Skip to content

Parcul Natural Vacaresti devine o scena pentru un grup de muzicieni si performeri pentru o luna. Evenimentul debuteaza pe 24 septembrie

O comunitate artistica coagulata in jurul colectivului TechnoFields, initiat de coregrafa Andreea David, isi asteapta publicul timp o luna in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.

Evenimentul se intituleaza BECOMING LANDSCAPE si se va desfasura in perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021, in Parcul National Vacaresti.

Artistii, alaturi de invitati, vor explora atat spatiul de intalnire dintre cultura si natura, cat si propriile viziuni aparute in incercarea de a-si abandona identitatile socio-culturale, pentru a deveni mai putin individ si mai mult peisaj. Delta, un spatiu natural protejat, in prezent suspendat in incertitudinea dintre “no man’s land” si periferie, va deveni scena, topos cultural alunui grup de performeri, muzicieni, artisti vizuali, teoreticieni si specialisti din zona de mediu. Acestia vor transforma in peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan si land art, la muzica experimentala, culta sau electronica.

Programul este impartit in Micro-Rave, o serie de intalniri in spatii abandonate, Outlands, instalatie de land art, Becoming landscape. Becoming animal. Becoming machine – o serie de dezbateri interdisciplinare si Harmony of Disaster, un concert-experiement.

Micro-Rave are loc vineri, 24 septembrie, apoi pe 9 si 16 octombrie, si va genera intalniri in spatii abandonate, nerevendicate, ale nimanui. In permanenta relatie cu aceasta „scena a naturii”, Delta Vacaresti, colectivul TechnoFields va explora „natura” ei, pana intr-un loc in care peisajul respira, vorbeste prin nenumarate voci, se misca, sta, se aplatizeaza, creeaza volume, vibreaza. TechnoFields concepe o serie de situatii performative reunite sub tema micro-rave-ului, ca mijloc de a aduce in atentia publica spatiile abandonate ale orasului, acolo unde vegetatia isi face loc printre crapaturile betoanelor, creand un ecosistem propriu, cu o logica si un timp aparte. Artistii care vor face parte din program sunt Andreea David, Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Giles Eldridge, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins, Sinziana Pintean, Sillyconductor.

Instalatia land art Outlands urmareste teme multiple, de la constructiile ritualice, la principii de urbanism si teme sociale. Pe parcursul a patru saptamani, artistele Marina Oprea, Andreea Medar si Malina Ionescu vor realiza o constructie de mari dimensiuni, printr-o intervenție in situ minimala, o decopertare cvasi arheologica – care dezvaluie ultimele ruine recente. Pozitionata la baza digului de ciment care inconjoara parcul, instalatia va fi vizibila din aer si se va transforma in spatiu-gazda pentru celelalte lumi create in cadrul acestui proiect.

Raluca Oancea (Nestor), critic, curator si lector UNArte, va modera o serie de dezbateri interdisciplinare deschise publicului, cu teoreticieni, filosofi, artisti, specialisti de mediu, urmărind tematici precum impactul real al artei contemporane asupra societatii, noi abordari vizuale ale peisajului (natural sau urban), medierea relatiei dintre om si natura cu ajutorul artei si tehnologiei in paradigma postumanista, in cadrul Becoming landscape. Becoming animal. Becoming machine.

Pentru Harmony of Disaster, Diana Miron – artist de sunet, performer, compozitoare si vocal coach -, alaturi de compozitorul si sound designer-ul Laurentiu Cotac, vor capta peisajul sonor al Deltei intr-o banca de sunete. Plecand de la aceste texturi acustice de inalta rezolutie, cei doi vor initia un concert-experiment in cadrul caruia sunetele Deltei vor intalni muzica electro-acustica, vocea performerilor si interpretarea cvartetului de coarde Outis.

Accesul la evenimentele care au loc in Delta Vacaresti se face dinspre Asmita Gardens.

Citește în continuare