Skip to content

Pascal Bruckner vine la Timisoara. Romancierul si eseistul francez va sustine pe 29 septembrie o conferinta la Teatrul National Mihai Eminescu.

Unul dintre cei mai populari scriitori francezi, Pascal Brucker, e invitat la Timisoara de Universitatea de Vest pentru o conferinta dedicata atat studentilor, cat si publicului larg.

Romancier si eseist francez, cu experienta de profesor invitat la Universitatea din California, colaborator al unor publicatii prestigioase precum Le Nouvel Observateur si Le Monde, Bruckner este cunoscut pentru analizele sale adanci asupra politicii, societatii si culturii.

Pascal Bruckner va impartasi perspectivele sale in conferinta „Europa a iubit prea mult basmele”, un dialog la care va participa profesorul Vasile Popovici in calitate de moderator. Conferinta va avea loc la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara, in data de 29 septembrie, de la ora 18.

Totodata, in data de 29 septembrie, de la ora 09:30, in Amfiteatrul A01 din UVT, Bruckner va primi titlul onorific de Doctor Honoris Causa. Ambele evenimente vor beneficia de traducere simultana din limba franceza.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitala!”, inclus in Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, teritoriul Oameni, statia Reflectii, finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte, cofinantat de Consiliul Judetean Timis, prin programul TimCultura 2023.

La cei 74 de ani ai sai, Bruckner este un apropiat al Romaniei, el este presedintele de onoare al Asociatiei Daya- creata de Chris Simion-Mercurian, una dintre promotoarele teatrului independent inca din anii 90.

Scriitorul a fost in tara noastra la premiera primului spectacol de teatru inspirat dintr-un roman al sau, Copilul Divin, si de atunci a revenit pentru a-si promova romanele publicate aici.

Recent, Bruckner a scris prima sa piesa de teatru “Craciun la Palat”, devenita dupa montare “Craciunul presedintelui” pe care a creat-o special pentru noul teatru Grivita 53 creat de Chris Simion care este in constructie in acest moment.

Eseist si romancier, Pascal Bruckner, s-a nascut la Paris in anul 1948. A inceput sa scrie la 17 ani, imitandu-i pe autorii sai preferati: Eugen Ionesco si Samuel Beckett. A devenit celebru in Romania datorita romanelor sale cu tenta erotica sau pornografica: „Noua dezordine amoroasa”, „Iubirea fata de aproapele”, „Hotii de frumusete”, ”Capcaunii anonimi”, ” Palatul chelfanelii ”, ”Copilul divin” si ” Paria ”.

In anul 1981 a publicat volumul „Luni de fiere”, unul dintre cele mai controversate romane ale secolului XX, cartea a fost ecranizata sub numele Biter Moon in 1992 de catre Roman Polanski, iar filmul i-a avut in distributie pe Emmanuelle Seigner, Peter Coyote, Kristin Scott Thomas si Hugh Grant.

Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si fiecare roman al lui a devenit best-seller in intreaga lume, in Romania el fiind tradus la Editura Trei. Pascal Bruckner este unul dintre cei mai vanduti autori francezi din ultima jumatate de secol.

Cartile sale au fost traduse in zeci de limbi si fiecare roman al lui a devenit best-seller in intreaga lume. Pascal Bruckner este unul dintre cei mai vanduti autori francezi din ultima jumatate de secol.

Articol sustinut de Vodafone Romania, partener al evenimentului Timisoara Capitala Europeana a Culturii.

Citește în continuare