pot accesa sietul Operei San José si pot alege sa trimita persoanei iubite o telegrama muzicala – www.operasj.org/unique-experiences/.

Unul dintre interpretii pieselor de dragoste este baritonul Eugene Brancoveanu (Eugen Brancoveanu), tanar nascut in Romania.

Acesta si-a facut studiile atat la noi in tara, cat si in Austria.

Baritonul Eugene Brancoveanu a fost, timp de doi ani, detinatorul bursei Adler oferita de catre Opera din San Francisco, a obtinut un premiu Tony onorific pentru rolul Marcello din productia “Boema” de Giacomo Puccini si este laureat al concursului tinarului interpret de opera din Leipzig.

Originea Zilei Indragostitilor, o sarbatoare catolica indragita peste tot in lume, indiferent de religie, este neclara. In prezent, circula mai multe legende in legatura cu personajele care au inspirit aceasta zi a iubirii.

Una dintre legende isi are orginea in secolul al III-lea, la Roma, in vremea domniei imparatului Claudius al II-lea. El a hotarat ca barbatii necasatoriti erau soldati mai buni decat cei casatoriti, asa ca a scos in afara legii casatoria. Explicatia sa: daca soldatii nu ar fi dus dorul sotiilor si copiilor de acasa, s-ar fi putut dedica trup si suflet armatei. La acea vreme, insa un preot pe nume Valentin a considerat abuziva si nedreapta decizia imparatului si a oficiat in continuare slujbe de cununie in secret. Acesta a fost, insa condamnat la moarte, dupa ce imparatul Claudius a aflat de actiunile preotului.

O alta legenda spune ca preotul Valentin a fost ucis pentru ca a incercat sa ajute crestinii sa evadeze din inchisorile romane, unde erau torturati. Unul dintre prizonierii vizitati de preot s-ar fi indragostit de fiica temnicerului sef. Acesta i-ar fi trimis fetei o scrisoare de dragoste pe care a semnat-o “De la Valentinul tau”.

Citește în continuare