Skip to content

Cele mai relaxante 10 orase din lume perfecte pentru city break-uri se afla in Europa, la cateva ore distanta cu avionul. Clasamentul este condus de Reykjavik, Tallinn si Bergen.

Imagine din Bergen, Norvegia

Fie ca este vorba de un weekend romantic, de o excursie culturala sau de o escapada de ritmul stresant de la birou, city break-urile sunt printre cele mai populare tipuri de vacante. Ofera ocazia perfecta de a lua o pauza de la viata zi cu zi si de a incerca lucruri noi: delicatese locale, galerii de arta moderna sau plimbari pe strazi antice.

Platforma MoneySuperMarket — care se ocupa cu asigurarile de calatorie — a dezvoltat un clasament al “oraselor senine”, al celor mai relaxante orase din lume pentru city break-uri.

Experti in calatorii au evaluat 75 de orase in functie de factori precum poluarea luminoasa, a aerului, si a zgomotului, traficul de masini, numarul mediu al zilelor de ore cu soare, precum si fericirea si amabilitatea localnicilor. 

Cel mai relaxant oras din lume pentru un city break este Reykjavik, capitala Islandei, care a obtinut un indice de “seninatate” de 85,5 din 100, datorita calitatii bune a aerului, nivelurilor scazute de poluare, localnicilor fericiti si spatiilor verzi.

Capitala estoniana Tallinn s-a clasat pe locul al doilea, cu un scor de 82,3, datorita linistii si infrastructurii sale foarte eficiente. Pe locul trei s-a clasat Bergen, un oras de pe coasta de vest a Norvegiei, care a avut unul dintre cele mai curate niveluri de aer si cele mai scazute niveluri de poluare luminoasa din intregul studiu. 

Per total, orasele europene sunt mult mai relaxante decat mediile urbane de pe alte continente. 

Primele 10 pozitii din clasament sunt ocupate de orase aflate pe continentul nostru: pe locul 4 este Viena, pe 5 este Stockholm, fiind urmate in ordine de Vilnius, Ljubljana, München si Zurich.

Singurul oras romanesc prezent in top este Bucurestiul care se afla pe locul 61 din 75 si are un indice de 57.6, fiind afectat de orele petrecute in trafic.

Expertii MoneySuperMarket au creat si un clasament al oraselor care nu sunt recomandate calatorilor porniti in cautarea unei experiente relaxante. Este condus de New York, urmat de Istanbul, Los Angeles, Marseille, Philadelphia, Brussels, Venice, Milan, Naples si Paris. Sunt orase foarte zgomotoase, cu un aer poluat, trafic greu de suportat si o stare de spirit ancorata in agitatie permanenta. Ambele clasamente pot fi consultate aici.

Reykjavik s-a plasat pe primul loc si datorita patrimoniului cultural bogat.

Desi este un oras de dimensiuni modeste, Reykjavik gazduieste serie de atractii sociale si culturale, inclusiv privelisti uimitoare de-a lungul Cercului de Aur din apropiere, posibilitatile de observare a balenelor si de a experimenta aurora boreala.

Biserica Luterana Hallgrimskirkja este cea mai spectaculoasa cladire din Reykjavik si una dintre cele mai inalte din Islanda. Construita pe parcursul a patru decenii, din 1946 pana in 1986, stilul cladirii este o reprezentare a stilului national islandez pe care arhitectul Guojon Samuelsson a dorit sa il creeze prin aceasta constructie. A fost inspirat de caracteristicile naturale si geografice incredibile ale tarii, prin coloanele omniprezente din bazalt create de activitatea vulcanilor si a ghetarilor. 

Capitala Islandei a scorat bine in majoritatea indicilor alesi de expertii MoneySuperMarket. Singurul dezvantaj identificat tine de banii pe care ii veti cheltui intr-un weekend. De exemplu, preturile la alcool sunt unele dintre cele mai mari din Europa.

In ceea ce priveste orasul de pe locul al doilea, Tallinn, capitala Estoniei, este un mediu care reflecta atat atmosfera oraselor cu trecut medieval — avand un centru vechi superb, inclus in lista UNESCO — dar si orientarea spre tehnologie si noile inovatii. Este un oras curat si linistit, mult mai prietenos din punct de vedere financiar fata de Reykjavik, cu unele dintre cele mai frumoase privelisti catre Marea Baltica.

Surpriza clasamentului este Bergen din Norvegia care se bucura de unele dintre cele mai curate atmosfere si de cele mai scazute niveluri de poluare luminoasa dintre toate orasele din lista.

Amplasat intre munti si fiorduri, Bergen ofera privelisti incredibile atat asupra marii, cat si asupra peisajelor si gazduieste, de asemenea, situl Patrimoniului Mondial UNESCO, Bryggen Hanseatic Wharf.

La fel ca majoritatea vecinilor scandinavi, Norvegia este o tara relativ scumpa de vizitat, asa ca merita sa va ganditi la suma de bani de care veti avea nevoie pentru calatorie. Este un oras linistit pe care il veti vizita cu umbrela in mana, deoarece are unele dintre cele mai mari precipitatii din Europa.

Citește în continuare