Skip to content

Organizatorii celui mai exclusivist festival din lume, Burning Man, ar putea impune vaccinarea drept conditie de participare.

Daca vor merge inainte cu planurile de organizare a evenimentului, echipa de conducere a festivalului Burning Man a declarat ca ar putea crea o conditie ca participantii sa demonstreze ca au fost vaccinati pentru Covid-19. 

Decizia va fi luata la finalul lunii mai cand vor decide si daca festivalul ar putea avea loc in aceasta vara in conditii de singuranta. Autoritatile din intreaga lume asteapta inceputul verii pentru a estima daca numarul celor imunizati este indeajuns de mare incat sa permita redeschiderea evenimentelor in aer liber cu public numeros.

Intre timp, organizatorii Burning Man au tinut sa infirme o declaratie anterioara prin care spuneai ca ii vor obliga pe participanti sa fie fotografiati la intrare.

Marian Goodell, CEO-ul companiei organizatoare a declarat printr-un mesaj video postat pe site-ul festivalului pe 8 aprilie ca „vaccinurile vor trebui sa vina la Burning Man”. In acelasi timp, a spus, in mod eronat, ca statul Nevada le cere oamenilor sa aiba dovezi ca sunt vaccinati la adunarile mari. Week-endul trecut a recunoscut ca a gresit si ca isi asuma faptul ca o posibila cerinta a vaccinari contesta conceptul de „incluziune” pe care este bazat festivalul. In legatura cu evenimentul anual care atrage peste 80.000 de oameni in desertul Black Rock de langa Reno, Goodell si-a continuat afirmatiile asumandu-si responsabilitatea civica pe care o are orice organizator si a adaugat ca isi da seama ca oamenii din unele tari nu au avut acces la vaccinuri.

„Nu s-a lamurit inca acest subiect. Exista o multime de oameni care se intreaba daca este necesar sa se vaccineze. Si va auzim. Problema vaccinurilor si modul in care le putem cere oamenilor acest lucru, si chiar si dintr-un punct de vedere logistic, vom studia atent toate aceste lucruri.” – Marian Goodell

In timp ce alte mari festivaluri au anulat deja evenimentele, altele tin sa astepte pana in ultimul moment pentru a decide daca vor profita de masurile relaxate. Pentru Burning Man, Godell spune a „agentiile guvernamentale implicate in colaborarea cu noi au fost cu adevarat super-sustinatoare si foarte eficiente. Nu ne pun obstacole.”

Organizatorii trebuie sa depuna pentru un permis de utilizare a terenului pe care se desfasoara evenimentul pana pe 23 aprilie si tintesc un plafon de participare de 69.000 de oameni, in scadere fata de limita de 80.000 aprobata pentru editiile anterioare. 

Coachella, Glastonbury,

Toata miscarea din jurul ”Burning Man” a aparut in 1986, in San Francisco, cand doi tineri, Larry Harvey si Jerry James au construit un ”om de lemn” pe care l-au dus pe plaja si i-au dat foc. O data cu trecerea anilor, acest gen de manifestare a fost interzis pe plajele amenajate, iar evenimentul s-a mutat in desert, din motive de siguranta.

Desertul Black Rock din Nevada este gazda Burning Man, si an de an o constructie uriasa de lemn este arsa.

Evenimente bazate pe experienta Burning Man sunt acum organizate peste tot in lume, in sistem de franciza, insa cel mai mare ramane cel din SUA, prin crearea de la zero in fiecare an a Black Rock City. Intregul festival se bazeaza pe voluntariat si pe responsabilitatea fiecarui participant de a avea grija de mediul inconjurator, fiecare strangand gunoiul dupa el, astfel incat la finalul evenimentului, desertul sa redevina la forma sa initiala.

Anul trecut, Burning Man, si-a mutat editia exclusiv online sub forma unui muzeu fara spectatori.

Citește în continuare