Skip to content

Oradea ofera intrari gratuite la muzee pentru turistii care stau mai mult de doua nopti in oras

O initiativa inedita este promovata de Asociatia Visit Oradea: pentru minim doua nopti consecutive intr-unul dintre hotelurile partenere, turistii pot avea acces gratuit la Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Orasului Oradea – Complex cultural, Muzeul Istoriei Evreilor, Casa Darvas – La Roche si Sinagoga Sion.

Mai mult, pentru a incuraja descoperirea orasului, din pachet mai face parte si un card de transport public gratuit pentru 24 de ore. Totodata, o serie de oferte si reduceri sunt disponibile la restaurantele si cafenele din oras.

Oradea este unul dintre orasele cele mai frumoase din Romania, unde autoritatile locale au intretinut si investit astfel incat bijuteriile arhitecturale sa isi pastreze grandoarea si frumusetea.

In acest moment, orasul are 89 de cladiri si monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice si 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă. Apropierea de localitatile cu ape termale Baile Felix si Baile 1 Mai fac din Oradea si o destinatie a iubitorilor de wellness si spa.

Orasul Oradea este inclus, inca din 2012, in reteaua europeana Art Nouveau, alaturi de alte orase cu asemenea cladiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona. 

Oradea s-a aliniat acestui fenomen artistic european prin programele de arhitectura care se poate observa pe un numar semnificativ de cladiri ca adevarate manifeste ale modernismului. 

Majoritatea edificiilor construite in perioada 1890-1914 face parte din acest curent, care intr-un interval de timp foarte scurt a schimbat aspectul arhitectural al orasului. Trasatura comuna a cladirilor este o decoratie florala, cu muguri, flori, frunze, frize cu arborele vietii, frunze de vita-de-vie, carcei si struguri, motive vegetale, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete, contururi de ou,  simboluri organizate in retele decorative originale.

De anul trecut, Oradea are inclusiv un muzeu dedicat stilului Art Nouveau. Este primul astfel de muzeu din Romania.

Una dintre cladirile de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitata integral, restaurata si amenajata, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din Romania. Cladirea este emblematica pentru arhitectura Secession vienez.

Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situata in strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expozitii permanente dedicate interioarelor oradene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoratii, documente), expozitii temporare, proiectii de tip video mapping in camera copilului, dar si spatii pentru ateliere de manufactura ale artistilor locali, sali de conferinta, teatru si spatii pentru evenimente.

Citește în continuare