Skip to content

Filmul week endului de la Orange TV Go: Negutatorul din Venetia, cu Al Pacino in rolul principal 

Pentru cine nu s-a intalnit niciodata cu textul lui Shakespeare, Negutatorul din Venetia este povestea unui nobil care se imprumuta de la un camatar pentru a-și ajuta prietenul sa cucereasca inima iubitei sale. Atunci cand nobilul nu poate rambursa imprumutul, camatarul (pe nume Shylock) plin de amaraciune, stipuleaza ca va fi rasplatit cu „o livra de carne”. In urma unor intamplari neprevazute, conflictul lor degenereaza si ajung la un pas de moarte, iar pedeapsa finala e plina de invataminte pentru toata lumea si cu un twist special.

Lansat in 2004, filmul „Negutatorul din Venetia”, cu Al Pacino in rolul lui Shylock si Jeremy Irons si Joseph Fiennes in rolurile prietenilor Antonio si Bassanio, a devenit o atractie speciala pentru cinefilii care veneau din alta zona decat cea a filmelor foarte comerciale pe care le fac de obicei cei trei actori.

Filmat in locatie, adica in castelele care seamana cu ceea ce a descris Shakespeare si nu intr-un studio unde sa fie refacute ca butaforie, cu un scenariu care adapteaza putin povestea originala (Michael Radford, domnul care a facut “Il Postino”, regizeaza filmul si a facut si adaptarea textului), „Negutatorul din Venetia” a insemnat una dintre cele mai mari investitii personale ale lui Pacino pentru productia unui film. Practic a venit cu banii de acasa ca sa faca filmul pe care si l-a dorit foarte mult si pe care a vrut sa-l realizeze intr-un limbaj care sa impleteasca munca din teatru cu cea din cinematografie.

Astazi filmul e un clasic, se studiaza la scoala cand se preda Shakespeare, iar Pacino a publicat cativa ani mai tarziu si o colectie de secvente care au cazut la montaj cu explicatiile lui legate de dorinta de a face acest film.

Sigur ca in mintea fanilor, Pacino este cel din “Nasul”, “Carlito’s Way”, “Donnie Brasco”, „Angels in America” sau “Frankie and Johnny” dar actorul a marturisit de multe ori in rarele interviuri pe care le acorda ca rolul lui Shylock din „Negutatorul din Venetia” e testamentul lui in cinematografie si ca nu s-ar fi iertat niciodata daca nu ar fi facut tot ce era posibil pentru a produce filmul si a lasa o marturie inclusiv pentru italienii evrei care au emigrat in America si se simt legati de el.

La vremea publicarii ei, piesa „Negutatorul din Venetia” a fost considerata cea mai antisemita scriere a lui Shakespeare.

De fapt, totul trebuie privit in contextul vremii: in 1294 Eduard I, rege al Angliei, a expulzat toti evreii din tara si abia dupa aproape 350 de ani evreii au putut reveni in Anglia. Regina Elisabeta I a incalcat regula si si-a angajat un doctor personal de religie iudaica.

Chiar si astazi cand auzi vorbele pe care si le rostesc cei doi dusmani, textul pare foarte dur si iata mai jos un fragment emotionant din monologul lui Shylock spus de Al Pacino.

Filmul poate fi urmarit cu Movie Go Unlimited din Orange TV Go. Optiunea poate fi activata pentru 5.2 lei/luna, dar este inclusa si in optiunile Go Esential sau Go Premium, cu care ai acces si la diverse canale TV.

Serviciul este disponibil daca sunteti abonat Orange sau utilizator prepay Orange. Puteti citi mai multe detalii despre serviciu care poate fi accesat atat pe desktop cat si pe telefoanele mobile, aici.

Cu Orange TV Go vedeti tot ce va intereseaza, oriunde ati fi, va bucurati de filmele si emisiunile preferate chiar si când sunteti in miscare, in plus, puteti câstiga super premii la concursurile din aplicatie.

Puteti descarca aplicatia din Google PlayApp Store sau AppGallery  

Citește în continuare